Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Αρθρο Στρ.Παραδιά στα ΝΕΑ: Δημόσια δράση: Με κραυγές, ή με λογική, πειθώ και αξιοπιστία;
26/09/2021

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, το Σάββατο, 25.9.2021.   

Στην εποχή που κυριαρχούν οι κραυγές, οι υπερβολές και η πεζοδρομιακή αντίληψη για το δημόσιο διάλογο και τους κοινωνικούς αγώνες, θα περίμενε κανείς ότι όποιος επιδιώκει να προστατεύσει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα εκείνων που εκπροσωπεί με ήπιους τόνους, λογική και επιχειρήματα, είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Η τουλάχιστον να χαρακτηρισθεί αφελής.

Η πραγματικότητα όμως – ευτυχώς – μας δίνει και τέτοια, έστω και λίγα, παραδείγματα επιτυχίας. Θεωρώ ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά, με τελευταίο δείγμα γραφής το τι συνέβη στους ιδιοκτήτες ακινήτων κατά την περίοδο των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που έλαβε εσπευσμένα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επέκτασης του κορωνοϊού, εξέχουσα θέση είχε η μείωση των ενοικίων μεγάλου αριθμού μισθώσεων, επαγγελματικών και κατοικιών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφού βρέθηκαν στο στόχαστρο της φορολογικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, αντιμετώπισαν από την έναρξη της πανδημίας το φάσμα των αναγκαστικών μειώσεων χωρίς καμιά απολύτως πρόβλεψη αποζημίωσής τους...

Πολλές φωνές ακούστηκαν τότε, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, για αντισυνταγματικές μειώσεις μισθωμάτων. Πολλοί σήκωσαν τη σημαία της «επανάστασης», συνιστώντας ακόμη και αγωγές κατά του Κράτους για πλήρη αποζημίωση. Αρκετοί ήταν και εκείνοι που κατηγόρησαν για έλλειψη αγωνιστικότητας και διεκδικητικότητας την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες, γιατί δεν έβγαλε τους ιδιοκτήτες στους δρόμους να διεκδικήσουν δυναμικά το δίκιο τους… 

Όμως η ΠΟΜΙΔΑ, εκτιμώντας ορθά την κατάσταση,  επέλεξε το δρόμο της κοινής λογικής και της πειθούς. Αναγνώρισε ότι το πρόβλημα αφορά τόσο τους ενοικιαστές όσο και τους ιδιοκτήτες. Δέχθηκε να συμβάλει και η ιδιοκτησία στο οικονομικό βάρος που της αναλογούσε, πάλεψε όμως ώστε το βάρος αυτό να κατανεμηθεί σωστά. Για να μην ισχύσει το «όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα» δεν ζήτησε από την κυβέρνηση τα πάντα, ζήτησε αυτά που εκτίμησε ότι θα μπορούσε πράγματι να πάρει, και αφού την έπεισε,  τα πήρε, σταδιακά, αφορολόγητα και ακατάσχετα! Πέτυχε την σταδιακή αύξηση των αποζημιώσεων που έφτασαν μέχρι και το αφορολόγητο 80 % της απώλειας. Παράλληλα εξασφάλισε διαδικαστικές δικλείδες ώστε να είναι σαφές ποιοι δικαιούνται μείωση ενοικίου, και ποιοι όχι, και εξασφάλισε την εντός λίγων εβδομάδων αποζημίωση των ιδιοκτητών  με την πρωτοφανή διαδικασία της άμεσης καταβολής των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους!

Τώρα λοιπόν που κλείνει το κεφάλαιο αυτό, ας δούμε συνοπτικά, χάρη στην επιμονή και τα επιχειρήματα της ΠΟΜΙΔΑ ποια ήταν τα τρία σημαντικά κέρδη που προέκυψαν.

Κέρδισαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν αφορολόγητες αποζημιώσεις συνολικού ύψους 764 εκατ. ευρώ.

Κέρδισε η κοινωνία μας από τη διατήρηση στη ζωή δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα, και των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις αυτές, πράγμα που εξασφαλίζει τη διατήρηση και της μισθωτικής σχέσης τα επόμενα χρόνια.

Το κυριότερο όμως κατά την άποψή μου είναι ότι κέρδισε η αντίληψη ότι σε εποχές που στην κοινωνία κυριαρχούν οι κραυγές και ο εντυπωσιασμός, μπορεί κανείς να εξακολουθεί να βασίζει τη δημόσια δράση και επίτευξη των στόχων του στη λογική, στην πειθώ, και κυρίως στην αξιοπιστία του.

Στα 40 σχεδόν χρόνια της λειτουργίας και δράσης της η ΠΟΜΙΔΑ ακολούθησε πάντοτε τον κανόνα αυτόν, με αποτελέσματα που καθόρισαν στην ουσία, την τύχη της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας: 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ: ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ

2020-21

Αποζημιώσεις για μειώσεις ενοικίων λόγω COVID: 764.000.000€

2020

Διαγραφή αναδρομικών δημοτικών τελών αδήλωτων εμβαδών ακινήτων, υπολογιζόμενου ύψους 1.500.000.000€

2020

Αναθεώρηση δασικών χαρτών με αναγνώριση των ιδιωτικών δικαιωμάτων – Επιτυχής παρέμβαση και δικαίωση από το ΣτΕ

2019

Έκπτωση φόρου 40% για εργασίες αναβάθμισης κτιρίων

2017

Ταυτότητα κτιρίου μόνον κατά τη μεταβίβαση και όχι συνεχώς

2015

Δυνατότητα αναβολής φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων

2012

Κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής ενεργειακών πιστοποιητικών

2005-2020

Απαλλαγή των μη ηλεκτροδοτούμενων από τα δημοτικά τέλη

1997-2012

Καθιέρωση «διαταγής απόδοσης μισθίου» λόγω οφειλών

1994-2014

Σταδιακή απελευθέρωση εμπορικών & μισθώσεων κατοικιών, κατάργηση αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας μισθώσεων

1987-1991

Καθιέρωση ελαχίστου μισθώματος στις μισθώσεις ακινήτων

1980-1992-2008

3 φορές κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ & ΦΜΑΠ)

Δείτε εδώ την πλήρη καταγραφή των επιτυχιών της ΠΟΜΙΔΑ

 

 

 

πίσω στα νέα