Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Κυριακή Αθανασιάδη, Αντιπρ.ΠΟΜΙΔΑ, Πάτρα: Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι νέες αντικειμενικές!
12/06/2021

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων της Αχαΐας μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία όπως εκτιμούν θα συμπαρασύρει τον ΕΝΦΙΑ και όλους τους φόρους που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα  «ΓΝΩΜΗ» Πατρών η  δικηγόρος κα Κυριακή Αθανασιάδη, Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας (ΕΙΑΝΑ), «Θεωρούμε ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν θα έπρεπε να αυξηθούν γιατί σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των ακινήτων».

Ειδικότερα, επισημαίνει πως «προερχόμαστε από μια 12ετή οικονομική κρίση και δύο χρόνια με lockdown λόγω της πανδημίας Covid -19 όπου είχαμε κλειστά και εγκαταλελειμμένα ακίνητα. Δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να μιλάμε για μιλάμε για αύξηση της αξίας των ακινήτων, διότι υποτίθεται το σύστημα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει και να διορθώσει τις στρεβλώσεις που υπήρχαν. Οι νέες αντικειμενικές τιμές προκάλεσαν μεγαλύτερη στρέβλωση και όχι διόρθωση, διότι δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές αξίες των ακινήτων. Διαβεβαιώνω δε, ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου η εποχή που η αντικειμενική αξία του ακινήτου ήταν πολύ υψηλότερη από την τιμή πώλησης, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Και αυτό είναι άδικο για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων».

Σημειώνει πως «δεν ήταν της παρούσης και με τιμές που δεν αφορούν την σημερινή εποχή αλλά προηγούμενες» ενώ μεταφέρει την ανησυχία των ιδιοκτητών ακινήτων.

«Ο κόσμος φοβάται πως η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και όλους τους φόρους που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία. Αγωνιούν για την αύξηση του ΕΝΦΙΑ, των αγοραπωλησιών και των πράξεων μεταβίβασης ακινήτου (κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές). Ήδη, μετά βίας γίνονται ελάχιστα συμβόλαια, πολλά ακίνητα στην Πάτρα είναι κλειστά και έχουμε δρόμους νεκροταφεία ακινήτων με πολλά ξενοίκιαστα και απαξιωμένα ακινήτα», σημειώνει η κα Αθανασιάδη.

Mέχρι το 2022 αναμένεται να υπάρξει μια «έκρηξη» στις μεταβιβάσεις των ακινήτων στις περιοχές που αυξήθηκαν οι αντικειμενικές και από την επόμενη χρονιά πιθανότατα θα υπάρξει μία σημαντική κάμψη χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί, αν θα μπορεί να τη σηκώσει η κτηματαγορά μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία του κορονοϊού.

Εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων σημειώνουν ότι θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί αυτό το διάστημα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, διότι οικονομική κρίση και κορονοϊός προκάλεσαν νέα δεδομένα και αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή συγκριτικά στοιχεία αναφορικά με τη συσχέτιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών των ακινήτων.

Αναδημοσίευση από τη “ΓΝΩΜΗ” ΠΑΤΡΑΣ

πίσω στα νέα