Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Συνέδριο ΠΟΜΙΔΑ: Επίσημες απαντήσεις του Κτηματολογίου στα καυτά θέματα ιδιοκτητών & επαγγελματιών
03/02/2023

Αναλυτικό ρεπορτάζ του Αργύρη Δεμερτζή στο www.ecopress.gr

 

Ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο Δημήτρης Σταθάκης δίνει επίσημες απαντήσεις  για όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα του Κτηματολογίου, που καίνε ιδιοκτήτες και επαγγελματίες,  σχετικά με τις καθυστερήσεις σε  συμβόλαια και μεταβιβάσεις, τα ιδιοκτησιακά και τις διεκδικήσεις του δημοσίου, τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, τις διορθώσεις εγγραφών, τις καταχωρήσεις γεωμετρικών μεταβολών, το αναλογικό τέλος 900 ευρώ για κάθε ιδιοκτησία, τα προβλήματα της Κρήτης και την ανάρτηση της Αθήνας.


Το ecopress κατέγραψε και παρουσιάζει τις απαντήσεις, που έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης, στις καταιγιστικές εφόλης της ύλης ερωτήσεις, που του τέθηκαν από ομάδα νομικών, σε συζήτηση με τη μορφή ζωντανού διαλόγου, στη διάρκεια των εργασιών του πρόσφατου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το Σάββατο, 28.1.2023, στο Μέγαρο Καρατζά τηγς Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Η δημόσια συζήτηση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, τόσο ως προς τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος του φορέα, όσο και ως προς τις τοποθετήσεις, με τις οποίες συνόδευσαν τις ερωτήσεις τους οι νομικοί της ΠΟΜΙΔΑ, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα του Κτηματολογίου, που απασχολούν ιδιοκτήτες και επαγγελματίες και αφορούν στο σήμερα και το αύριο της ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Στο διάλογο με τον πρόεδρο του φορέα συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους και υπέβαλαν ερωτήσεις οι:

-Στράτος Παραδιάς, Δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω, Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) και της ΠΟΜΙΔΑ

-Αναστάσιος Βάππας, Δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω Γενικός Γραμματέας της ΠΟΜΙΔΑ

-Κώστας Αράπογλου, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ, Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου Κρήτης

-Βασιλική Παραδιά,  Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω, Οργανωτική Γραμματέας του Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ.


«Το Κτηματολόγιο σηκώνει το χαλί και αναδεικνύει πάρα πολλά προβλήματα»

-«Το Κτηματολόγιο είναι δυναμικό, δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι όλα γίνονται σωστά με πληρότητα 100%. Πρέπει πάντα να υπάρχει ένας μηχανισμός που επιτρέπει διορθώσεις. Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι εύκολος. Στην κατεύθυνση αυτή είναι μία καλή συζήτηση που γίνεται,  στην οποία συμβάλλει και η ΠΟΜΙΔΑ  με τις προτάσεις της. Το Κτηματολόγιο στην ουσία σηκώνει το χαλί και αναδεικνύει πάρα πολλά προβλήματα, που προϋπάρχουν και τα οποία πρέπει να λυθούν. Αυτό είναι και καλό και κακό. Είναι κακό γιατί μας αναγκάζει όλους να λύσουμε τα ιδιοκτησιακά θέματα που έχει ο καθένας μας και αυτό απαιτεί χρόνο και κόστος. Είναι καλό γιατί αυτά τα προβλήματα λύνονται καταγράφονται οριστικά και έτσι στην επόμενη γενιά θα δώσουμε κάτι καλύτερο» τόνισε στην αρχική εισηγητική τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Κτηματολογίου κ. Δημήτρης Σταθάκης.

Οι ανακοινώσεις του προέδρου του Κτηματολογίου

Ο Πρόεδρος του Κτηματολογίου ανακοίνωσε ότι το Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στο Δήμο της Αθήνας καθώς και ότι ξεκινά το έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου των υποθηκοφυλακείων που θα διαρκέσει τρία χρόνια. Στο τέλος του 2023 όπως είπε, θα έχουμε το 90% των δικαιωμάτων στη φάση της ανάρτησης ενώ προχωρά το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων και το άνοιγμα κτηματολογικών γραφείων. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης είπε:

-Για την μετατροπή των Υποθηκοφυλακείων σε Κτηματολογικά Γραφεία: «Το Κτηματολόγιο είναι ένα πολύ σημαντικό έργο μία πολύ μεγάλη επένδυση και έχει μεγάλη σημασία και όφελος,  γιατί ρυθμίζει την αγορά ακινήτων στην οποία η αξία συναλλαγών που πραγματοποιείται είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία μετάβαση καταργούμε τα 392 υποθηκοφυλακεία που υπήρχαν στη χώρα και ανοίγουμε τα οριστικά κτηματολογικά γραφεία . Αυτό το έργο είναι περίπου στη μέση, δηλαδή έχουνε κλείσει περίπου 150 υποθηκοφυλακεία και έχουν ανοίξει στο 60% οι νέες δομές και προχωράμε».

Για την πρόοδο της κτηματογράφησης: «Στο τέλος του χρόνου φέτος θα έχουμε το περίπου 90% των δικαιωμάτων να έχουν περάσει στη φάση της ανάρτησης του Κτηματολογίου. Δηλαδή έχουν ωριμάσει πάρα πολύ έχουν δημοσιοποιηθεί έχουν καταγραφεί στη βάση έχουνε πάρει Κωδικό Αριθμό του Κτηματολογίου, το λεγόμενο ΚΑΕΚ και μπορούμε να τα αναζητήσουμε. Τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στο δήμο της Αθήνας. Είναι πολύ σημαντικό, διότι είναι ο κεντρικός Δήμος με πάρα πολύ μεγάλη αξία συναλλαγών. Μέσω της κτηματογράφησης στο δήμο της Αθήνας συμπληρώνεται το πάζλ στην Αττική,  διότι ήταν ο μοναδικός από τους κεντρικούς δήμους που έλειπε από το πάζλ της Αττικής και έτσι με την εξέλιξη αυτή θα έχουμε το 82% του κτηματολογίου στην Αττική σε λειτουργία».

Για τις ψηφιακές υπηρεσίες και έργα: «Το τελευταίο διάστημα κάνουμε ψηφιακό άλμα. Λειτουργούμε πάρα πολλές υπηρεσίες, που διευκολύνουν πολίτες και επαγγελματίες. Στο πλαίσιο αυτό του ψηφιακού εκσυγχρονισμού θα ψηφιοποιήσουμε το αρχείο των Υποθηκοφυλακείων. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο,  θα διαρκέσει τρία χρόνια και οι συμβάσεις θα υπογραφούν άμεσα. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Ο πρώτος στόχος που έχουμε τώρα είναι να μειώσουμε τους χρόνους εξυπηρέτησης στα γραφεία μας. Ειδικά σε ορισμένα γραφεία πρέπει να βελτιωθεί. Αυτό το κοιτάμε και με καλύτερη στελέχωση και με καλύτερες υποδομές και με τις ψηφιακές υπηρεσίες».

Παρουσία πλήθους ιδιοκτητών ακινήτων από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπων της κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, της αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων πραγματοποιήθηκε το επετειακό 40ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων στο Αμφιθέατρο Διοικητή Θ. Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, το Σάββατο, 28.1.2023.

Οι απαντήσεις του προέδρου του Κτηματολογίου στις ερωτήσεις  των νομικών της ΠΟΜΙΔΑ

Στο ζωντανό διάλογο που ακολούθησε τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους νομικούς της ΠΟΜΙΔΑ και οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον πρόεδρο της Ελληνικό Κτηματολόγιο έχουν ως εξής:

Το αμάχητο τεκμήριο του δημοσίου

Ερώτηση: Σχετικά με το αμάχητο  τεκμήριο του δημοσίου, επάνω σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα των γεωτεμαχίων της χώρας, με άδικες και παράλογες διεκδικήσεις του δημοσίου, που συμβαίνει ενώ οι ιδιοκτήτες να έχουν τίτλους πάρα πολλών δεκαετιών,  να βρίσκονται σε μία αντιδικία  με το δημόσιο και ο δικαστής ζητάει τίτλους από το 1875. Είμαστε στον 21ο αιώνα και ζητούνται τίτλοι από τον 19ο αιώνα. Πότε θα λυθεί αυτό το θέμα;  

Απάντηση: «Για το θέμα με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, πρέπει να πούμε ότι το Κτηματολόγιο καταγράφει αυτό που βρίσκει, δεν απονέμει ιδιοκτησίες,  οπότε είναι ένα θέμα που δεν είναι δικό μας θα έλεγα».

Ερώτηση: Ναι αλλά δεν σας αφήνει να κλείσετε το Κτηματολόγιο. Αν το εισηγείστε  προς την πολιτεία είναι το ερώτημα αυτό έχει σημασία, ώστε να τελειώσει το θέμα, διότι όσο είναι σε εκκρεμότητα δεν γίνεται το κτηματολόγιο;

Απάντηση: «Το κτηματολόγιο με τα στοιχεία που σας έδωσα είναι προφανές ότι βρίσκεται προς το τέλος του. Εμείς εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε για να δοθεί λύση σε τέτοια θέματα είναι να δώσουμε στοιχεία. Δηλαδή πόσες υποθέσεις είναι αυτές, ποιες είναι, τι χαρακτηριστικά έχουν αλλά δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα».

Διορθώσεις των κτηματολογικών εγγραφών

Ερώτηση: Όσον αφορά στις εγγραφές και τη διόρθωση των προφανών σφαλμάτων, έχουμε μία «αρνησιδικία»  από τους προϊσταμένους των Κτηματολογικών Γραφείων,  παρότι εμείς ως δικηγόροι τους παρουσιάζουμε κάτι απόλυτα σαφές, αυτοί προφανώς αναλογιζόμενοι  «γιατί να πάρω εγώ την ευθύνη»  επιλέγουν να σου πουν «πήγαινε στο δικαστήριο να στο διορθώσει ο δικαστής» ή «θα το διορθώσω εάν θα πάρω χρήματα», δηλαδή «κάνε ένα συμβόλαιο και μαζί με το συμβόλαιο θα σου διορθώσω και αυτό το θέμα». Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δυσλειτουργία στο Κτηματολόγιο και δεν βοηθάει στο να εμπεδώσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στο Κτηματολόγιο, πως θα την αντιμετωπίσετε;

Απάντηση: «Καλά κάνετε και θέτετε το θέμα γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τo  θέτουν και οι  επαγγελματίες, οι νομικοί και οι συμβολαιογράφοι. Πραγματικά πρέπει να δοθούν οι κανόνες, πριν ήταν πολύ χαλαροί,  για ενιαία εφαρμογή. Και αυτό είναι για μας και μία ευκαιρία, για να δημιουργήσουμε μία ενιαία συνθήκη ομογένειας στην  αντιμετώπιση των υποθέσεων».

Ερώτηση: Πότε υπολογίζεται ότι αυτά τα θέματα μπορούν να λυθούν:

Απάντηση: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι για μας είναι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Είναι ένα θέμα το οποίο το ξέρουμε, μελετάμε πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να το επιλύσουμε».

Το αναλογικό τέλος των 900 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα

Ερώτηση: Εκτός από τα 35 ευρώ για τα τέλη δικαιώματος που πληρώνει ο κάθε ιδιοκτήτης ενός ακινήτου για να το δηλώσει, εδώ και 20 χρόνια έχει νομοθετηθεί και υπάρχει κι ένα αναλογικό τέλος σε ποσοστό  ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου με ελάχιστο όριο τα 900 ευρώ. Κρέμεται μία «δαμόκλειος σπάθη»  πάνω από τα κεφάλια των ιδιοκτητών. Ξέρουμε επίσης ότι και καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε πραγματικά να προχωρήσει στην επιβολή του συγκεκριμένου τέλους και στο μέλλον ίσως συμβεί το ίδιο, γιατί πραγματικά το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο και οι αντιδράσεις του κόσμου. Επίσης αυτό το τέλος στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται, διότι έχουν θεσμοθετηθεί καινούργιοι νόμοι για τις μεταγραφές ακινήτων. Θα υπάρξει μία επίσημη απόφαση ότι αυτό το αναλογικό τέλος καταργείται;

Απάντηση: «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Καλά κάνετε και το θέτετε. Είναι ανοιχτό 25 χρόνια. Πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε».

Τα προβλήματα καθυστερήσεων στα Κτηματολογικά Γραφεία

Ερώτηση: Σχετικά με τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων υπάρχει μια δυσαρμονία.  Ενώ το Κτηματολόγιο έχει πραγματοποιήσει μία πρόοδο,  μπορούμε να μπαίνουμε από τον υπολογιστή μας και να βρίσκουμε συγκεκριμένα στοιχεία,  σε αυτό τον τομέα προσγειωνόμαστε σε μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα και είναι σαν σε ένα τομέα να πηγαίνουμε με το διαστημόπλοιο και σε άλλον τομέα του Κτηματολογίου να πηγαίνουμε με τον αραμπά. Υπάρχουν Κτηματολογικά Γραφεία στην Αττική που κάνουν έως και 15 μήνες να ολοκληρώσουν μεταγραφή.

Απάντηση:«Δεν υπάρχει πουθενά πάνω από 12 μήνες. Στα οριστικά γραφεία δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Οι καθυστερήσεις είναι γεγονός αλλά δεν είναι και σε αυτή την κατάσταση. Θέλω να πω ότι δεν ισχύει ότι παλιά  ήταν καλύτερα και τώρα έχουν γίνει χειρότερα τα πράγματα και για τον πρόσθετο λόγο, διότι δεν είναι συγκρίσιμα τα πράγματα μεταξύ της παλαιάς και νέας κατάστασης. Και βέβαια όπως ακούσαμε και στις ομιλίες της εκδήλωσης,  το 90% των εκτάσεων του δημοσίου είναι καταπατημένες. Είναι και αυτά πολύ σημαντικά πράγματα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη».

Ανάρτηση εγγραφών στο Δήμο της Αθήνας

Ερώτηση: Για το Δήμο της Αθήνας η παραλαβή των δηλώσεων έγινε το 2008. Βρισκόμαστε στο 2023 έχουν περάσει 15 χρόνια.  θα τελειώσει η κτηματογράφηση της Αθήνας; 

Απάντηση: «Στο δήμο Αθήνας 1η Μαρτίου θα έχει τελειώσει η κτηματογράφηση».

Ερώτηση: Δηλαδή θα αναρτηθούν τα στοιχεία θα έχουμε μία πλήρη ανάρτηση:

Απάντηση: «Την ανάρτηση εμείς την ξεκινήσαμε ξανά το 2020 και τώρα τελείωσε. Είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και ο στόχος μας είναι να αναρτηθεί άμεσα».

Ερώτηση: Για την Αθήνα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων από τις επιτροπές για να ανοίξει το κτηματολόγιο;

Απάντηση: «Για την Αθήνα εκείνο που έχω να πω είναι ότι είναι τόσο καλή η ποιότητα της κτηματογράφησης, που υποθέσεις τις οποίες έχει να εξετάσει η επιτροπή ενστάσεων είναι ελάχιστες. Είναι ας πούμε πεντακόσιες , που σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ καλή η κτηματογράφηση».

Ερώτηση: Θα ανοίξει η Αθήνα χωρίς να έχει τελειώσει η εξέταση των ενστάσεων;

Απάντηση: «Και μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, μπορούν να μπουν αυτά τα δικαιώματα».

Καταχωρήσεις γεωμετρικών μεταβολών

Ερώτηση: Στη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου Κρήτης,  οι χρόνοι που παρατηρούνται για εγγραφή δικαστικών αποφάσεων για καταχώρηση γεωμετρικής μεταβολής υπερβαίνουν το χρόνο. Ο ιδιοκτήτης  πληρώνει φόρο.  Προβλέπεται ότι η Εφορία σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης επιστρέφει το φόρο μέσα σε ένα έτος. Εάν περάσει ο χρόνος για κάποιον που θα του απορριφθεί η αίτηση ειδικά σε περιπτώσεις χρησικτησίας δεν παίρνει πίσω τα χρήματά του από την εφορία. Τα χάνει και μιλάμε για μεγάλα ποσά σε ύψος στο 3% της αντικειμενικής αξίας. Το πρόβλημα οφείλεται καθαρά στο θέμα της υποστελέχωσης, δεν υπάρχει το κατάλληλο αναγκαίο προσωπικό. Πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα;

Απάντηση: «Για τα θέματα  που αφορούν στις μεταγραφές πρέπει κατά προτεραιότητα να ανοίξει το δικό μας Κτηματολογικό Γραφείο και μέσω αυτού θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα θέματα. Δεν είναι πάντα μόνο θέμα στελέχωσης είναι και θέμα μηχανογράφησης των υπηρεσιών» .

Τέλη κτηματογράφησης, ακίνητο με χρησικτησία και τα προβλήματα της Κρήτης

Ερώτηση: Στην κτηματογράφηση υπάρχουν ακίνητα τα οποία έχουν μικρή αξία. Για το τέλος των 35 ευρώ υπάρχει διάταξη που λέει ότι πληρώνεται για τις δύο πρώτες εγγραφές. Από κει και μετά δεν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής.  Οι εταιρείες μελετητών κτηματογράφησης εφαρμόζουν αυτή τη ρύθμιση τουλάχιστον στην Κρήτη ανά χωριό  -ανά δημοτική ενότητα- σε ένα δήμο,  ο οποίος έχει 20 χωριά. Και κάποιος έχει να δηλώσει τρία η και περισσότερα εμπράγματα δικαιώματα σε κάποια γειτονικά χωριά, το σωστό θα ήταν να πληρώνει για τα δύο πρώτα και να μην πληρώνει για τα άλλα. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους, παράλληλα με τον πρώτο και σημαντικό λόγω της έλλειψης ενημέρωσης, για την αποφυγή από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη, να δηλώσουν το ακίνητό τους. Στους Δήμους  Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου,  το ποσοστό προσέλευσης είναι 25%, έχει κλείσει η δυνατότητα να δέχονται δηλώσεις και είμαστε στη σιωπηρή παράταση.

Ισχύει για όλες τις περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Εάν γίνει ανάρτηση και έχει κάποιος ένα ακίνητο με χρησικτησία, τότε θα πρέπει μετά την ένσταση που θα κάνει, να την επιδώσει στο δημόσιο,  ώστε να ενεργοποιείται ο υπηρεσιακός μηχανισμός του δημοσίου και αυτό να ισοδυναμεί με πρόσκληση προς το δημόσιο να προβάλλει δικαιώματα,  ως μία λύση για να ξεμπλέξει από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες οποίος εμπλέκεται σε δικαστικούς αγώνες. Το πρόβλημα της Εκκλησίας είναι πολύ έντονο στην Κρήτη και σε μία καμπάνια που θα κάνατε θα έπρεπε αυτό να το προβάλλετε.

Απάντηση: «Στην υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό συλλογής δηλώσεων είναι στο 87% το Ηράκλειο Κρήτης είναι από τις πέντε περιοχές που καθυστέρησαν. Το ποσοστό 25% είναι πολύ χαμηλό. Οι πολίτες πρέπει να πάρουν το μήνυμα να κάνουν δηλώσεις,  διότι μετά τα θέματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα. Πρέπει να πάνε τώρα να δηλώσουν. Πάντα υπάρχει μία αδράνεια,  όλοι προσπαθούν να μαζέψουν τα χαρτιά τους  … Το μήνυμα που θα πρέπει να δοθεί είναι να πάνε όλοι να δηλώσουν τα ακίνητα τους. Αυτή είναι η σωστή συμβουλή».

Ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη πως χάνονται περιουσίες – τι γίνεται με τις χιλιάδες δίκες

Ερώτηση: Τα γραφεία είτε του φορέα είτε τα άμισθα υποθηκοφυλακεία λειτουργούν με πάρα πολλά προβλήματα, σε σημείο που σε πολλές περιπτώσεις, ο χρόνος μεταγραφής να είναι πολύ μεγάλος. Υπάρχουν προβλήματα με τα πάρα πολλά λάθη, που υπήρξαν κατά τη φάση της κτηματογράφησης. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την κακή ποιότητα των δηλώσεων αλλά με το ότι πάρα πολύ μεγάλος όγκος πληροφοριών η χάθηκε η δεν διευθετήθηκε με τον σωστό τρόπο. Με αποτέλεσμα να βγαίνουν προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν με τη δήλωση αγνώστου ιδιοκτήτη, και προβλήματα που οδήγησαν ένα πολύ μεγάλο μέρος των ιδιωτικών δικαιωμάτων να φαίνονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

Από εκεί αρχίζουν ακόμη πιο δύσκολα προβλήματα, διότι η διαδικασία έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σε αναγκάζει τελικά να πας στο δικαστήριο. Και δεν υπάρχει μία άλλη πιο ευέλικτη διαδικασία ενώπιον του Κτηματολογικού Γραφείου,  ενδεχομένως με την κατάθεση κάποιου τοπογραφικού ή κάποιου ιστορικού τίτλων κτήσεων πτήσεως  για την επίλυση αυτών των θεμάτων.

Παράλληλα , από ότι φαίνεται, οι δικαστές δεν ήταν έτοιμοι να δεχτούν ένα τόσο μεγάλο όγκο αντικειμένου. Το Πρωτοδικείο της Αθήνας αυτή τη στιγμή δίνει δικάσιμο  για το 2027. Θεωρητικά μπορεί να γίνει υπό την αίρεση ευδοκίμησης της αγωγής, αλλά όμως ποιος σοβαρός συναλλασσόμενος θα κάνει μία τέτοια συναλλαγή όταν εκκρεμεί να δικαστεί το 2027. Και όχι μόνο τo δικαστήριo θα κάνει τόσα χρόνια για να δικάσει αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων θα βγει και αναβλητική της δίκης για δυο-τρεις φορές. Και μάλιστα μπορεί να ζητηθούν έγγραφα, τα οποία δεν προκύπτει από πουθενά ότι χρειάζεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Έχουμε δει αποφάσεις να ζητούν τίτλο κτήσεως του δικαιοπαρόχου τρεις γενιές πριν από τον ιδιοκτήτη. Από πουθενά δεν προκύπτει από τη νομολογία, ότι πρέπει να τρέξεις τόσο πίσω. Επίσης έχουμε δε να ζητούνται τα κτηματολογικά φύλλα και αποσπάσματα διαφορετικών ημερομηνιών,  επειδή κατά την άποψη του δικαστή θα έπρεπε να καλύπτουν τη μέρα της δικασίμου ή την ημέρα της αίτησης εισαγωγής. Σημειωτέον ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει καν δυνατότητα έφεσης, για να πει ο πολίτης, ότι θα πάει στο Εφετείο και αργότερα θα πάει στον Άρειο Πάγο και να βγει μία απόφαση, η οποία θα οδηγήσει σε λύση.  Για όλα αυτά τα προβλήματα, οι αποφάσεις που εκδίδονται είναι μη οριστικές. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να προσβληθούν με έφεση και ένδικα μέσα. Άρα, λοιπόν πρέπει να επανέλθεις και να κάνεις καινούργια αίτηση, η οποία θα πάρει πάλι δικάσιμο μετά από 6-7 χρόνια, διότι το γεγονός ότι βγήκε απόφαση αναβολής δεν θεωρείται λόγος για να πάρεις μία πιο κοντινή δικάσιμο. Όλα αυτά δημιουργούν πλήρη αδυναμία του πολίτη, να μπορέσει σε εύλογο χρόνο να αποκαταστήσει τα προβλήματα και τα λάθη που υπήρξαν στην ιδιοκτησία του.

Πρέπει να πάμε σε μία διαφορετική νομοθετική  λύση  τακτοποίησης των αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων,  διότι και τα πινάκια των δικαστηρίων δεν μπορούν να ανταποκριθούν,  και μπλοκάρουν οι συναλλαγές και το Κτηματολόγιο ουσιαστικά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, όταν απαιτούν τόσα πολλά χρόνια δεκαετίες.

Όλες αυτές οι αγωγές μέχρι τώρα, όταν ένα ακίνητο ήταν αγνώστου ιδιοκτήτη πήγαινε στη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας,  όταν ο άγνωστος ιδιοκτήτης είναι με χρησικτησία αναγκάζεται να πάει πλέον στην τακτική. Όσο ήταν στην εκούσια, το δημόσιο δεν έκανε παρέμβαση για το δικαίωμα του. Και τώρα το δημόσιο από τη δέσμευση που έχει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εμφανίζεται στο δικαστήριο και αντιδικεί μέχρι τελικής πτώσεως, διεκδικώντας για ακίνητο που επισήμως δεν είναι δημόσιο κτήμα.

Στο μεταξύ υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα και τα προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης αλλά το δικαστήριο αξιώνει προσκόμιση τίτλων του 1875.  Κακώς τα αξιώνει. Ο  πολίτης που βρίσκεται κάποια στιγμή με μία τέτοια αντιδικία σηκώνει τα χέρια ψηλά και προτιμά να χάσει το ακίνητο.

Απάντηση:  «Όλα αυτά που λέτε είναι για μας η καλύτερη καμπάνια για το Ηράκλειο και όλες τις περιοχές, για να πάνε οι πολίτες να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο! Ας μάθουν οι πολίτες τι θα πάθουν αν δεν πάνε να δηλώσουν τα ακινητά τους,  αν κάποιος δεν πάει να δηλώσει ή δεν κάνει ένσταση στην ανάρτηση. Αυτό δημιουργεί μία ταλαιπωρία για τα επόμενα χρόνια. Στις περιπτώσεις που αναφέρατε, προκύπτει ότι κατά κανόνα αφορά αυτόν ο οποίος επί 20 χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε να πάει να δηλώσει το ακίνητό του στο Κτηματολόγιο».

πίσω στα νέα