Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Στράτος Παραδιάς στην «Μακεδονία»: Το «γιατρικό» για να βγούνε στην αγορά πάνω από 200.000 σπίτια
16/02/2024

Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτου Παραδιά, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Μακεδονία» εν όψει των εκδηλώσεων της ΠΟΜΙΔΑ στη Βόρεια Ελλάδα 26/2- 29/2 από τη δημοσιογράφο Άννη Καρολίδου

Η πρόταση για τριετή φοροαπαλλαγή των εσόδων από μισθώματα - Κίνητρο στους ιδιοκτήτες - «Ανοικτό» το μέτρο και για τη βραχυχρόνια.

 Χωρίς να βγάλει το κράτος, ευρώ από τα δημόσια ταμεία και χωρίς να χάσει ευρώ από τα φορολογικά έσοδα, μπορεί να βάλει πάνω από 200.000 σπίτια στην αγορά κατοικίας, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλα αστικά κέντρα, λύνοντας το πρόβλημα στέγασης για πάμπολλες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, πριν το ενοίκιο μιας γκαρσονιέρας, φτάσει στα 1.000 ευρώ...

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, έχει καταθέσει στην κυβέρνηση μία απολύτως ουδέτερη δημοσιονομικά πρόταση, τόνισε στο makthes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, η οποία είναι και η μόνη λύση για να μπούνε σταδιακά στην αγορά κατοικίας οι περίπου 200.000 αστικών διαμερισμάτων που μένουν κλειστά επειδή οι ιδιοκτήτες τους είναι απρόθυμοι να τα επισκευάσουν για να τα νοικιάσουν.

«Το κράτος ούτως ή άλλως δεν εισπράττει φόρο από τα ακίνητα αυτά, αφού οι ιδιοκτήτες δεν τα εκμισθώνουν, άρα δεν έχουν έσοδα από ενοίκια. Εμείς λοιπόν προτείνουμε να νομοθετηθεί άμεσα ένα μέτρο με το οποίο θα προβλέπεται ότι ο ιδιοκτήτης, ο εκμισθωτής δηλαδή, θα απαλλάσσεται για μία τριετία του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια, υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο εκμισθώνεται σε φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους.

«Ένα τέτοιο μέτρο, θα λειτουργήσει μόνο θετικά, τουλάχιστον για τα σπίτια που χρειάζονται περιορισμένης δαπάνης επισκευές, ένα «σουλούπωμα», για να ξαναβγούν στην αγορά. Και το κυριότερο, θα υπάρξει μεγάλο κοινωνικό όφελος, τα μισθώματα θα εκλογικευθούν και το κράτος δε θα χρειαστεί να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ, όταν κάθε άλλο μέτρο «κοινωνικής κατοικίας» έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος», τόνισε ο κ. Παραδιάς και πρόσθεσε:

Στο μέτρο και σπίτiα της βραχυχρόνιας μίσθωσης

« Εκτιμούμε ότι περίπου το 30% των διαμερισμάτων που είναι στη βραχυχρόνια μίσθωση, θα «γυρνούσε» την επομένη στη μακροχρόνια, αν δοθεί στους ιδιοκτήτες η δυνατότητα να ωφεληθούν από το ίδιο μέτρο, της τρίχρονης φοροαπαλλαγής. Είναι πολλοί αυτοί, που είτε δεν έχουν τα έσοδα που προσδοκούσαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση, είτε διαπίστωσαν ότι δεν είναι απλή υπόθεση η διαχείριση ακινήτων στη βραχυχρόνια. Αν σε αυτούς τους ιδιοκτήτες, δοθεί η δυνατότητα ωφέλειας από το μέτρο της τριετούς φοροαπαλλαγής, με το που θα διαγραφούν από το ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης, τότε θα δούμε, άμεσα, μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων και μάλιστα, ανακαινισμένων, να μπαίνουν στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης. Τότε θα εμφανιστεί στην αγορά μαζική προσφορά σπιτιών για νοίκιασμα».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παραδιάς, ο φόρος σε μία μέση μίσθωση των 500 ευρώ, για τρία χρόνια, είναι 2.700 ευρώ. Αυτού του ύψους ο φόρος, αφορά ως και το 90% των εισοδημάτων από ενοίκια, από τα οποία το κράτος δεν εισπράττει, ούτως ή άλλως, τίποτε. Όποιο πρόγραμμα επιδότησης και αν εφαρμόσει η κυβέρνηση, θα έχει πολύ μεγαλύθτερο κόστος, από χρήματα που θα βγούνε από τα κρατικά ταμεία. Στην πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, το κράτος δε θα χρειαστεί να δώσει, ενώ δεν χάνει και έσοδα, αφού τα σπίτια αυτά είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά τα επόμενα χρόνια.

Το μέτρο που προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ και το οποίο, τονίζεται, δεν αφορά τον ΕΝΦΙΑ, θα δώσει ώθηση στους ιδιοκτήτες να «συμμαζέψουν» τα κλειστά διαμερίσματά τους για να τα νοικιάσουν και να ξεπεράσουν τις τραυματικές εμπειρίες από τον τελευταίο ενοικιαστή, που έφυγε αφήνοντας απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς. Το κίνητρο αυτό, θα μπορεί να λειτουργήσει για τα σπίτια που είναι σε κατάσταση που εύκολα και με μικρή δαπάνη, μπορούν να βελτιωθούν ώστε να βγει στην αγορά αξιοπρεπώς.

Ανάσα στο στεγαστικό

Εάν αυτά τα 200.000 και πλέον διαμερίσματα μπούνε στην αγορά, κάτι που θα γίνει σταδιακά αλλά σε σύντομους χρόνους, θα δοθεί μεγάλη ανάσα στο οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει, μέχρι τουλάχιστον να αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Όμως η ΠΟΜΙΔΑ, όπως δήλωσε ο κ. Παραδιάς, υποστηρίζει ότι το μέτρο θα πρέπει να ισχύσει και για σπίτια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των servicers, μέχρι τουλάχιστον να τα τοποθετήσουν στην αγορά προς πώληση. Κι’ αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν σπίτια, ώριμα προς πώληση, από servicers, ας τα αγοράσουν νοικιασμένα.

«Όσο πιο γρήγορα καταλάβει η κυβέρνηση ό,τι αυτό είναι το μοναδικό "γιατρικό" για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην κατοικία, τόσο πιο γρήγορα θα ωφεληθεί η κοινωνία».

Νέο πρόγραμμα

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει ανακοινώσει ότι  σύντομα ξεκινάει  το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών μέσω της αξιοποίησης κενών ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα νοικιάζονται για τουλάχιστον 3 έτη. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί κατά 40% το κόστος της ανακαίνισης και έως του ποσού των 10.000 ευρώ. Στόχος μέσω του προγράμματος αυτού είναι να μπουν στην αγορά 12.500 επιπλέον ιδιωτικές κατοικίες.

Όπως έχει πει ο Υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τις κατοικίες εκτός μίσθωσης.

πίσω στα νέα