Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΕΝΦΙΑ: Στα δικαστήρια 1.500 ιδιοκτήτες ακινήτων
16/07/2022

Του Προκόπη Χατζηνικολάου, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών προσέφυγαν περίπου 1.500 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είδαν τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους να εκτινάσσεται στα ύψη, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπήρχαν συμβόλαια που να δείχνουν τις συνθήκες και τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά.

Στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών προσέφυγαν περίπου 1.500 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είδαν τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους να εκτινάσσεται στα ύψη. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες επικαλούνται τη μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης στις περιοχές που διαθέτουν τα ακίνητά τους και οι οποίες οδήγησαν στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα κάνουν λόγο για τιμές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς δεν υπήρχαν συμβόλαια που να δείχνουν τις συνθήκες και τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά.

Οπως είναι λογικό, οι προσφυγές θα απορριφθούν. Και αυτό καθώς δεν υπάρχει καταστρατήγηση της νομοθεσίας. Οι υπηρεσίες ακολούθησαν κατά γράμμα τον νόμο, με αποτέλεσμα να προκύψουν οι μεγάλες αυξήσεις σε κάποιες περιοχές.

Αυτό το γνωρίζουν και όσοι προσέφυγαν. Ωστόσο, η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ) είναι το σκαλοπάτι για να μπορέσουν να προσφύγουν οι 1.500 ιδιοκτήτες ακινήτων στα διοικητικά δικαστήρια.

Ουσιαστικά έπειτα από 4 μήνες (μέγιστο διάστημα απόφασης από τη ΔΕΔ) και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο μπορούν να ασκήσουν προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει και τη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων.

Αρκετοί είναι και οι ιδιοκτήτες που αντιδρούν με τον νέο νόμο για τον ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζοντας ότι επιβαρύνει ακόμη και με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία, αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας το καθένα, αλλά και όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, σε συνδυασμό με μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε κάποιες περιοχές και ιδιαίτερα των (απρόσοδων) αστικών οικοπέδων, που οδηγούν σε τεράστιες κυριολεκτικά φορολογικές χρεώσεις.

Σημειώνεται ότι από την πρόσφατη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, αλλά και των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων, 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων διαπίστωσαν σημαντική μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ, που φθάνει μέχρι και 45%. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες λίγες περιπτώσεις που ο ΕΝΦΙΑ είναι εξωπραγματικός.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Κοραή. Η τιμή ζώνης από τα 2.950 ευρώ εκτινάχθηκε στα 4.150 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ από τα 217 ευρώ το 2021 «ανέβηκε» φέτος στα 2.345 ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 981%. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΝΦΙΑ του 2021 δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αλλά πιθανόν και ο ΕΝΦΙΑ του 2022 να μην την αντικατοπτρίζει.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για λάθη στον ΕΝΦΙΑ (στην επίσκεψή του στην Αστυπάλαια αναφερόμενος στις τιμές της περιοχής), που πρέπει να διορθωθούν. Οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν συλλέξει στοιχεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που εντοπίστηκαν ακραίες τιμές. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πώς θα αντιμετωπιστούν.

Πάντως, η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο έτος ήταν η πρώτη και ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.Και αυτό καθώς μέχρι πρότινος η αύξηση και η μείωση των τιμών ζώνης ήταν αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία της χώρας με τους θεσμούς προέβλεπε την εξίσωση των αξιών με τις εμπορικές τιμές πώλησης των ακινήτων. Αυτό επιτεύχθηκε σε σημαντικό βαθμό με τις νέες αξίες που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.

πίσω στα νέα