Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
«Ανοχύρωτα» τα ελληνικά σπίτια στις φυσικές καταστροφές -Σχεδόν 9 στα 10 ανασφάλιστα...
22/05/2021

ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ - Δίχως ασφαλιστική κάλυψη σχεδόν 9 στα 10 σπίτια στην Ελλάδα!!!

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, αναδημοσιεύεται από το NEWSROOM του ειδησεογραφικού portal IEFIMERIDA.GR .

Η Ελλάδα έχει 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα, σαρώνεται κάθε χρόνο από πυρκαγιές και αντιμετωπίζει συχνά τα τελευταία χρόνια καταστροφικές -και φονικές- πλημμύρες. Παρά τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών, ωστόσο, τα σπίτια της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών παραμένουν «ανοχύρωτα».

Η Munich Re, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλισης και αντασφαλειών στον κόσμο, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι το κόστος των φυσικών καταστροφών, μόνο για το 2019, ανήλθε στα 150 δισ. ευρώ. Η αιτία βρίσκεται στην κλιματική αλλαγή, μια εκδοχή στην οποία, βάσει έρευνας (Anderegg, William R L; Prall, James W.; Harold, Jacob; Schneider, Stephen H. -2010), συμμερίζεται το 98% των επιστημόνων που ασχολούνται με το περιβάλλον.

Ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, τον περασμένο Φεβρουάριο, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικά, τρωτά σημεία σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Η χώρα μας υποφέρει από πάρα πολλά ακραία φαινόμενα και τη συνέργειά τους. Για παράδειγμα, μία πλημμύρα ακολουθείται από περίοδο ξηρασίας και μέσα σε αυτήν την περίοδο η χώρα τρέμει και όλη αυτή η παλμική ακαθόριστη κίνηση οδηγεί σε αποσταθεροποίηση του εδάφους και στην προσεχή πλημμυρίδα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκδήλωση του ΑΠΘ. Στην ίδια ομιλία είχε προβλέψει ότι οι δασικές πυρκαγιές θα αυξηθούν, καθώς «η επικίνδυνη περίοδος του καλοκαιριού θα διευρυνθεί σε περισσότερες από 40 ημέρες, έναντι 20 σήμερα».

Φυσικές καταστροφές: Η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας

Οι πρόσφατες καταστροφές στην Εύβοια, στη Μάνδρα, στο Μάτι και -μεταξύ πολλών ακόμη- στο Νέο Ηράκλειο αποκαλύπτουν ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.

Το πρόβλημα ανέδειξε εκ νέου ο μεγάλος σεισμός που έπληξε τη Σάμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, περίπου 300 σπίτια στο νησί υπέστησαν ζημιές. Ο κ. Λέκκας σήμανε, όμως, ένα ακόμα «καμπανάκι», τονίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περί τις 10.000 επικίνδυνες κατασκευές.

Η Ελλάδα, σήμερα, με τα 157 ενεργά της σεισμικά ρήγματα, βρίσκεται στην 6η θέση των πιο σεισμογενών χωρών του κόσμου. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, στην Ελλάδα εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας όλης της Ευρώπης.

Είναι ενδεικτικό ότι από το 1993 έως τον Αύγουστο του 2020 -δηλαδή μέσα στα τελευταία 27 χρόνια- έχουν καταγραφεί 33 «θεομηνίες» στη χώρα, δηλαδή σεισμοί, καταιγίδες και πυρκαγιές μεγάλης σφοδρότητας και με σημαντικές απώλειες ζωών και πλούτου.

Ανεπαρκής η κρατική κάλυψη

Μέχρι σήμερα, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των ακραίων φαινομένων και των καταστροφών στην Ελλάδα, το κράτος συμβάλλει στην αποζημίωση των πληγέντων με τη μορφή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ή και επιδότησης με ευνοϊκούς όρους. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό το σχήμα είναι πεπερασμένο και πως επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμού -δηλαδή και τους Ελληνες φορολογούμενους.

Οι υπέρμαχοι αυτής της θέσης υποστηρίζουν ότι παρά τις καλές προθέσεις από την πλευρά του κράτους, τα χρήματα που τελικά χορηγούνται στους πληγέντες δεν επαρκούν για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Επιπλέον, αναφέρουν ότι αυτές οι χρηματοδοτήσεις καταβάλλονται με σημαντική καθυστέρηση, με συνέπεια να επιβαρύνεται και το κοινωνικό σύνολο και η οικονομία.

Αναλυτές «δείχνουν» προς την ιδιωτική ασφάλιση

Στην Ελλάδα μόλις το 15% των σπιτιών έχει ασφαλιστική κάλυψη για πυρκαγιά, κλοπή ή άλλη φυσική καταστροφή όπως ο σεισμός και η πλημμύρα. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 9 στα 10 σπίτια είναι ανασφάλιστα, δηλαδή ανοχύρωτα απέναντι στα φαινόμενα.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ακόμα και μια ασυνήθιστη, αλλά πιθανή, καταστροφή, όπως ένα φαινόμενο που καταγράφεται μια φορά κάθε 200 χρόνια, μπορεί να προκαλέσει ζημιές αρκετών δισ. ευρώ στις υποδομές και στα σπίτια των πολιτών.

Επικαλούμενοι παραδείγματα του εξωτερικού, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι περισσότερες χώρες που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές, όπως π.χ. Ισπανία και Γαλλία, ρυθμίζουν με σχήματα ΣΔΙΤ την εκ των προτέρων ασφάλιση και χρηματοδότηση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Αυτή η λύση, όπως εξηγούν, μπορεί να ωφελήσει τόσο τους πολίτες -λόγω φορολογικών κινήτρων- και το κράτος, που δεν θα αναγκάζεται να καλύπτει εξ ολοκλήρου τη ζημιά.

Μπορεί να «σηκώσει» το κόστος της ασφάλισης ένα νοικοκυριό;

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς διαμηνύουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν όλα τα εχέγγυα για να χειριστούν άμεσα και γρήγορα αποζημιώσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων. Το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο ένα ελληνικό νοικοκυριό μπορεί να «σηκώσει» την ασφάλιση της κατοικίας του.

Μελετώντας συγκριτικά στοιχεία από ασφαλιστικές εταιρείες, το iefimerida.gr διαπίστωσε ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας καλύπτουν τα σπίτια από μια πληθώρα κινδύνων, όπως η πυρκαγιά, η πλημμύρα, ο σεισμός και η κλοπή. Το κόστος, όπως προκύπτει, δεν είναι «αστρονομικό». Ενδεικτικά, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., που ασφαλίζεται για 100.000 ευρώ, το ασφάλιστρο που καλύπτει για πυρκαγιά, σεισμό και άλλες φυσικές καταστροφές είναι της τάξης των 10 ευρώ ανά μήνα, δηλαδή τα 120 ευρώ ανά έτος.

Ενα άλλο πλεονέκτημα της ασφαλιστικής αγοράς, έναντι του Δημοσίου, είναι ότι αποζημιώνει με μεγαλύτερη ταχύτητα, προκειμένου οι εκάστοτε ζημιές να αποκαθίστανται το συντομότερο δυνατό.


ΤΙ ΚΑΝΕI Η ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ: ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟ ΝΑΙ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ ΟΧΙ !!!

Η ΠΟΜΙΔΑ, όπως και οι περισσότερες εθνικές οργανώσεις ιδιοκτητών των ευρωπαϊκών χωρών, έχει δημιουργήσει  ήδη από το 2004, ένα μοναδικό πρόγραμμα «ομαδικής» ασφάλισης των κτιρίων των μελών των σωματείων της σε όλη τη χώρα, που εξασφαλίζει:

  • Ελαχιστοποιημένο κόστος, που υπολογίζεται άμεσα μέσα από την ιστοσελίδα μας
  • Εξαιρετικά σημαντικές  καλύψεις 30 περίπου κινδύνων, και προαιρετικά του σεισμού οι οποίες προστατεύουν την ακίνητη περιουσία σας από κάθε τυχαίο περιστατικό
  • Ταχύτατη  καταβολή αποζημιώσεων, λόγω της δεδομένης φερεγγυότητας και του πλήθους των μελών μας.

Η ΠΟΜΙΔΑ πιστεύει ότι στοιχειώδης πράξη προνοίας για κάθε ιδιοκτήτη κατοικίας ή άλλου κτιρίου είναι να το ασφαλίζει πάντοτε από τους κινδύνους που το απειλούν. Ακόμη περισσότερο, στοιχειώδης πράξη προνοίας κάθε εκμισθωτή είναι να ασφαλίζει από την πρώτη μέρα της μίσθωσης κάθε ακίνητο που νοικιάζει σε τρίτους, κατοικία ή επαγγελματική στέγη. Είναι δεδομένο ότι τα εκμισθωμένα ακίνητα, φέρουν έναν επιπλέον κίνδυνο, αυτόν της αμελούς συμπεριφοράς του εκμισθωτή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ζημιές ή ακόμα και σε καταστροφή της ιδιοκτησίας. Γι' αυτό το λόγο,  η ΠΟΜΙΔΑ συνιστά σε όλους τους ιδιοκτήτες να μην εκμισθώνουν ποτέ ανασφάλιστο ακίνητο, ιδιαίτερα τώρα που έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα ΠΟΜΙΔΑ-INTERAMERICAN.  

Στο πρόγραμμα αυτό ασφαλίζονται με πολύ χαμηλό  κόστος τα παλαιά και νέα μέλη των σωματείων της ΠΟΜΙΔΑ σε όλη τη χώρα. Ασφαλίζονται κατοικίες, διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία, κοινόχρηστοι χώροι και εγκαταστάσεις των πολυκατοικιών.

Οι διαχειριστές κτιρίων θα πρέπει να ασφαλίζονται για την αστική ευθύνη διαχειριστή και τη λειτουργία  ανελκυστήρα. Αυτό προβλέπεται από όλους τους κανονισμούς πολυκατοικιών, αλλά δυστυχώς ελάχιστοι το τηρούν, με τραγικά ενίοτε αποτελέσματα...

Τώρα και on line ασφάλιση κατοικιών!

Μια νέα εποχή εγκαινίασε η ΠΟΜΙΔΑ από τον Σεπτέμβριο του 2018 στο εξαιρετικής σημασίας ζήτημα της ασφάλισης ακινήτων των μελών της, η οποία μπορεί να συγκριθεί με την ''επανάσταση'' που έκανε τον Ιούλιο του 2004, δημιουργώντας το πρώτο και μοναδικό εθνικής εμβέλειας «ομαδικό» ασφαλιστήριο κτιρίων!

Έχοντας να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της ψηφιακής υπερεξάπλωσης σε συνδυασμό με την δυσβάστακτη οικονομική κρίση που πλήττει πολλαπλάσια τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι είδαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις να πολλαπλασιάζονται μέσα σε λίγα χρόνια, καθώς και την μεγάλη ανάγκη για ολοκληρωμένη και προσιτή ασφάλιση των μελών της, τόλμησε και έκανε το μεγάλο βήμα. Διευρύνοντας την ήδη πολύ πετυχημένη συνεργασία με την ηγέτιδα ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία της ελληνικής αγοράς, την INTERAMERICANεντάσσει το πρόγραμμα ΠΟΜΙΔΑ-ΚΑΤΟΙΚΙΑ  στην ψηφιακή πλατφόρμα www.anytime.gr προσφέροντας την δυνατότητα στα παλιά και στα καινούργια μέλη μας να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για όλους τους κινδύνους άμεσα και σε πραγματικό χρόνο (real time), μέσω πολλών ασφαλιστικών και τιμολογιακών επιλογών και με πραγματική πρόσθετη έκπτωση 10% επί των τιμών της πλατφόρμας! Ετσι τα νέα ασφαλιστήρια κατοικιών του προγράμματος ΠΟΜΙΔΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ συνάπτονται πλέον μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της AΝΥΤΙΜΕ  μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με απόλυτη ασφάλεια!

Τα ασφαλιστήρια στα προγράμματα ΠΟΜΙΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ και ΠΟΜΙΔΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ εξακολουθούν να συνάπτονται όπως πάντοτε, μέσω της «Εταιρείας Μεσιτών Ασφαλίσεων Κ2» - www.k-2.gr, ο επικεφαλής της οποίας κ. Νίκος Κεχαγιάογλου έχει πάντοτε την ευθύνη της ανάπτυξης του προγράμματος ασφάλισης κτιρίων της ΠΟΜΙΔΑ σε όλη την Ελλάδα ( τηλ. 210-99020900  &  210-3230400 και ηλεκτρονική διεύθυνση info@k-2.gr ).

Τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ μπορούν να ασφαλίζουν τις κατοικίες τους μέσω τριών προγραμμάτων τα οποία διαφέρουν ως προς τις καλύψεις τις οποίες προσφέρουν και ως προς το αντίστοιχο κόστος τους. Ταυτόχρονα δικαιούνται τη μειωμένη ετήσια συνδρομή μέλους ΠΟΜΙΔΑ των 25€ αντί της κανονικής των 40€ ! 

Δείτε περισσότερα για το πλήρες πρόγραμμα ασφάλισης κτιρίων μελών ΠΟΜΙΔΑ - ΙΝΤΕRAMERICAN εδώ.

Δείτε περισσότερα για την ασφάλιση κατοικιών μέσω της πλατφόρμας ΑΝΥΤΙΜΕ της INTERAMERICAN εδώ.

πίσω στα νέα