Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Οι οκτώ αλλαγές του νέου νόμου για το Κτηματολόγιο – Προθεσμία έως 31/12/22 για κατοχύρωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας
06/08/2021

Με πληροφορίες από www.ecopress.gr

Με συνολικά 119 άρθρα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, (με αριθμό 4821/2021 Αρ. ΦΕΚ 134, Τεύχος Α΄ 31 Ιουλίου 2021) και τίθεται σε ισχύ ο νόμος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφι­ακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα  στη Βουλή.

Από τα 119 άρθρα, τα 55 αφορούν στο Κτηματολόγιο, ενώ τα άλλα 66 άρθρα του νέου νόμου αφορούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις άλλων θεμάτων και άλλων υπουργείων, όπως του Περιβάλλοντος και Ενέργειας  (για τις ΑΠΕ σε νησιά, ανάθεση αρμοδιοτήτων ενεργειακής εξοικονόμησης στο ΤΕΕ κ.α.) Εσωτερικών, Οικονομικών (ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις χρεών κ.α.) Πολιτισμού, Εσωτερικών, Υγείας, Πολιτικής Προστασίας κ.α.

Οκτώ αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 29 Ιουλίου 2021, όπως  επισήμαναν στις ομιλίες τους στην Ολομέλεια της Βουλής, οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως επισήμαναν στις ομιλίες τους ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα του Κτηματολογίου, Γιώργος Στύλιος, με τον νέο νόμο επιταχύνεται η κτηματογράφηση, απλοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες που παρέχει το Ελληνικό Κτηματολόγιο στους πολίτες, ενώ ο φορέας αναδιοργανώνεται με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών. Συγκεκριμένα οι οκτώ βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο:

  1. Επιταχύνεται η μετάβαση σε λειτουργούν Κτηματολόγιο, με την νέα διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων. Υπολογίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα έως την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου επιταχύνεται κατά δύο έτη
  2. Οι περιοχές με λειτουργούν Κτηματολόγιο εντάσσονται και σε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου
  3. Ενισχύεται η ασφάλεια των συναλλαγών, καθώς όλη η πληροφορία είναι συγκεντρωμένη σε ένα σημείο, είναι δημόσια και προσβάσιμη σε όποιον έχει συμφέρον να την αναζητήσει
  4. Διευκολύνεται η διόρθωση για ακίνητα που έχουν εσφαλμένα χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»
  5. Ενθαρρύνονται οι εξωδικαστικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών
  6. Καθιερώνονται οι διαπιστευμένοι μηχανικοί και οι κτηματολογικοί δικαστές, ενώ προωθείται η συνεργασία με το ΤΕΕ και τους Δικηγορικούς Συλλόγους
  7. Νομοθετήθηκε ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, ένα πάγιο αίτημα όσων επαγγελματικών κλάδων εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων
  8. Δίνεται η δυνατότητα να επανέλθουν στους Δήμους, με την έκδοση μίας Διαπιστωτικής Πράξης από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τη σύμφωνη γνώμη της κατά τόπο αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα που είχαν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και περιήλθαν εξαιτίας της οριστικοποίησης τους στο Ελληνικό Δημόσιο.

Του Αργύρη Δεμερτζή  / www.ecopress.gr

Ημερομηνία ορόσημο για την κατοχύρωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας είναι η 31η Δεκεμβρίου 2022, καθώς ορίζεται ως νέα διπλή καταληκτική προθεσμία, για όλες τις κατηγορίες των ιδιοκτητών, που έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο, μέχρι τότε να τις επιλύσουν.

«Να ενημερωθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες»

Η μη επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμες δηλώσεις στη φάση της κτηματογράφησης, με παράταση μέχρι 31.12.2022, ρυθμίστηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για το Κτηματολόγιο Γιώργος Στύλιος και σημείωσε ότι με το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, που ψηφίστηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 στη Βουλή προβλέπεται παράταση επίσης μέχρι τις 31/12/2022, ώστε όσοι έχουν ανακριβείς πρώτες εγγραφές να σπεύσουν να τις διορθώσουν.

-«Το λέμε τώρα εδώ για να ενημερωθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες όσοι έχουν προβλήματα με το Κτηματολόγιο. Πόσους αφορά η συγκεκριμένη διάταξη; Από ένα σύνολο 40 εκατομμυρίων δικαιωμάτων αφορά σχεδόν τα 39.800.000. Δεν αφορά μόνο 114.000 δικαιώματα όπου έχει γίνει η οριστική εγγραφή το 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Στύλιος.

Ο Υφυπουργός  

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Στύλιος εξήγησε με απλό και παραστατικό τρόπο στη Βουλή, πως συνδέεται η οριστικοποίηση των ανακριβών εγγραφών στο Κτηματολόγιο με τα λεγόμενα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα, πότε και πώς τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα περιέρχονται στο δημόσιο και τις δυνατότητες που έχουν ακόμη και τώρα και έως τη νέα καταληκτική προθεσμία που ορίστηκε με το νέο νομοσχέδιο έως τις 31/12/2022, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να διασώσουν τις περιουσίες τους. Είπε λοιπόν ο κ. Στύλιος:

-«Πάμε τώρα να δούμε και να καταλάβουμε ποια είναι τα «αγνώστου» ιδιοκτήτη ακίνητα. Πότε ένα αγροτεμάχιο, ένα ακίνητο γίνεται «αγνώστου»; Υπήρχε μία ημερομηνία στη χώρα, η οποία κατά καιρούς έχει αλλάξει η διάρκειά της και είχε γίνει λάστιχο.

-«Αγνώστου», λοιπόν, είναι όταν ολοκληρώνεται η ανάρτηση, έχουν εκδικαστεί και οι ενστάσεις, γίνεται η πρώτη εγγραφή και μετά την πρώτη εγγραφή δίνεται ένα διάστημα. Σήμερα είναι 8 χρόνια μετά την πρώτη εγγραφή, ένα διάστημα 8 χρόνων, στο οποίο μπορεί να έρθει κάποιος ιδιοκτήτης και να πει «το ξέχασα», να πάει στο Κτηματολόγιο και να κάνει τη διόρθωσή του εκεί μέσα στο Κτηματολόγιο. Μετά τα 8 χρόνια  αυτό το «αγνώστου» θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτή η ημερομηνία των 8 χρόνων σε όλη τη θητεία των κτηματογραφήσεων και της λειτουργίας του Κτηματολογίου ήταν στην αρχή 7 χρόνια, κάποια στιγμή έγινε 8 χρόνια,  από τα 8 έγινε 12, από τα 12 έγινε 13, στη συνέχεια ξαναγύρισε και τώρα είναι 8 χρόνια και τέλος. Μετά λοιπόν και την πρώτη εγγραφή έχετε ένα χρονικό διάστημα 8 χρόνων να πάτε μέσα στο Κτηματολόγιο να διορθώσετε για να μην γίνει «αγνώστου» και να μην το πάρει το Δημόσιο.

Το θέμα αυτό για τα «αγνώστου» αφορά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας (εκτός από τις 35 πρώτες περιοχές στις οποίες κατέστη οριστική η πρώτη εγγραφή των δικαιωμάτων το 2018).

-Τι λέμε εμείς για τα «αγνώστου», για αυτόν ο οποίος, αν και έχει τίτλο, αμέλησε να το δηλώσει και είμαστε μετά την πρώτη εγγραφή και πριν την οριστική, δηλαδή πριν τα 8 χρόνια.

-Πώς αποδεικνύεται ότι έχει μια ιδιοκτησία;

-Έχει τίτλους και αυτοί περιγράφονται στο νόμο.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που έχω αυτούς τους τίτλους, για να διορθωθεί το σφάλμα, η παράλειψη ή ό,τι έχει συμβεί δίνουμε τη δυνατότητα – αυτό κάνουμε – με τη ρύθμισή μας  να κάνεις αίτηση στο Κτηματολόγιο και να ζητήσεις να γίνει η συγκεκριμένη διόρθωση ευκολότερα. Υπάρχουν τρείς επιλογές: Η μία επιλογή είναι να έρθει το Δημόσιο και να πει «δεν έχω καμία σχέση και προχωρήστε» ή να έρθει να πει «όχι είναι δικό μου,  το διεκδικώ, άρα προβάλω δικαιώματα» και  τότε πάμε σε άλλους τρόπους για την επίλυση της διαφοράς και υπάρχει και ο τρόπος της σιωπηρής αποδοχής «να μην έρθει» το Δημόσιο.

-Άρα, λοιπόν, επειδή ακούγονται πολλά διαφορετικά πράγματα και ακραία παραδείγματα, ακούγεται π.χ. ότι κάποιος έχει ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη στον τρίτο όροφο και βγαίνει  «αγνώστου ιδιοκτήτη». Αυτό το «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα μπορεί να έρθει να το διορθώσει και να το δηλώσει;

-Πότε  θα του το πάρει το Δημόσιο;

-Εάν το αφήσει και δεν κάνει τίποτα, μετά από 8 χρόνια από την πρώτη εγγραφή.

-Εάν πάει πριν την οριστικοποίηση των εγγραφών στο Κτηματολόγιο, αυτό θα του κάνει τη διόρθωση και θα γραφεί το όνομα του ιδιοκτήτη.

-Από τη στιγμή που εγγράφηκε το όνομα του ιδιοκτήτη και γίνει οριστική η εγγραφή, είναι ιδιοκτησία δική του.

-Τι κάνουμε εμείς στο συγκεκριμένο. Δίνουμε παράταση για όλη την Ελλάδα για όλα τα προβλήματα εκτός από τις 36 περιοχές.

-Μέχρι πότε;

-Μέχρι 31.12.2022.

-Για όλους αυτούς που μπορεί να μην είναι για κάποιους 8 χρόνια -είναι περισσότερα-, μέχρι 31.12.2022 μπορούν να έρθουν να διορθώσουν, αυτοί που για κάποιο λόγο δεν είχαν κάνει τη δήλωσή τους»

Οι 35 περιοχές που εξαιρούνται

Για τις 35 περιοχές στις οποίες δεν ισχύει η νέα παράταση ο κ. Στύλιο εξήγησε ότι: «Σε αυτές τις περιοχές κατέστη οριστική η πρώτη εγγραφή των δικαιωμάτων το 2018. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει το εξής θέμα: Εάν έρθει αυτή τη στιγμή η Βουλή και νομοθετήσει και ανοίξει αυτό το θέμα για αυτές τις 36 περιοχές, μπορεί στο μεσοδιάστημα από το 2018 μέχρι σήμερα να έχει μεσολαβήσει το εξής: Καλή τη πίστει επειδή ήταν οριστική εγγραφή εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο, κάποιος εμπιστεύτηκε αυτό που είδε και αγόρασε ή ενέγραψε υποθήκη. Πως θα το ανατρέψουμε αυτό;» 

Οι παρατάσεις δεν θα συνεχιστούν

«Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η παράταση, να σπεύσουν οι πάντες να κάνουν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν διότι οι παρατάσεις αυτές  δεν θα συνεχιστούν για πάντα»  τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικό Κτηματολόγιο Δημήτρης Σταθάκης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο και σημείωσε ότι:

-«Στους περίπου 300 ΟΤΑ που οριστικοποιούνται οι πρώτες  εγγραφές κανονικά στο τέλος του έτους έχει διαρκέσει η προθεσμία ήδη  15 χρόνια και κατά μέσο όρο ότι σε όλες τις περιπτώσεις πάνω από 10 χρόνια», προσθέτοντας σχετικά ότι:

-«Οφείλω να πω ότι παρόλο που το νομοσχέδιο δείχνει την πρέπουσα ευαισθησία στις συνθήκες της πανδημίας που έχουν δυσκολέψει τα πάντα στη ζωή μας και στην επιχειρηματικότητα,  τεχνικός λόγος δεν υπάρχει για την οριστικοποίηση με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε στο κτηματολόγιο».

Ποια είναι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη

Αναφερόμενος στα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ο κ Σταθάκης εξήγησε ότι:

-«Το ποσοστό ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη  σε αυτές τις περιοχές είναι μικρό της τάξης του 6%,  που αντιστοιχεί και στο μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ο ρυθμός εξάλειψης είναι πάρα πολύ χαμηλός είναι κοντά στο 2%.  Επομένως δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που θα περίμενε κανείς αν όντως έβλεπε ότι υπάρχει εκτεταμένο  πρόβλημα. Εκτεταμένο  πρόβλημα δεν υπάρχει.  Τα  αγνώστου ιδιοκτήτη  είναι γενικά δύο κατηγορίες:  Είναι γεωτεμάχια  και ορίζοντες ιδιοκτησίες.  Τα γεωτεμάχια  σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ίσως 8 στα 10 είναι αδήλωτα γιατί τα γεωτεμάχια είναι του δημοσίου, που θα επιστρέψουν ούτως ή άλλως το δημόσιο με τη διαδικασία που προβλέπεται.  Ως προς τους οριζόντιες ιδιοκτησίες που καταγράφονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη δεν είναι διαμερίσματα που ίσως θα περίμενε όποιος διαβάζει  τα δημοσιεύματα στον Τύπο. Είναι χιλιοστά πολλές φορές της αντιπαροχής που δεν έχουν υλοποιηθεί και άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα».

Για τους  35 ΟΤΑ

Για τους παλιούς 35 ΟΤΑ που έχουν οριστικοποιηθεί οι εγγραφές,  σημείωσε με τη σειρά του οκ Σταθάκης ότι «δεν τίθεται θέμα για άνοιγμα της προθεσμίας γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν περάσει τρία χρόνια από την οριστικοποίηση τους και δεν έχει εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα. Αυτό είναι και απόδειξη ότι με την οριστικοποίηση των εγγράφων δεν πρόκειται να έχουμε κανένα πρόβλημα».

Ευρωπαϊκοί μέσοι όροι

Ο κ. Δημήτρης Σταθάκης είπε ακόμη ότι από 39 εκατομμύρια εκτιμώμενα δικαιώματα, έχουν ήδη συλλεχτεί 32 εκατομμύρια. «Δηλαδή, έχουμε σήμερα 82% ποσοστό συλλογής δικαιωμάτων, σε επίπεδο χώρας. Αυτό, στο τέλος του χρόνου, με ένα εκατομμύριο που πιστεύω ότι θα συλλεχτεί σίγουρα, θα φτάσει κοντά στο 85%. Θα έχουμε 33 εκατομμύρια από τα 39, στο τέλος του έτους. Το ποσοστό αυτό, εκτός ότι είναι καλό από μόνο του, αντιστοιχεί και με τα ποσοστά των άλλων χωρών στην Ευρώπη. Στην Αγγλία αγνοείται το ποσοστό. Στην Ισπανία είναι 5%-20% η αδήλωτη περιουσία, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεσαι. Στο Βέλγιο τα αδήλωτα είναι κάτω από 10%. Στη Γαλλία και τη Γερμανία είναι 5%», είπε ο κ. Σταθάκης για να προσθέσει ότι «γι’ αυτό τον λόγο είναι η κατάλληλη στιγμή για το μηχανισμό επιτάχυνσης που προβλέπει το νομοσχέδιο».

πίσω στα νέα