Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Ενέργεια από την Protergia

Ενα ιδιαίτερα οικονομικό πρόγραμμα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το "PROMO MAX 45"  ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΠΑΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΤΟΥΣ για τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ και με συνολική έκπτωση 45% στην εμπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμού, έθεσε στη διάθεση των μελών της ΠΟΜΙΔΑ από την 1η Ιανουαρίου 2021 η PROTERGIA για όλες τις νέες συνδέσεις των μελών μας και τις ανανεώσεις όσων λήγουν λόγω διετίας, με τιμές κυριολεκτικά ασυναγώνιστες:

NEW: Ενημερωθείτε εδώ από την PROTERGIA για τις τρέχουσες ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής και την κρατική επιδότηση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε στο τέλος του παρόντος: ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι στρεβλώσεις που κάνουν το ρεύμα πανάκριβο!

TA  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Ημερήσια τιμή κιλοβατώρας: 0,06201-0,06065! Νυκτερινή τιμή κιλοβατώρας: 0,04343

45% έκπτωση επί των χρεώσεων Ενέργειας Ημέρας για εμπρόθεσμες πληρωμές

45% έκπτωση επί των χρεώσεων Ενέργειας Νύχτας για εμπρόθεσμες πληρωμές

Πάγιο 2,6€/μήνα (ανεξάρτητα της εμπρόθεσμης πληρωμής)-ΔΩΡΕΑΝ τα Πάγια του 1ου έτους

Χωρίς Εγγύηση με την εξόφληση μέσω πάγιας εντολής τραπεζικού λογαριασμού.

Για λοιπούς τρόπους εξόφλησης παρέχεται  & Έκπτωση 30% στην εγγύηση για εμπρόθεσμη καταβολή  & σταδιακή επιστροφή της καταβληθείσας εγγύησης στην περίπτωση που παρουσιάζουν συνέπεια στην εξόφληση των λογαριασμών τους.

Έλεγχο του λογαριασμού σας και εξοικονόμηση ενέργειας με την υπηρεσία myprotergia

Υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση

Άμεση τεχνική βοήθεια όλο το 24ωρο με την υπηρεσία Protergia Home Care στους πελάτες που έχουν προΐον Double Energy (Ηλεκτρική Ενέργεια και Φυσικό Αέριο)

Η σύμβαση συνοδεύεται από δέσμευση παραμονής 24 μηνών. Σε περίπτωση καταγγελίας της Σύμβασης από τον πελάτη, πριν τη συμπλήρωση των 24 μηνών ισχύει χρέωση, ανάλογα με το χρονικό διάστημα εκπροσώπησης του μετρητή της Εγκατάστασής του

Ισχύουν οι προβλέψεις του άρθρου 8.8 της σύμβασης (Ρήτρα Αναπροσαρμογής).

Η παροχή έκπτωσης εμπροθέσμων παρέχεται αναλογικά αλλά διακριτά στον αντίστοιχο εκκαθαριστικό λογαριασμό που λαμβάνει ο πελάτης. Προϋπόθεση, να εξοφλεί εμπρόθεσμα κάθε μηνιαίο λογαριασμό του μέχρι την έκδοση κάθε εκκαθαριστικού λογαριασμού. 

Διαβάστε στο συνημμένο pdf όλες τις λοιπές λεπτομέρειες του νέου προγράμματος και τις σχετικές οδηγίες και στείλτε τώρα email στο energy@pomida.gr για ενημέρωσή σας και για άμεση σύνδεσή σας!!!


Ποια είναι τα δικαιολογητικά κλπ. για την αίτηση παροχής ρεύματος:

▪ Αντίγραφο τελευταίου εξοφλημένου λογαριασμού ρεύματος (2 όψεις), ακόμη και αν είναι σε άλλο όνομα!

▪ Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου ▪ ΑΦΜ, ΔΟΥ, email, κινητό & σταθερό τηλέφωνο

▪ H σημερινή ένδειξη του μετρητή σας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος

▪ Ο αριθμός Μητρώου Μέλους σας από την κάρτα σας ή τη Γραμματεία της ΠΟΜΙΔΑ

▪ Το e-mail σας εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε τον λογαριασμό σας μόνο ηλεκτρονικά

▪ Εάν επιθυμείτε να δηλώσετε εξόφληση λογαριασμών μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής.

Ποια είναι η διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησής σας:

Στείλτε τα δικαιολογητικά σας ηλεκτρονικά από το προσωπικό σας email κατ ευθείαν στον ειδικό σύμβουλο ενέργειας της PROTERGIA, στο email energy@pomida.gr  η στο cs@Protergia.gr,  με θέμα “Πρόγραμμα μελών ΠΟΜΙΔΑ” ή καλέστε στο 18311, καθημερινά 9:00 π.μ. - 23:00 μ.μ. Μέσα στο επόμενο τριήμερο θα σας σταλεί η σχετική αίτηση, έτοιμη προς υπογραφή!

Εναλλακτικά, μπορείτε να φέρετε τα δικαιολογητικά σας σε φάκελο στα γραφεία της ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 και Αιόλου, Αθήνα, κάθε πρωί 10 – 4 μ.μ., αφού πρώτα συνεννοηθείτε με τη  Γραμματεία στο τηλ. 210 3213211. Ο ειδικός σύμβουλος ενέργειας της PROTERGIA στον οποίο θα αποσταλούν θα απαντήσει σε κάθε σχετική ερώτησή σας και θα διεκπεραιώσει την αίτησή σας! 

Η προσφορά ισχύει για 24 μήνες, για όλες τις νέες συνδέσεις, με προϋπόθεση την εμπρόθεσμη εξόφληση όλων των λογαριασμών. Για τα μέλη των σωματείων της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. με ήδη ενεργό το ειδικό τιμολόγιο Protergia η ένταξη στο νέο ειδικό τιμολόγιο θα πραγματοποιηθεί στη λήξη της 24μηνης σύμβασης κάθε μέλους που θα το ζητήσει από την εταιρία.


Υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας με την PROTERGIA στα γραφεία της ΠΟΜΙΔΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ μπροστά σε μια νέα εποχή: Γιατί ενέργεια από την PROTERGIA!

Η Ευρωπαική Ενωση από τη σύστασή της υιοθέτησε την έννοια των ανοικτών αγορών μέσα σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού, γιατί είναι η μόνη μέθοδος για να παρέχεις στον καταναλωτή το καλύτερο προιόν της αγοράς στην χαμηλότερη  τιμή. Η ελεύθερη διάθεση για βασικά προιόντα και υπηρεσίες όπως η ενέργεια (ρεύμα και φυσικό αέριο),  η τηλεφωνία  και στη συνέχεια το διαδίκτυο (Internet)  ήταν από τους πρώτους στόχους της απελευθέρωσης αυτής.

Η απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας

Στη χώρα μας ο έντονος  ανταγωνισμός είχε από χρόνια εξασφαλίσει στους καταναλωτές στον τομέα της τηλεφωνίας  και του διαδικτύου, χρεώσεις συγκρίσιμες με εκείνες των άλλων χωρών της Ε.Ε. Από το έτος 2000 (ν.2773/21-12-1999) άρχισε να δημιουργείται σταδιακά το νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υπάρξει στην αγορά  φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα και με νεώτερους  νόμους  φυσικό αέριο. Από τότε η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε µια διαρκή διαδικασία αναδιάταξης με αλλεπάλληλες θεσµικές αλλαγές,  που οδήγησαν στη δηµιουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στη λειτουργία ιδιωτικών µονάδων παραγωγήςπου συµµετέχουν σ’ αυτή την αγορά και στη λειτουργία ιδιωτικών εταιρειών  παροχής ρεύματος προς τους τελικούς καταναλωτές.

Ο σχεδιασμός για τον τρόπο διάθεσης του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας περιλαμβάνει την παραγωγή του τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από ιδιώτες παραγωγούς, τη μεταφορά του ρεύματος υψηλής τάσης από το δίκτυο του  ΑΔΜΗΕ, την διανομή του ρεύματος  χαμηλής τάσης από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ,  ο οποίος είναι παράλληλα υπεύθυνος για  όλες τις  βλάβετου δικτύου, τις καταμετρήσεις κλπ., και τη λιανική διάθεσή του στην αγορά από τις 20 περίπου εταιρείες  παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μεταξύ των οποίων πάροχος στο σύστημα είναι και η ΔΕΗ.

Ετσι λοιπόν η χώρα μας προσχώρησε στην ευρωπαϊκή αντίληψη περί απελευθερωµένης λειτουργίας της αγοράς ενέργειας  και στα πλαίσια αυτά αποδέχθηκε µια καθοριστικής σηµασίας υποχρέωση: τη µείωση του µεριδίου της ΔΕΗ στην προµήθεια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο 50% έως το 2020! Αυτό σηµαίνει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει μέχρι τότε να εκχωρήσει στον ανταγωνισµό περίπου  4 από τα 7,5 εκατομμύρια  σημερινών πελατών  της  και οι εταιρείες προµήθειας να διεκδικήσουν µερίδιο από την «πίτα» των πέντε δισεκατοµµυρίων ευρώ, που είναι ο συνολικός τζίρος της ΔΕΗ ! Το πως ακριβώς θα γίνει αυτό, πιθανόν ακόμη και με αναγκαστική μαζική μετάταξη των καταναλωτών σε ιδιώτες παρόχους, αυτό δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί. Όμως είναι και αυτό πλέον μια σαφέστατη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας.

Γιατί όμως η απελευθέρωση στην ηλεκτρική  ενέργεια δεν προχώρησε γρήγορα και αποτελεσματικά όσο στην τηλεφωνία και στο διαδίκτυο;  Μήπως γιατί στην πρώτη προσπάθεια απελευθέρωσης του 2010 η αξιοπιστία της ιδιωτικής αγοράς επλήγη από το «σκάσιμο της φούσκας» της ιδιωτικής εταιρίας, οι πελάτες της οποίας επέστρεψαν «άρον άρον» στη ΔΕΗ; Κάτι το οποίο είναι απίθανο να ξανασυμβεί εξ αιτίας των μέτρων  που εν τω μεταξύ έχουν ληφθεί στον τομέα αυτόν από την Πολιτεία και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  (Ρ.Α.Ε.).

Όχι τόσο γι΄αυτό, όσο γιατί η ενέργεια είναι κάτι πολύ σοβαρότερο και «βαρύτερο»  θέμα από την τηλεφωνία, αλλά και γιατί  σε συνθήκες οικονοµικής κρίσης, όπως σήμερα, βασικό κριτήριο για την αλλαγή προµηθευτή είναι η µείωση του ενεργειακού κόστους του νοικοκυριού ή της επιχείρησης. Άρα, ζητούµενο είναι οι εταιρείες προµήθειας να έχουν το οικονοµικό περιθώριο να προσφέρουν ελκυστικά «πακέτα» στους καταναλωτές ανταγωνιζόµενες τόσο µεταξύ τους όσο και µε την ίδια τη ΔΕΗ. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο μέσω παρόχων που διαθέτουν οι ίδιοι ηλεκτροπαραγωγικς  μονάδες, όσο και μέσω των δηµοπρασιών κυρίως φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής ρεύµατος, την οποία αγοράζουν οι ιδιωτικές εταιρείες προµήθειας αποκτώντας πρόσβαση σε παραγωγή χαµηλότερου κόστους και αυξάνοντας τα οικονοµικά περιθώριά τους ώστε  να  μπορούν να προσφέρουν φθηνότερα ενεργειακά «πακέτα» στους καταναλωτές.

Ετσι ήρθε η εποχή που και ο Έλληνας καταναλωτής  έχει τη δυνατότητα να επιλέγει την εταιρεία από την οποία θα προµηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς ταλαιπωρία και με δικά του οικονομικά κριτήρια.  Η ΔΕΗ, η οποία δεν έχει πλέον τη διαχείριση του δικτύου διανομής στη χώρα, έχει πάψει να µονοπωλεί την αγορά ηλεκτρισµού, αφού υπάρχουν αρκετοί εναλλακτικοί  πάροχοι,  δηλαδή ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες στην πλειονότητά τους ανήκουν σε µεγάλους και ισχυρούς επιχειρηµατικούς οµίλους, διαθέτοντας και σημαντικές ιδιόκτητες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, στους οποίους µπορεί να απευθυνθεί καθένας από εµάς  για  να επιλέξει το κατάλληλο «πακέτο» προµήθειας µε βάση τις ανάγκες του, και μάλιστα σε τιμές ανταγωνιστικές  προς τις αντίστοιχες της ΔΕΗ  . Ηδη ορισμένοι πάροχοι στο «πακέτο» τους έχουν προσθέσει και ένα άλλο σημαντικό προιόν, το φυσικό αέριο, το οποίο θα αποκτά προιούσα σημασία όσο το δίκτυο διάθεσής του θα επεκτείνεται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η πρόσκληση της ΠΟΜΙΔΑ προς τους παρόχους

Η κοσμογονία αυτή δεν θα μπορούσε να αφήσει την ΠΟΜΙΔΑ αδιάφορη, εν όψει μάλιστα του ζωηρότατου ενδιαφέροντος των μελών της για το συγκεκριμένο θέμα. Εν όψει όλων αυτών η ΠΟΜΙΔΑ απέστειλε προς όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας του Πίνακα Ενεργών Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ρ.Α.Ε., επιστολή με θέμα  «Δημόσια Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς κατάρτιση Σύμβασης Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας προς τα μέλη των σωματείων της ΠΟΜΙΔΑ με ευνοϊκούς όρους».

Στην επιστολή της αυτή η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α., η οποία σκοπό της έχει την εκπροσώπηση αλλά και την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των μελών των σωματείων της - ιδιοκτητών ακινήτων και κτιρίων, στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας τους, αναφέρει ότι «αναγνωρίζει ότι μεταξύ των υπηρεσιών που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες κτιρίων είναι και οι σημαντικές ποσότητες ενέργειας και ιδιαίτερα ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία τους, την άνετη διαμονή των κατοίκων τους και την  επαγγελματική δραστηριότητα των χρηστών τους, αλλά βεβαίως σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος προμήθειάς του, καθόσον αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα διαμόρφωσης του κόστους ζωής της ελληνικής οικογένειας και της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τα μέλη μας που είναι ιδιοκτήτες ιδιοκατοικούμενων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων κάθε είδους, ή και διαχειριστές πολυορόφων επαγγελματικών κτιρίων ή πολυκατοικιών, ανήκουν στην κατηγορία εκείνη των καταναλωτών οι οποίοι, από τη φύση του πράγματος, είναι εξ ορισμού φερέγγυοι και απόλυτα συνεπείς στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Σήμερα που έχει απελευθερωθεί η αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, ενδιαφέρονται για μακροχρόνια συνεργασία με έναν προμηθευτή και όχι γιά ευκαιριακές μεταπηδήσεις από τον έναν σε άλλον, αλλά βεβαίως με όρους που θα λαμβάνουν υπόψη  το ιδιαίτερο ενεργειακό και συναλλακτικό «προφίλ» τους, δηλαδή με την προμήθειά του με τους καλύτερους δυνατούς οικονομικούς όρους».

«Με δεδομένο ότι στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα πολλές επιχειρήσεις που παρέχουν  ηλεκτρικό ρεύμα, τα μέλη των σωματείων μας ζητούν επίμονα να αναλάβουμε πρωτοβουλία ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα με το φθηνότερο δυνατό Οικιακό και Επαγγελματικό τιμολόγιο, όπως συμβαίνει με τις οργανώσεις ιδιοκτητών ακινήτων πολλών άλλων ευρωπαικών χωρών,  οι οποίες έχουν συνάψει από δεκαετίες παρόμοιες συμφωνίες με παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ των μελών τους. Η ΠΟΜΙΔΑ ήδη διαθέτει παρόμοια εμπειρία καθότι, μετά από δημόσιες προκηρύξεις ενδιαφέροντος, οργάνωσε και προσφέρει σήμερα στα μέλη της το πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης κτιρίων των μελών της, που λειτουργεί πανελλαδικά από το 2004 με μεγάλη συμμετοχή, λόγω σημαντικής  μείωσης του κόστους ασφάλισης κτιρίων και απόλυτα επιτυχημένης λειτουργίας  του προγράμματος,  το οποίο  υλοποιείται από την ασφαλιστική εταιρία «INTERAMERICAN”.

Γι΄αυτό το Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ πιστεύοντας ότι θα μπορέσει να βοηθήσει όσα μέλη της συμμετάσχουν, να προμηθεύονται ρεύμα με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ακόμη κίνητρο συμμετοχής και παραμονής τους ως μέλη των σωματείων – μελών της σε όλη τη χώρα,  προσκάλεσε κάθε πάροχο οικιακού & επαγγελματικού ρεύματος χαμηλής τάσης του Πίνακα Ενεργών Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΡΑΕ πού διαθέτει  δίκτυο άμεσης ή έμμεσης φυσικής εξυπηρέτησης πελατών που  καλύπτει όλες τις περιφέρειες και τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ώστε να έχουν ευχερή πρόσβαση και καλή εξυπηρέτηση τα μέλη όλων των σωματείων μας, να δηλώσει το ενδιαφέρον του για την κατάρτιση Σύμβασης Παροχής (προγράμματος προμήθειας) ηλεκτρικής ενέργειας προς τα μέλη των σωματείων της ΠΟΜΙΔΑ με τους παρακάτω  όρους:

Οι όροι και προυποθέσεις

Αντικείμενο της συμφωνίας θα είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε οποιοδήποτε διασυνδεδεμένο σημείο της χώρας, μονοφασικού και τριφασικού ημερήσιου και νυκτερινού για οικιακή χρήση,  για κοινόχρηστες παροχές κτιρίων και για επαγγελματική χρήση με  εκπτωτικό τιμολόγιο ή τρόπο χρέωσης ή με σταθερή έκπτωση σε υπάρχοντα τιμολόγια της εταιρίας, με βάση τις Γενικές Αρχές και τις διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ρ.Α.Ε., σύμφωνα με τις οποίες κάθε καταναλωτής είναι ελεύθερος να αναζητήσει και να επιλέξει την συμφερότερη προσφορά για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιευμένα τιμολόγια και τις υπηρεσίες των παρόχων και το ενεργειακό του προφίλ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν όλα τα μέλη της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ελλάδος, κεντρικού σωματείου της ΠΟΜΙΔΑ και των παραρτημάτων της και τα μέλη των σωματείων της ΠΟΜΙΔΑ από όλη τη χώρα, που είναι ιδιοκτήτες ιδιοκατοικούμενων κατοικιών ή ιδιοχρησιμοποιούμενων επαγγελματικών κτιρίων καθώς και ιδιοκτήτες ή διαχειριστές πολυκατοικιών και πολυορόφων κτιρίων, μόνο για τα ιδιοκατοικούμενα ή ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους ή για όσα αν και χρησιμοποιούνται από τρίτους, αλλά η παροχή ρεύματος παραμένει στο όνομα του ιδιοκτήτη.

Η χρέωση του καταναλισκομένου ρεύματος θα γίνεται με βάση το εκπτωτικό  τιμολόγιο που θα συμφωνηθεί μεταξύ της ΠΟΜΙΔΑ και της εταιρίας (προμηθευτή) που θα επιλεγεί, ανεξαρτήτως  του ύψους της  κατανάλωσης. Το προτεινόμενο τιμολόγιο θα έχει πάγια χαρακτηριστικά, καθ’ όλη την διάρκεια της σύμβασης και της τυχόν παράτασής της, χωρίς προσφορές αρχικού (προσωρινού)  χαρακτήρα. 

Το Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ με κριτήριο το συμφέρον και την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών της και γενικά την πρακτικότερη και αποδοτικότερη κατάρτιση και λειτουργία του  προγράμματος αυτού θα αξιολογήσει ελεύθερα και κατά την κρίση του κάθε προσφορά που θα υποβληθεί  χωρίς να δεσμεύεται από καμιά από αυτές, και θα επιλέξει όποια κρίνει όχι μόνον ότι είναι η πλέον ανταγωνιστική ως προς τις οικονομικές χρεώσεις, αλλά και ότι ανταποκρίνεται καλύτερα στο σκοπό του παραπάνω προγράμματος και είναι ευχερέστερα υλοποιήσιμη για τα μέλη των σωματείων της σε όλη τη χώρα.  Παράλληλα θα  έχει το δικαίωμα της περαιτέρω ειδικότερης διαπραγμάτευσης με κάθε ένα από τους προμηθευτές που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για βελτίωση των προσφερομένων προϊόντων, τιμολογίων και διευκολύνσεων για ένταξη στο πρόγραμμα των παλαιών και νέων μελών των σωματείων της  και οριστικοποίηση των εν γένει όρων της συνεργασίας αυτής.

Μετά την έναρξη της λειτουργίας του προγράμματος, το Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ  θα διατηρεί το δικαίωμα της μονομερούς διακοπής της συνεργασίας με τον προμηθευτή εάν αυτός δεν τηρεί τις υποχρεώσεις, τιμολογήσεις και διευκολύνσεις που δήλωσε ότι προσφέρει, εάν πράγματι αδυνατεί ή αρνείται συστηματικά να  εξυπηρετεί τα μέλη μας, ή δεν ενημερώνει συστηματικά το δίκτυό του για την ύπαρξη και λειτουργία του προγράμματος, παρά την κοινοποίηση έγγραφης προειδοποίησης-διαμαρτυρίας προς αυτόνκαι της μεταγενέστερης συνεργασίας με άλλο προμηθευτή, στην παραπάνω περίπτωση, όπως και αν ο προμηθευτής διακόψει τη λειτουργία του.

Η απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ

Στην παραπάνω πρόσκληση ανταποκρίθηκαν έξι εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες υπέβαλαν τις προσφορές τους, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ,  η οποία μας γνωστοποίησε το ισχύον τιμολόγιό της.

Το Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ, μετά από έλεγχο των προσφορών αυτών, την κατάρτιση λεπτομερών συγκριτικών πινάκων προσομοίωσης των προσφερομένων τιμολογιακών χρεώσεων με πραγματικούς λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος,  και   αφού έλαβε υπόψη όλα τα οικονομικά και λοιπά στοιχεία των προσφορών αυτών,καθώς  και των εταιρειών που τις υπέβαλαν, αποφάσισε ομόφωνα και αποδέχθηκε την προσφορά της εταιρίας «Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία – Όμιλος Επιχειρήσεων» με το εμπορικό σήμαPROTERGIA”, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθόσον έκρινε ότι είναι:

  • Η πλέον ανταγωνιστική προσφορά ως προς τις οικονομικές χρεώσεις της,
  • Η πληρέστερη, καθόσον περιλαμβάνει και τη δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου, και
  • Η ευχερέστερα και ευρύτερα υλοποιήσιμη, λόγω της ισχυρής αξιοπιστίας της προσφέρουσας επιχείρησης και της μεγάλης αναγνωρισιμότητας του εμπορικού της σήματος.  

Η ΠΟΜΙΔΑ προσκαλεί κατόπιν τούτου τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων - μέλη των σωματείων μας σε όλη τη χώρα να επωφεληθούν από την προσφορά αυτή της PROTERGIA  και παράλληλα να ενημερώσουν όλους τους γνωστούς τους ιδιοκτήτες κατοικιών και κάθε είδους επιχειρήσεων, ακόμη και τους διαχειριστές των πολυκατοικιών τους, ότι τώρα, μέσα σε όσα σημαντικά τους εξασφαλίζει η ιδιότητα του μέλους της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ελλάδος ή οποιουδήποτε άλλου σωματείου της ΠΟΜΙΔΑ, είναι και το προνόμιο ενός σημαντικά χαμηλότερου λογαριασμού  ενέργειας!

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣH ΑΠΟ ΤHΝ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Χρύσα Λιάγγου 17.01.2022 • 11:54

Οι στρεβλώσεις που κάνουν το ρεύμα πανάκριβο

Εμμονές δεκαετιών και ολιγωρίες έχουν δημιουργήσει στη χώρα μας μία από τις ακριβότερες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας

 

oi-strevloseis-poy-kanoyn-to-reyma-panakrivo-561672766

Το κόστος για τις απώλειες του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, που αντιστοιχεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε ρευματοκλοπές, έφτασε τον Δεκέμβριο στα 48,13 ευρώ/ΜWh(!), σχεδόν ίσο με την κρατική επιδότηση των 49,5 ευρώ για τον ίδιο μήνα.

Φωτ. Shutterstock

Αν οι λογαριασμοί ρεύματος όλων των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι υψηλότεροι αυτόν τον χειμώνα εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, των Ελλήνων είναι ακόμη πιο φουσκωμένοι εξαιτίας του κόστους πολιτικών επιλογών και εμμονών, που στρεβλώνουν επί δεκαετίες την αγορά ενέργειας.

Για παράδειγμα, το ρεύμα που χάνεται επειδή το δίκτυο είναι κακοσυντηρημένο ή αυτό που κλέβουν οι επιτήδειοι με παράνομες συνδέσεις, το πλήρωναν και το πληρώνουν οι υπόλοιποι καταναλωτές. Αν την περίοδο που οι τιμές ήταν χαμηλές αυτό το κόστος περνούσε απαρατήρητο, σήμερα έχει φτάσει να είναι όσο σχεδόν και η επιδότηση που δίνει το κράτος για να στηρίξει τους καταναλωτές.

Από το 2000…

Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση ανέδειξε τα εγγενή δομικά προβλήματα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, η ρίζα των οποίων βρίσκεται στον τρόπο απελευθέρωσής της στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μέσω ενός μοντέλου παράλληλης διατήρησης του μονοπωλιακού ρυθμιστικού πλαισίου. Ενα μοντέλο μεγάλων αβεβαιοτήτων για παραγωγούς και καταναλωτές, πολύπλοκο και στρεβλό, με αφανή μέχρι πρότινος κόστη για τους καταναλωτές, αφού μεταφέρονταν με σειρά υπουργικών αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων στη ΔΕΗ, η οποία στήριζε ακόμη την παραγωγή της στον φθηνό λιγνίτη που δεν είχε επιβαρύνσεις CO2. Αν και το πλεονέκτημα του φθηνού λιγνίτη χάθηκε οριστικά από το 2013, η Ελλάδα δεν το έλαβε σοβαρά υπόψη στον σχεδιασμό της, με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας να οδηγείται με καθυστέρηση και βίαια στην απόσυρσή του, χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες εφεδρείες από εναλλακτικά καύσιμα για την κάλυψη αιχμών σε περιόδους υψηλής ζήτησης, αφού το πλαίσιο λειτουργίας δεν δημιούργησε κίνητρα για νέες μονάδες φυσικού αερίου. Ετσι, σε καθημερινή βάση η κάλυψη των αποκλίσεων από την ευμετάβλητη παραγωγή των ΑΠΕ καλύπτεται από περιορισμένες ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου, ενός ολιγοπωλίου που απαρτίζεται από τρεις ιδιωτικούς ομίλους και τη ΔΕΗ.

…στο 2020

Η λειτουργία του target model τον Νοέμβριο του 2020 έβγαλε για πρώτη φορά στην επιφάνεια τα αφανή μέχρι τότε κόστη του προηγούμενου μοντέλου, κάτι που σε συνδυασμό με τη στενότητα ισχύος ευέλικτων μονάδων έφερε τετραπλασιασμό των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά μέσα σε ένα μήνα, εξέλιξη που υποχρέωσε τη ΡΑΕ να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για να αποτρέψει «κανόνια» στην πλευρά των προμηθευτών και υπέρογκες αυξήσεις για τους καταναλωτές. Το κόστος ενέργειας στην αγορά εξισορρόπησης, από 2 ευρώ η μεγαβατώρα πριν από το target model έφτασε τα 5,09 ευρώ/MWh στην έναρξή του και εκτινάχθηκε στα 17,09 ευρώ μέσα στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του, καθώς υπήρξαν μονάδες που έκαναν προσφορές στην τιμή των 2.000 και 3.000 ευρώ/MWh. To κόστος αυτό, το οποίο φέρει τον κωδικό ΛΠ3, ακόμη και μετά τα μέτρα της ΡΑΕ παραμένει σήμερα στα επίπεδα των 5-7 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν στις ευρωπαϊκές αγορές κυμαίνεται μεταξύ 1-2 ευρώ/MWh.

Στρεβλώσεις που έρχονται από παλιά, ελλιπής συντήρηση δικτύων, πολιτική και κοινωνική ανοχή απέναντι σε μπαταχτσήδες και ένα μη ολοκληρωμένο ακόμη πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, που δεν επιτρέπει στις εταιρείες προμήθειας να προαγοράζουν μέσω διμερών συμβολαίων την ενέργεια για τους πελάτες τους, προκαλούν αυξημένα κόστη που έρχονται να προστεθούν σε μια από τις ακριβότερες στην Ευρώπη χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, για να καταλήξουν στις πλάτες των καταναλωτών, οικιακών και βιομηχανικών. Οι εξωγενείς παράγοντες (φυσικό αέριο και CO2) έχουν τετραπλασιάσει τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος το 2021 σε σχέση με το 2020, από τα 45,10 ευρώ/MWh στα 116,5 ευρώ/MWh. To τελικό συνολικό κόστος χονδρεμπορικής αγοράς, ωστόσο, το οποίο οι προμηθευτές ρεύματος μεταφέρουν μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής στην κατανάλωση, έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο και έφτασε μεσοσταθμικά το 2020 στα 155,31 ευρώ/MWh. Για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, μάλιστα, οι λογαριασμοί των οποίων φτάνουν στους καταναλωτές αυτό το δίμηνο, το συνολικό κόστος βάσει του οποίου κοστολογούν οι προμηθευτές φτάνει τα  295,93 ευρώ/MWh (Νοέμβριος) και τα 316,47 ευρώ/MWh (Δεκέμβριος) έναντι χονδρεμπορικής τιμής 228,87 ευρώ/MWh και 239,32 ευρώ/MWh αντίστοιχα. Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί στον… λογαριασμό των εμμονών και χρόνιων στρεβλώσεων, που καθιστούν ακόμη και σήμερα ανώριμη την αγορά.

Τον Δεκέμβριο οι Ελληνες καταναλωτές πλήρωσαν για υπηρεσίες εξισορρόπησης (ΛΠ3) 7,26 ευρώ/MWh και για υπηρεσίες εφεδρείας (ΛΠ2) 2,20 ευρώ/MWh. Για απώλειες του συστήματος μεταφοράς (ΛΠ1) που υπολογίζεται ως ποσοστό επί της κατανάλωσης και το κόστος ανεβαίνει όσο αυξάνονται οι τιμές, πλήρωσαν 8,54 ευρώ/MWh. Το αντίστοιχο κόστος για τις απώλειες του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, που αντιστοιχεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε ρευματοκλοπές, έφτασε τον Δεκέμβριο τα 48,13 ευρώ/ΜWh(!) σχεδόν ίσο με την κρατική επιδότηση των 49,5 ευρώ για τον ίδιο μήνα.

Τα βάρη στους καταναλωτές

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ανέδειξε η κρίση είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αντιστάθμισης κινδύνου για τους προμηθευτές ρεύματος, όπως και για τη βιομηχανία, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται πλήρως το ρίσκο της διακύμανσης των τιμών στους καταναλωτές. Στις ώριμες ευρωπαϊκές αγορές, μόνο ένα ποσοστό 20%-25%  της λιανικής τιμής είναι συνδεδεμένο με τη χονδρεμπορική αγορά, το υπόλοιπο περνάει μέσα από διμερή συμβόλαια σε προκαθορισμένες σταθερές τιμές που έχουν διασφαλίσει οι προμηθευτές μέσω των προθεσμιακών αγορών. Το ίδιο ισχύει και για τα τιμολόγια των επιχειρήσεων. Στην Ευρώπη είναι κοινή πρακτική κάθε επιχείρηση να αντισταθμίζει σε ένα ποσοστό τον κίνδυνο από τις διακυμάνσεις των τιμών, προαγοράζοντας ενέργεια σε σταθερή τιμή ή με διμερές συμβόλαιο με φυσική παράδοση από τον παραγωγό (αφορά μεγάλες καταναλώσεις βιομηχανιών) ή μέσω χρηματιστηριακών προθεσμιακών προϊόντων μέσω προμηθευτών.

Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που αυξάνουν το κόστος έχει ζητήσει από την Ελλάδα η Ε.Ε. προκειμένου να εγκρίνει τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις μέσω του Market Reform Plan. Μεταξύ αυτών είναι η διεύρυνση των συμμετεχόντων στην αγορά με τη συμμετοχή του Demand Response (απόκριση ζήτησης), της αποθήκευσης και των ΑΠΕ, αλλά και της συμμετοχής των traders στις αγορές επόμενης ημέρας και ενδοημερήσια. Αν και η εφαρμογή των νέων μεταρρυθμίσεων αναμενόταν στις αρχές του έτους, δεν προβλέπονται νωρίτερα από το δεύτερο τρίμηνο, αφού ακόμη δεν έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. Ο δρόμος για μια ώριμη ευρωπαϊκή αγορά παραμένει μακρύς και κοστοβόρος για τα νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις και την οικονομία της χώρας.

oi-strevloseis-poy-kanoyn-to-reyma-panakrivo0

Φωτ. Shutterstock

Αποκλιμάκωση πιέσεων από τον Απρίλιο 

Δρ Θεόδωρος Τσακίρης*

Παρά την περιστασιακή μείωση των τιμών φυσικού αερίου μετά την 21η Δεκεμβρίου η ελάφρυνση της πίεσης στο ενεργειακό κόστος των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των δίδυμων «καταιγίδων» που μαίνονται αφενός λόγω της ιδεοληπτικής μανίας καταδίωξης της Επιτροπής έναντι της βιομηχανίας αερίου και αφετέρου λόγω των γεωπολιτικών και εμπορικών τακτικισμών της Ρωσίας, που έχει αφήσει τα αποθεματικά της Gazprom στην Ε.Ε. σε ιστορικά χαμηλά.  

Η διατήρηση της έντασης στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο κρατάει τα νεύρα όλων τεντωμένα, κάτι που προφανώς βοηθάει το «σπεκουλάρισμα» των τιμών στις ευρωπαϊκές ενεργειακές χρηματαγορές.  

Παρά τις αλκυονίδες ημέρες η ζήτηση ηλεκτρισμού πανευρωπαϊκά αλλά και στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε οριακό σημείο συγκριτικά με 
τη διαθεσιμότητα επάρκειας, την ώρα που η γερμανική αποπυρηνικοποίηση ολοκληρώνεται και η επενδυτική αβεβαιότητα αναφορικά με την επιλεξιμότητα φυσικού αερίου ως καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής, που έχει δημιουργήσει 
το ζήτημα της Ταξονομίας, παρατείνεται. 

Είναι ασαφές για πόσο θα συνεχιστούν οι τιμολογιακές πιέσεις, ωστόσο η λήξη της αιχμιακής περιόδου ζήτησης για την Ευρώπη δημιουργεί σχετική αισιοδοξία για την αποκλιμάκωση αλλά όχι τη μείωση των τιμών από τον Απρίλιο του 2022. Η διαφορά είναι λεπτή αλλά ουσιώδης.  

Εάν λάβουμε υπόψη το βασικό benchmark των μελλοντικών τιμών παράδοσης αερίου στην Ευρώπη, δηλαδή το ολλανδικό TTF, η μέση τιμή εκτίμησης που διαμορφώνεται για την περίοδο Απριλίου – Νοεμβρίου 2022 κυμαίνεται στα 72,8 €/MWh. Η δυναμική είναι προφανώς καλύτερη από τα ρεκόρ που σημειώθηκαν την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021, αλλά είναι σχεδόν διπλάσιες εάν συγκριθούν με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο Απριλίου – Νοεμβρίου. 

Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει εάν υπάρχει επαρκής εφεδρεία στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο dunkenflaute, δηλαδή απώλεια της στοχαστικής παραγωγής των ΑΠΕ λόγω ακραίων κλιματολογικών συνθηκών, που παραμένουν εξαιρετικά πιθανές ιδίως στην Κεντρική/Βόρεια Ευρώπη έως τα τέλη Μαρτίου 2022. 
 
* Αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Μεγάλη αβεβαιότητα για το κόστος του αερίου

Παντελής Κάπρος*

Η έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει και τις τιμές ηλεκτρισμού, συνεχίζεται χωρίς να φαίνεται υποχώρηση το 2022. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο κλείνουν σε τιμές γύρω στα 90 ευρώ/MWh (αερίου), πιο χαμηλά από τα 145 ευρώ/MWh λίγες εβδομάδες πριν, όμως 3,5 φορές υψηλότερες από τις «κανονικές» τιμές τα τελευταία χρόνια. Αναμένονται στα 70-75 ευρώ/MWh κατά το 2022, αλλά ίσως μειωθούν προς τα 35 ευρώ/MWh το 2023. Υπάρχει πάντως μεγάλη αβεβαιότητα των προβλέψεων αυτών. Σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου άνθρακα, οι τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν τις χρηματιστηριακές τιμές ηλεκτρισμού στα επίπεδα των 220 ευρώ/MWh, που ίσως μειωθούν προς τα 180 ευρώ/MWh τους επόμενους μήνες του 2022. Οι τιμές αυτές είναι τρεις φορές πιο υψηλές από τις τιμές τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για πρωτοφανή κρίση τιμών, που οφείλεται σε ανισορροπίες των αγορών φυσικού αερίου κατά την ανάκαμψη των οικονομιών μετά την COVID-19 αλλά και σε γεωπολιτικούς παράγοντες στην Ευρώπη. Δεν οφείλονται στην πράσινη μετάβαση. Το σύστημα επιδοτήσεων των λογαριασμών ενέργειας όλων των καταναλωτών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη άμεση λύση για την αποφυγή οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Το μεγάλο πλεονέκτημα του μηχανισμού είναι ότι δεν επιβαρύνει τα δημοσιονομικά του κράτους, αφού η επιδότηση χρηματοδοτείται πλήρως από τα πλεονάσματα εσόδων των ΑΠΕ στις αγορές, λόγω των υψηλών τιμών, και τα έσοδα από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου άνθρακα. Ο μηχανισμός προβλέπει μηνιαία αναπροσαρμογή με βάση τη μεταβολή των τιμών, αλλά εξασφαλίζει ισοζύγιο εσόδων και δαπανών σε κάθε περίπτωση. Ετσι, όπως έπρεπε, επιστρέφουν στον καταναλωτή τα απροσδόκητα έσοδα, ώστε αυτός να πληρώνει τελικά το μέσο πραγματικό κόστος και όχι τις οριακές τιμές των αγορών.
 
* Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ.

Οι αυξημένες τιμές ήρθαν για να μείνουν

Νίκος Κεραμίδας*

Το φθινόπωρο του 2021 η ενεργειακή αγορά της Ευρώπης ήρθε αντιμέτωπη με μια ανεπανάληπτη κρίση στις τιμές, προερχόμενη κατά κύριο λόγο από τη ραγδαία και απότομη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου (άνω του 400% σε σχέση με πέρυσι), υποστηριζόμενη και από ένα άλμα στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (περίπου 300%).

Δικαιολογημένα, από τη σκοπιά διαχείρισης της κρίσης, πολλοί έσπευσαν να καθησυχάσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προβλέποντας ότι είναι παροδική, και τον Μάρτιο αναμένουμε ομαλοποίηση. Δυστυχώς, η πλειονότητα των αναλυτών προειδοποιεί ότι οι αυξημένες τιμές «ήρθαν για να μείνουν». Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξάλλου, στην ανάλυση συνεπειών για τον φιλόδοξο κλιματικό στόχο του 2030, προαναγγέλλει αύξηση του ενεργειακού κόστους περίπου 19% ετησίως.

Ο χειμώνας της νέας χρονιάς μόλις ξεκίνησε και είναι ελάχιστα τα δεδομένα που μας επιτρέπουν να ελπίζουμε σε μία ταχεία αποκλιμάκωση των τιμών. Ακόμα και αν οι τιμές όντως εμφανίσουν μία υποχώρηση την άνοιξη, θα τολμούσα να πω ότι μάλλον αυτή θα είναι πρόσκαιρη, καθώς η αυξητική τάση του ενεργειακού κόστους είναι σε μεγάλο βαθμό δομική με βαθιά αίτια.

Τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης ομολογουμένως ήταν εντυπωσιακά, προσπαθώντας –στο πλαίσιο του οικονομικά εφικτού– να ελαφρύνει τις δυσμενείς επιπτώσεις, πρώτα στα νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις, προλαβαίνοντας τόσο τα άλλα κράτη-μέλη, όσο και την Επιτροπή, της οποίας η «εργαλειοθήκη» δεν έδωσε μαγικές λύσεις. 

Αυτό που απαιτείται από την Ευρώπη είναι μια πιο ολιστική θεώρηση του προβλήματος, η οποία περνά μέσα από την ισόρροπη και ρεαλιστική συνεκτίμηση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν το ενεργειακό κόστος. Η κλιματική στόχευση είναι ασφαλώς μία εκ των προτεραιοτήτων: ωστόσο, η ασφάλεια εφοδιασμού και οι προσιτές τιμές για τα νοικοκυριά και ανταγωνιστικές τιμές για τη βιομηχανία είναι εξίσου απαραίτητες και εξάλλου υποστηρίζουν (ή διακινδυνεύουν, αν απουσιάζουν) την πορεία προς τον πράσινο στόχο. Και γι’ αυτά δεν αρκεί η φιλοδοξία: χρειάζεται συγκεκριμένος σχεδιασμός, στηριζόμενος σε υπαρκτές τεχνολογικές λύσεις με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για την κοινωνία, αλλά και σθένος και ευελιξία ακόμα και για επανεξέταση συγκεκριμένων εργαλείων. 

* Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της «Μυτιληναίος Α.Ε».