Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΜΙΔΑ προς Κ. Μπακογιάννη: ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ-ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ TO 2020
23/10/2019

Εν όψει της κατάρτισης του Προυπολογισμού του Δήμου Αθηναίων για το 2020, η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε συνάντηση με το νέο Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη για το θέμα της μείωσης των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, με την παρακάτω επιστολή:

Πρός τον Δήμαρχο Αθηναίων  κο Κώστα Μπακογιάννη
Κοινοποίηση:  Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κο Χρήστο Τεντόμα. 
Γενικό Γραμματέα Δήμου Αθηναίων κο Αλέξανδρο Τσιατσιάμη.
Προιστάμενο Οικον. Υπηρ. Δήμου Αθηναίων κο Σπυρίδωνα Χαμακιώτη.

Θέμα: ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ-ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ TO 2020.

             Αξιότιμε κε Δήμαρχε

        Μαζί με τα συγχαρητήριά μας για την ανάληψη των καθηκόντων σας, και τις ευχές μας για καλή επιτυχία στο έργο σας, εν όψει της κατάρτισης του προυπολογισμού του Δήμου Αθηναίων για το οικονομικό έτος 2020, σας παρακαλούμε να ορίσετε συνάντηση μαζί μας, προκειμένου να σας εκθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας σχετικά με το θέμα των δημοτικών τελών καθαριότητος και φωτισμού του Δήμου Αθηναίων. 
      Είναι γεγονός κε Δήμαρχε, ότι ο Δήμος της Αθήνας έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο. Όμως είναι επίσης γεγονός ότι τα ετήσια τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ένα μέγεθος δυσβάστακτο, όχι μόνο για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις της πόλης μας. Πολλοί καταναλωτές εξαιτίας των υψηλών δημοτικών τελών αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και αναγκάζονται να προσφεύγουν σε αλλεπάλληλες ρυθμίσεις των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ.
Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε για το επόμενο οικονομικό έτος 2020, που θα είναι και αυτό έτος λιτότητας και προσπάθειας ανάκαμψης, να στηρίξει ο Δήμος Αθηναίων τους δημότες και τις επιχειρήσεις, μειώνοντας τα ετήσια οικιακά τέλη καθαριότητας και φωτισμού σε 1,50€ ανά τ.μ. (από 1,55€) και τα επαγγελματικά τέλη σε 5 ευρώ ανά τ.μ. (από 6,24€), διατηρώντας τις ισχύουσες μειώσεις οικιακών τελών για πολυτέκνους και λοιπές ευπαθείς ομάδες και τις ανά Κ.Α.Δ. και ανά χρήση ισχύουσες ειδικές μειώσεις των επαγγελματικών τελών επί των ανωτέρω ποσών. Αλλωστε παρόμοια δραστική μείωση στα επαγγελματικά τέλη ετοιμάζεται να υιοθετήσει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης 
Οι μειώσεις αυτές είναι απόλυτα εφικτές, δεδομένου ότι αφενός αν υιοθετηθεί, όπως βάσιμα ελπίζουμε,  η πρότασή μας προς την Κυβέρνηση για οικειοθελή δήλωση των αδήλωτων νομιμοποιημένων εμβαδών κτιρίων από τους ιδιοκτήτες τους χωρίς αναδρομικά θα προκύψει άμεση και σημαντική αύξηση εσόδων του Δήμου από τα τέλη αυτά, αφετέρου δε από την επικείμενη υλοποίηση του προγράμματος του Δήμου για αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED μηδενικής σχεδόν κατανάλωσης θα προκύψει σημαντικότατη μείωση των δαπανών δημοτικού φωτισμού! 
Να είστε βέβαιος κε Δήμαρχε, ότι μια τέτοια απόφασή σας θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από την οργάνωσή μας και όλους τους πολίτες, και θα δώσει το σωστό παράδειγμα και στους άλλους Ο.Τ.Α. της χώρας μας!  
                                                                           Με εξαιρετική εκτίμηση

            Ο Πρόεδρος                                                Ο Αντιπρόεδρος                               Η Γενική Γραμματεύς

     Στράτος Ι. Παραδιάς                                   Χαράλαμπος Τσουτρέλης                           Αιμιλία Δ. Βαδόκα

πίσω στα νέα