Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation

 

Η "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ" είναι η μόνιμη στήλη μας που σας κρατά συνεχώς ενήμερους για όλα τα προβλήματα, αλλά και τις προσπάθειες της ΠΟΜΙΔΑ για την επίλυσή τους! Γιατί τίποτε δεν γίνεται μόνο του!!! * Για άμεση εγγραφή πιέστε εδώ.  * Για τους ισχύοντες εφετεινούς κωδικούς πρόσβασης μελών με προπληρωμένες εκπτωτικές συνδρομές εδώ!  * Για ερωτήματα μελών εδώ με τους κωδικούς σας. * Για σχόλια-προτάσεις εδώ. 

* Άνοιξε η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις COVID Ιουλίου 2021. Θα είναι ανοικτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

* KATABΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ. Τα 764 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν οι αποζημιώσεις για μειωμένα μισθώματα που κατέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, χάρις στις προσπαθειες της ΠΟΜΙΔΑ.  Λεπτομέρειες στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΑΠΟ 1.9.2021 : Διαβάστε στα νέα μας το πλήρες πρόγραμμα τηλεφωικής και διαδικτυακής εξυπηρέτησης των μελών μας από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

* ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ για δηλώσεις λύσεων και μειώσεων ενοικίων μέχρι την 30.9.2021 ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Λεπτομέρειες στη σελίδα των νέων της ιστοσελίδας μας.

* ΠΟΜΙΔΑ προς ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ: Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουνίου ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον διοικητή της ΑΑΔΕ. Το κείμενο στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ. Δημοσιεύθηκε στις 23.7.2021 ο νέος νόμος 4819/2021 για την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων και την παράταση ισχύος βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού, για τη σύναψη μεταβιβαστικών συμβολαίων μέχρι την 30.9.2021.

*AAΔΕ: Παρατείνεται η προθεσμία δηλώσεων αλλά και λύσεων μισθώσεων ώς την 27η Αυγούστου! Ανταποκρινόμενη για μιά ακόμη φορά η ΑΑΔΕ στις προτάσεις και τα συνεχή αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, ανακοίνωσε ότι προς διευκόλυνση των φορολογουμένων παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αρχικών δηλώσεων και διορθώσεων λαθών αποζημιώσεων ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και λύσεων μισθώσεων μέχρι και την Παρασκευή, 27 Αυγούστου. Η πλήρης ανακοίνωση στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* ME  TO NEO NOMO 4818/2021 παρατείνεται η απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος για κάποιες συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες που εξακολουθούν να πλήττονται από τα μέτρα για τον κορωνοιό, οι οποίες θα προσδιοριστούν με την ΚΥΑ των ΚΑΔ Ιουλίου 2021. Επίσης με τον ίδιο νόμο η προθεσμία για δήλωση παράτασης των επαγγελματικών μισθώσεων που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή, εφόσον οι μισθωτές δεν οφείλουν μισθώματα, παρατείνεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2021. Διαβάστε τις νέες διατάξεις στη σελίδα των νέων μας.

* ΑΝΟΙΞΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ-ΑΠΡΙΛΙΟ! Από την ΑΑΔΕ ανακοινώθηκε ότι τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων COVID και για τα μειωμένα μισθώματα των μηνών Ιανουαρίου έως και Απριλίου 2021. Προθεσμία έως τις 20.7.2021. Περισσότερα και για τις δηλώσεις COVID Μαίου (προθεσμία 15.7) στα νέα της ιστοσελίδας μας.    

* ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, το απόγευμα της Τετάρτης, 30.6.2021 πραγματοποιήθηκε πίστωση ποσού συνολικού ύψους 103,2 εκατ. ευρώ, σε 170.456 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα Μαΐου 2021, σε 21.152 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα Απριλίου 2021 και σε 2.833 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα Νοεμβρίου 2020-Απριλίου 2021 που αφορούν περιπτώσεις υπεκμίσθωσης. Περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

*ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ: Δημοσιεύτηκαν οι ΚΑΔ Ιουνίου. Διαβάστε τη σχετική απόφαση στη σελίδα των Νέων της ιστοσελίδας μας.

*ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ μέχρι 31.12.2021, εν όψει της επικείμενης μαζικής προσέλευσης πολιτών για σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων και των ανυπέρβλητων δυσχερειών που συνεπάγεται η αποκλειστική ισχύς της "ταυτότητας κτιρίου" για το διάστημα αυτό, ζήτησε με επιστολή της προς την αρμόδια πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η ΠΟΜΙΔΑ.   Με την επιστολή της αυτή η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε: *Να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.12.2021, ώστε να μην παραλύσει η Κτηματαγορά και καταστεί αδύνατον οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, *Να αφαιρεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας από τις προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας «Διηρημένης Ιδιοκτησίας», δηλαδή μεμονωμένων διαμερισμάτων κλπ., και *Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Το πλήρες κείμενο στα ΝΕΑ της ιστοσελίδας μας.

*ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ : Ανακοινώθηκαν οι νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα που θα ισχύσουν από το 2022. Το Υπουργείο Οικονομικών ανάρτησε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα ανεύρεσης των τιμών ζώνης των ακινήτων της χώρας που βρίσκονται εντός του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού αξιών, και εν συνεχεία υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που χρησιμοποιείται για τη μεταβίβαση ακινήτων λόγω πώλησης, γον. παροχής κλπ., συγκεκριμένων γενικών κατηγοριών ακινήτων, όχι όμως και της αξίας με την οποία υπολογίζεται ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ. Δείτε εδώ το link της νέας εφαρμογής και όλες τις σχετικές οδηγίες χρήσης.  

* ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΜΙΔΑ, ΤΡΙΤΗ, 1.6.2021, 5 μ.μ. Με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και τις επερχόμενες φορολογικές δηλώσεις η ΠΟΜΙΔΑ διοργάνωσε την Τρίτη, 1η Ιουνίου 2021, από τις 5.00 μ.μ. διαδικτυακή Ημερίδα  για ενημέρωση των ιδιοκτητών ακινήτων και των φοροτεχνικών τους, με κύριο ομιλητή τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Παρακολουθείστε τώρα το βίντεο της Φορολογικής Ημερίδας της ΠΟΜΙΔΑ της 1ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 στο Youtube!

*ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ. Συνεχίζεται και για τον μήνα Ιούνιο η ρύθμιση που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα. Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει τον μήνα Ιούνιο για το λιανεμπόριο, για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούνιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Περισσότερα στη σελίδα των ΝΕΩΝ της ιστοσελίδας μας.

* ΚΑΔ ΜΑΙΟΥ 2021. Δημοσιεύθηκε η απόφαση  Α.1114/2021 "Προσδιορισμός πληττόμενων επιχειρήσεων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Μάιο 2021", με την οποία η μείωση επαγγελματικών μισθωμάτων περιορίζεται μόνον στην κατηγορία της πλήρους απαλλαγής από το μίσθωμα (δεν  ισχύει για το Μαίο μείωση 40%). Δείτε το κείμενό της στη σελίδα των νέων.

* ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΥ. Αμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταικούρα στην από 9.5.2021 επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ (δείτε σχετικά στη σελίδα των ΝΕΩΝ).. Τόσο από τον ίδιο, όσο και με δελτίου τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι και για τις μειώσεις ενοικίων του μηνός Απριλίου θα τηρηθεί η ίδια διαδικασία της προκαταβολής της αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων, όπως και για το μήνα Μάρτιο, ώστε η καταβολή από το Δημόσιο να πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου. 

* ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΙΟ ΜΕΙΩΣΗ 100% - μείωση 40% μόνον για τις κατοικίες εργαζομένων. Σε φάση αποδρομής φαίνεται ότι εισέρχεται το καθεστώς των αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων λόγω της πανδημίας. Το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε  ότι θα συνεχιστεί και για τον μήνα Μάιο η ρύθμιση που προβλέπει πλήρη απαλλαγή ενοικίου (100%) από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα. Από τη ρύθμιση αυτή ωφελούμενοι είναι το λιανεμπόριο, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και λοιπές επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα. Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% καταργείται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και περιορίζεται μόνον για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Μάιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Συνεπώς οι επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία των απλώς "πληττομένων", για τις οποίες δεν ισχύουν περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους, και έως τώρα κατέβαλαν το 60% του ενοικίου, θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το μίσθωμα του μηνός Μαίου 2021.  Αντίθετα όσες επιχειρήσεις κατα το τελευταίο τετράμηνο δικαιούντο πλήρη απαλλαγή από το μίσθωμα, η πλήρης αυτή απαλλαγή θα συνεχιστεί και τον Μάιο. 

*ΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ τη Μεγάλη Πέμπτη στους τραπεζικούς λογαριασμούς 5.238 ιδιοκτητών ακινήτων, ποσό συνολικού ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για το Α΄ τρίμηνο του 2021.Οπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 – Μαρτίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους άνω των 395 εκατ. ευρώ.

* ΔΗΛΩΣΕΙΣ COVID ΜΑΡΤΙΟΥ. Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις COVID Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή, 14.5.2021, σύμφωνα με την απόφαση ΓΔΟΥ 400/2021 του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία καθορίζονται η ειδικότερη διαδικασία και οι προυποθέσεις για την προκαταβολή των ποσών της αποζημίωσης των εκμισθωτών για τα μισθώματα μηνός Μαρτίου 2021, που δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ Β' 1613/20-04-2021. Περισσότερα στα ΝΕΑ της σελίδας μας.

* ΑΝΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΩΝ 2020 ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΟ. Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε ήδη στη Βουλή, δεν θα συνυπολογιστούν ειδικά για το φορολογικό έτος 2020, στο συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή, τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, στην περίπτωση που μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής του μισθώματος ή εξώδικη όχληση, για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος οφείλει, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, να προσκομίσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο της αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, προκειμένου να μην φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά στο φορολογικό έτος 2020, διαφορετικά οφείλει να τα δηλώσει ως εισπραχθέντα στη δήλωση φόρου εισοδήματος της επόμενης χρονιάς, χωρίς τόκους και πρόστιμα. Περιοσσότερα στα ΝΕΑ της σελίδας μας.

* ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΜΙΔΑ, 20.4.21: H ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝΙΑΘ), μέλος της ΠΟΜΙΔΑ, με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαδικασία δήλωσης και καταβολής των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών από τις μειώσεις ενοικίων, διοργάνωσε διαδικτυακή ημερίδα την Τρίτη, 20 Απριλίου 2021, 5.00 μ.μ., με ελεύθερη παρακολούθηση μέσω Youtube και Facebook και θέμα της τα επίκαιρα προβλήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους φοροτεχνικούς τους, και βασικό ομιλητή της τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, διαθέσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Περισσότερα στα ΝΕΑ της ιστοσελίδας μας.

* ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ COVID Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020: Προθεσμία μέχρι και 19/4/2021 για να κάνουν τις διορθώσεις αυτές έχουν μόνο όσοι έχουν λάβει μήνυμα με την ένδειξη "Βρέθηκαν δηλώσεις COVID που θα απορριφθούν" και έχουν στις Εκκαθαρίσεις από την ΑΑΔΕ την ένδειξη 16. Όσοι έχουν συγχρόνως και την ένδειξη 05 δεν μπορούν να κάνουν μέχρι 19/4 διόρθωση, θα λάβουν νέο μήνυμα.  Οι εκμισθωτές που  έχουν λύσει  μισθώσεις που έληξαν και έχουν μήνυμα εκκαθάρισης για διόρθωση του μισθώματος λόγω διαφοράς του με το αρχικό ποσό  στη  δήλωση  COVID , δεν μπορούν να προχωρήσουν στην απαιτούμενη διόρθωση και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΑΑΔΕ . Οι Μισθωτές αυτοί θα έχουν και πρόβλημα με την Δήλωση Φόρου Εισοδήματος έτους 2020 αν το Έντυπο Ε2 συνταχθεί αυτόματα με βάση τα καταχωρημένα μισθωτήρια. Η επισήμανση είναι από το Φοροτεχνικό της ΠΟΜΙΔΑ κ. Αλκη Κωφό.      

* ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ COVID ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ! Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ότι « δρομολογούμε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την καταβολή διπλής αποζημίωσης στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο, χωρίς δήλωση για τον τελευταίο μήνα». 

* ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ. Την έντονη αντίθεση της ΠΟΜΙΔΑ σε οποιαδήποτε σκέψη για αναγκαστική παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων εξαιτίας της πανδημίας - από την οποία πλήττονται όχι μόνο οι ενοικιαστές αλλά και οι εκμισθωτές - εκφράζει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή σχετικές πληροφορίες. Η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει στη λήψη τέτοιου είδους μέτρων θα πρέπει να τεθεί σειρά προϋποθέσεων που θα προστατεύουν τόσο τους ιδιοκτήτες από τον κίνδυνο επιστροφής στο μεταπολεμικό ενοικιοστάσιο όσο και τους επαγγελματίες που έχουν ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ολόκληρη η επιστολή, καθώς και η λύση που επελέγη και ήδη νομοθετήθηκε σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, στα ΝΕΑ της ιστοσελίδας μας.

* ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. Tην Τρίτη, 23.3, από το απόγευμα άρχισαν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών  οι αποζημιώσεις για τις ολικές απαλλαγές ενοικίων του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ εν συνεχεία θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα ποσά των εκκρεμοτήτων για τα μειωμένα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2020. Αυτό διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος σε επικοινωνία τους, προσθέτοντας ότι οι πληρωμές που θα γίνουν θα υπερβούν τα 70 εκ. ευρώ και θα αφορούν άνω των  150.000 ΑΦΜ, ενώ μετά το στάδιο των διορθώσεων, θα ακολουθήσει και η εκκαθάριση και πραγματοποίηση των συμψηφισμών με φορολογικές υποχρεώσεις, των αποζημιώσεων για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020. Περισσότερα στα ΝΕΑ της ιστοσελίδας μας.

* ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ  7 - 9 μ.μ. ! Με αυξημένο σε τέσσερα απογεύματα την εβδομάδα (Δευτέρα έως και Πέμπτη 7-9 μ.μ.) το πρόγραμμα φορολογικής ενημέρωσης από το φοροτεχνικό μας κ. Αλκη Κωφό και επίσης με αυξημένο σε τετράωρο πλέον το καθημερινό πρωινό τηλεφωνικό ενημερωτικό πρόγραμμα 10-2 μ.μ. μισθώσεων και γενικής ενημέρωσης μελών λειτουργεί το Γραφείο Ενημερώσεως της ΠΟΜΙΔΑ (επιπλέον του κλασσικού απογευματινού ωραρίου 2-4 μ.μ.) και έχοντας προσαρμόσει τη λειτουργία του στις σημερινές υγειονομικές συνθήκες, εξασφαλίζει την πλήρη εξυπηρέτησή σας τηλεφωνικά, από το σπίτι σας, ή μέσω διαδικτύου. Περισσότερα και το πλήρες πρόγραμμα ενημέρωσης εδώ.

ΑΑΔΕ: Ανοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις 2020! Μηνύματα και διευκρινιστική εγκύκλιος. Ενα ακόμη επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ έγινε πραγματικότητα: Στο www.aade.gr έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων COVID και δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποβάλει δηλώσεις Covid, λαμβάνουν e-mail από την ΑΑΔΕ για να επισκεφθούν τη σχετική ιστοσελίδα της στην επιλογή ΔΗΛΩΣΕΙΣ COVID. Στη συνέχεια, αφού εισέλθουν με τους κωδικούς τους, θα αναζητήσουν την ενότητα ΔΗΛΩΣΕΙΣ COVID. Εκεί, μπορούν να δουν αναρτημένες όλες τις δηλώσεις τους του 2020 και να ενημερωθούν για την κατάστασή τους (αποδοχή, πορεία διεκπεραίωσης), καθώς και να λάβουν οδηγίες για τη διόρθωση τυχόν λαθών ή παραλείψεων, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στην Ε.2060/2021 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργου Πιτσιλή. Περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

*ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΟΕ-ΔΕΚ.2020. Με δύο νέες αποφάσεις του Υπ.Οικονομικών (Α.1047 και 1048) τροποποιήθηκαν οι αποφάσεις  Α.1251/20.11.2020 και Α.1274/14.12.2020 οι οποίες αφορούν στον προσδιορισμό των πληττόμενων επιχειρήσεων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την καταβολή του 40% των μισθωμάτων για τους μήνες Δεκέμβριο και Νοέμβριο του 2020 αντίστοιχα. Με τις τροποποιήσεις προβλέπεται ότι για τις επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές στις 20-3-2020 θα λαμβάνεται  ο ΚΑΔ που είχαν κατά την 5η Νοεμβρίου 2020, ώστε να δικαιούνται οι ενοικιαστές τη μείωση και οι ιδιοκτήτες την αποζημίωση.

* ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Με αφορμή τις τρέχουσες αλλαγές στη διαδικασία δήλωσης και καταβολής των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών από τις μειώσεις ενοικίων, η ΠΟΜΙΔΑ διοργάνωσε τρίωρο ενημερωτικό διαδικτυακό φορολογικό σεμινάριο τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, με όλη την επίκαιρη θεματολογία που αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους φοροτεχνικούς τους, και με συμμετοχή του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή. Το σεμινάριο είναι διαθέσιμο να το παρακολουθήσουν δωρεάν τα ενήμερα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ μέσα από τη ΣΕΛΙΔΑ ΜΕΛΩΝ της ιστοσελίδας μας, ήτοι κάνοντας κλικ εδώ με τους κωδικούς τους, έτους 2021. Επίσης και οι φοροτεχνικοί - μέλη των σωματείων της ΠΟΦΕΕ με οδηγίες από το σωματείο τους. Δείτε περισσότερα από τη σελίδα των νέων μας.

* ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ. KATABΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 30.867 ιδιοκτητών ακινήτων ποσού συνολικού ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Κράτος καλύπτει το 50% της μείωσης του μισθώματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Έτσι, ο συνολικός αριθμός συμψηφισμών με φόρους και καταβολών χρημάτων για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 διαμορφώνεται πλέον στις 675.927 και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 88,7 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς τους έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.

*ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ COVID ΕΤΟΥΣ 2020. Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένα έτος με «κομμένα» ενοίκια, και εν τούτοις ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων, που υφίστανται τις αιματηρές αυτές περικοπές, που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή του, εξακολουθεί να παραμένει χωρίς συμψηφισμό, καταβολή, ή έστω μια σαφή απάντηση στις δηλώσεις COVID της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020… Γι΄αυτό η ΠΟΜΙΔΑ απέστειλε προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το Διοικητή της ΑΑΔΕ, επιστολή με την οποία ζητά να δοθεί μηνιαία προθεσμία υποβολής διορθωτικών δηλώσεων COVID για τους εννέα μήνες του 2020, ώστε να μην χάσει κανείς ιδιοκτήτης τη νόμιμη αποζημίωσή του ! Διαβάστε τη σχετική επιστολή στη σελίδα των Νέων μας.

* ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΡΤΙΟ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ "ΚΛΕΙΣΤΩΝ" ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο Νόμος 4778/2021 με τίτλο «Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων», με το άρθρο 31 του οποίου τροποποιείται το δεύτερο άρθρο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α' 83), προκειμένου, για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων για τις οποίες έχουν ληφθεί μέτρα αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, να επεκταθεί και για το μήνα Μάρτιο 2021 η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος. Εννοείται ότι για τις απλώς πληττόμενες επιχειρήσεις, και για τους εργαζομένους σε αναστολή των επιχειρήσεων αυτών η μείωση του μισθώματος περιορίζεται στο 40%. Το πλήρες κείεμνο της διάταξης στη σελίδα των νέων της ιστοσελίδας μας.

* ΔΗΛΩΣΕΙΣ COVID ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: Τέλος τα "ραντεβού στα τυφλά" στις δηλώσεις COVID! Aνοιξε απόψε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή δηλώσεων COVID μηνός Ιανουαρίου 2021 με ουσιωδώς βελτιωμένη διαδραστικότητα, όπως είχε από τριμήνου προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ,  δηλαδή με ταυτόχρονη επιβεβαίωση των στοιχείων της εγκυρότητάς τους, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα υποβολής άκυρων δηλώσεων λόγω αναληθών ισχυρισμών μερίδας των ενοικιαστών, ή άλλων λαθών κατά την υποβολή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για τις δηλώσεις COVID Iανουαρίου μέχρι και την 1η Μαρτίου. Δείτε περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας!

* ΚΑΔ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΙΑΝ.- ΦΕΒΡ. 2021. Στο ΦΕΚ 538Β'/11.2.2021 δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.1025/2021 του Υφυπουργού Οικονομικών που προσδιορίζει επακριβώς τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που είτε απαγορεύεται η λειτουργεία τους, για την υποχρεωτική απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, είτε χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για την υποχρεωτική απαλλαγή τους από το 40% του συνολικού μισθώματος, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021. Διαβάστε στη σελίδα νέων μας το πλήρες κείμενο της απόφασης αυτής, μετά από την οποία θα ακολουθήσει το άνοιγμα της εφαρμογής της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων COVID για τους μήνες αυτούς.

* ΕΝΦΙΑ: Σε σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταικούρα περί επικείμενης νέας μείωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 8%, που θα συνοδευτεί όμως, προφανώς, από αυξήσεις των τιμών ζώνης των ακινήτων βάσει στοιχείων που έχουν συλλεχθεί προ της πανδημίας και ως εκ τούτου δεν έχει ληφθεί υπόψη η σημερινή εντελώς διαφορετική πραγματικότητα στην κτηματαγορά, με επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τι πρέπει να προηγηθεί στις προγραμματιζόμενες αλλαγές ώστε να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η φορολογική δικαιοσύνη και λογική, αλλά και να εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Διαβάστε την επιστολή στα Νέα μας.

*ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ η διάταξη για την μείωση ενοικίων και αποζημίωση των ιδιοκτητών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021. Θα ακολουθήσει η έκδοση της Υπουργικής απόφασης με τους ΚΑΔ Ιανουαρίου. Δείτε στη σελίδα των νέων το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων. Η απόφαση με τους ΚΑΔ θα αναρτηθεί στη σελίδα μας μόλις εκδοθεί. 

* ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΜΙΔΑ. Οι συνεχιζόμενες περικοπές των μισθωμάτων ακινήτων και οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών τους, οι σημαντικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία, αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στην κτηματαγορά και την οικονομία της χώρας εξ αιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας, ήταν τα κύρια θέματα του 38ου ετήσιου συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε και μεταδόθηκε διαδικτυακά το Σάββατο, 30.1.2021, με συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Αντιπολίτευσης, πολιτικών κομμάτων,  στελεχών και μελών των σωματείων της από όλη τη χώρα. Περισσότερα για το Συνέδριο και τον τρόπο της παρακολούθησής του σήμερα από τα μέλη μας στη σελίδα των νέων της ιστοσελίδας μας.

* KATΑΘΕΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. Αρχισε από την 18.1.2021 και συνεχίζεται η κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων, των ποσών με τα οποία το Κράτος καλύπτει το 50% της αναγκαστικής μείωσης των μισθωμάτων για τον μήνα Νοέμβριο του 2020. Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, με τη διευκρίνιση ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει τους λογαριασμούς τους στο Taxisnet. Οι πληρωμές θα συνεχιστούν σταδιακά και τις επόμενες ημέρες αλλά και εβδομάδες μέχρι την ολοκλήρωση της επεξεργασίας όλων των δηλώσεων Νοεμβρίου που έχουν υποβληθεί. Περισσότερα στα Νέα της σελίδας μας.

* MEΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ χωρίς κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, κάτι που αποτελεί πρωταρχική πρόταση του ΙΟΒΕ και της Επιτροπής Πισσαρίδη, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η DIANEOSIS.

* ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ. Διαβάστε τις περιοχές και τις ημερομηνίες στα Νέα της ιστοσελίδας μας. 

*ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ και τις ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ δημοσιεύει η ΠΟΜΙΔΑ στην σελ΄δα των Νεών της ιστοσελίδας μας. 

* ΠΟΜΙΔΑ ΠΡΟΣ ΥΠΕΣ: Αναλυτική επιστολή με τα επείγοντα προβλήματα προς άμεση επίλυση, αλλά και τα εκκρεμή θεσμικά θέματα που αφορούν τα ακίνητα και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας, απέστειλε προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η ΠΟΜΙΔΑ, ζητώντας συνάντηση μαζί της. Διαβάστε το κείμενο της επιστολής στα Νέα της ιστοσελίδας μας.

* ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ του πως θα φορολογηθούν τα φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες ακινήτων για τα περικομμένα εισοδήματά τους του 2020 και το 2021 (Τι χάνουν και τι κερδίζουν) δημοσιεύει η Επιστημονική ομάδα του φορολογικού κόμβου TAXHEAVEN, παραθέτοντας πλήρεις πίνακες με παραδείγματα, και λαμβάνοντας υπόψη τις μειώσεις ανά μήνα, την ισχύουσα φορολογική κλίμακα αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020. Περισσότερα στα Νέα της ιστοσελίδας μας.

*ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ: Μιλώντας στην ΕΡΤ την Πέμπτη 7.1 είπε ότι την επόμενη εβδομάδα (11-17.1.2021)  θα καταβληθούν στους ιδιοκτήτες οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου 2020. Εν συνεχεία θα γίνει προσπάθεια να πραγματοποιηθεί η πληρωμή του Δεκεμβρίου εντός του Ιανουαρίου και να ακολουθήσει η πληρωμή της αποζημίωσης του Ιανουαρίου.

* ΠΟΜΙΔΑ ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΥΠΕΝ: Αίτημα παράτασης μέχρι 30.6.2021 της παράλληλης ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού με την Ταυτότητα Κτιρίου & της έναρξης επιβολής κυρώσεων για μη αναγραφή ΠΕΑ στις αγγελίες ακινήτων υπέβαλε η ΠΟΜΙΔΑ προς τον νέο Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα. Δείτε την επιστολή στα Νέα της ιστοσελίδας μας.

* ΑΑΔΕ: Παρατείνεται έως την 29η Ιανουαρίου 2021 η προθεσμία για την διόρθωση λαθών ή παραλείψεων της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», που αφορούν στους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020, για τους εκμισθωτές ακινήτων που έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση.

* ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΑΔΕ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ &COVID. Το γεγονός της αργοπορίας της διαδικασίας εκκαθάρισης δηλώσεων και καταβολής προς τους δικαιούχους εκμισθωτές ακινήτων του ποσού που δικαιούται έκαστος από τις μειώσεις μισθωμάτων, οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, και η ανάγκη τερματισμού των ψευδών δηλώσεων μεγάλου αριθμού μισθωτών προς τους εκμισθωτές τους περί δήθεν δικαιώματός τους για μείωση μισθώματος, καθιστά απόλυτα επείγουσες και αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργείας της πλατφόρμας δήλωσης μισθωμάτων και COVID της ΑΑΔΕ. Αυτό επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή της προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της κ. Στράτο Παραδιά, τον Γενικό της Γραμματέα κ. Τάσο Βάππα και τον Φοροτεχνικό - Συγγραφέα κ. Γιώργο Χριστόπουλο. Διαβάστε τις προτάσεις μας στη σελίδα των νέων.

* NEWSLETTER ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. Η ΠΟΜΙΔΑ ενημέρωσε τα μέλη της για το ωράριο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, το προσεχές διαδικτυακό 38ο Πανελλήνιο Συνέδριό μας το Σάββατο, 30.1.2021, και το νέο πρόγραμμα  “PROMO MAX 45” της PROTERGIA για ακόμη φθηνότερο ρεύμα με ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΠΑΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΤΟΥΣ!!!

* ΔΗΛΩΣΕΙΣ COVID. Τις προτάσεις της προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ έστειλε η ΠΟΜΙΔΑ για την επίλυση των προβλημάτων από την καθυστέρηση εκκαθάρισης και επιστροφής των αποζημιώσεων των εκμισθωτών ακινήτων και διόρθωσης λαθών των δηλώσεων COVID, ζητώντας την άμεση εμφάνιση των λαθών των δηλώσεων αυτών κατά την πληκτρολόγησή τους, και την άμεση εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών.  

* ΔΗΛΩΣΕΙΣ COVID ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. Ανοιξε το σχετικό πεδίο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

* ΠΕΝΤΕ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ που αφορούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους διαχειριστές πολυκατοικιών περιέχει ο νέος νόμος του Υπουργείου Υγείας με τον οποίο ρυθμίζονται επείγοντα θέματα διαφόρων κατηγοριών. Περισσότερα στη σελίδα των νέων.

*ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "NEW PROMO MAX 45 ΠΟΜΙΔΑ" ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ PROTERGIA! Επιτέλους και ένα ευχάριστο νέο, ένα πολύτιμο πρωτοχρονιάτικο δώρο: Ενα ακόμη οικονομικότερο πρόγραμμα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το "PROMO MAX 45"  ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΠΑΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΤΟΥΣ για τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ, με συνολική έκπτωση 45% στην εμπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμού, θέτει στην άμεση διάθεση των μελών της ΠΟΜΙΔΑ από την 1η Ιανουαρίου 2021 η PROTERGIA για όλες τις νέες συνδέσεις των μελών μας, και τις ανανεώσεις των συμβάσεων που λήγουν λόγω διετίας, με τιμές κυριολεκτικά ασυναγώνιστες: Ημερήσια τιμή κιλοβατώρας: 0,06201-0,06065! Νυκτερινή τιμή κιλοβατώρας: 0,04343 !!! Περισσότερα εδώ!

* ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ έστειλε η ΠΟΜΙΔΑ στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, με την οποία ζήτησε: 

  1. Να περιοριστεί το μέτρο αυστηρά στα μισθώματα διμήνου των κλειστών και μόνον επιχειρήσεων. 
  2. Να επανέλθει η υποχρέωση έγκαιρης καταβολής του 20% του μισθώματος από τους ενοικιαστές προκειμένου αυτοί να δικαιούνται το ευεργέτημα της μείωσης του μισθώματος.
  3. Να ισχύσουν και για τους εκμισθωτές όλες οι ευνοϊκές αναστολές και ρυθμίσεις υποχρεώσεων.
  4. Να είναι δικαιούχοι επιστροφής και όλα τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές ακινήτων.

Τέλος, η διαδικασία εκκαθάρισης αποζημιώσεων Νοεμβρίου και στη συνέχεια η καταβολή τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκμισθωτών,  πρέπει να διενεργείται αυτόματα,  με την υποβολή και άμεση ηλεκτρονική επαλήθευση κάθε έγκυρης δήλωσης COVID και όχι μετά τη λήξη της προθεσμίας. Περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* ΔΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νέο προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα νέο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που θα μένουν κλειστές με εντολή του κράτους (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, αθλητισμό, πολιτισμό κ.α.). Σύμφωνα με αυτό μειώνεται το ενοίκιο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 κατά 80%, ήτοι οι ενοικιαστές θα καταβάλουν στους εκμισθωτές τους μόνον το 20% ενώ οι τελευταίοι θα αποζημιωθούν από το κράτος με το 60% του συνολικού ενοικίου στο λογαριασμό τους, ήτοι οι ιδιοκτήτες δικαιούνται να εισπράξουν το 80% του πλήρους ενοικίου.  Περισσότερα στη σελίδα των νέων.

* ΦΟΡΟΛΟΓΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΜΙΔΑ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ τη Δευτέρα, 14.12, 5 μ.μ. Με αφορμή τις νέες αλλαγές στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων η ΠΟΜΙΔΑ και η ΠΟΦΕΕ διοργανώνουν ενημερωτικό διαδικτυακό φορολογικό σεμινάριο τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020, 5-7 μ.μ., με όλη την επίκαιρη θεματολογία που αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους φοροτεχνικούς τους. Το σεμινάριο μπορούν να το παρακολουθήσουν ελεύθερα και μετά τη μετάδοσή του, ανά πάσα στιγμή, τα μέλη των οργανώσεων και κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου ή φοροτεχνικός, μέσα από τις ιστοσελίδες των οργανώσεων www.pomida.gr  και  www.pofee.gr και τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείτε τη θεματολογία και τους εξαιρετικούς εισηγητές του σεμιναρίου και παρακολουθείστε το όποτε σας διευκολύνει από εδώ .

*ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ έστειλε η ΠΟΜΙΔΑ προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να ξανανοίξει η πλατφόρμα για τη διόρθωση όλων των λαθών, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΑΑΔΕ από την μέχρι τώρα επεξεργασία των δηλώσεων COVID. Διαβάστε στη σελίδα των νέων την επιστολή όπως και τα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία.

* ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ -40% ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ... Το δράμα συνεχίζεται... Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, θα δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον Δεκέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, και τον μήνα Δεκέμβριο, το 50% της ζημίας τους θα καταβάλλεται στους δικαιούχους και θα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, και θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο.

*ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΩΝ & ΛΥΣΕΩΝ. Δύο ακόμη αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ έγιναν δεκτά από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή. Παρατάθηκαν μέχρι την 31.1.2021 οι  προθεσμίες δηλώσεων εκμισθωτών ακινήτων - για την υποβολή των Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, αρχικών ή τροποποιητικών, για μισθώσεις που ήταν σε ισχύ μέχρι και την 12η Ιουνίου 2020 - για την υποβολή δήλωσης λύσης της μίσθωσης, σε περίπτωση που αυτή έχει λυθεί μέχρι και την 12η Ιουνίου 2020.  Επίσης παρατάθηκε μέχρι την 31.12.2020 η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020. Περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ - ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΟ 50%!!! Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (άρθρο 54 του Ν. 4758/2020) η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, με την οποία ικανοποιήθηκε ένα από τα κορυφαία αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ. Συγκεκριμένα με το άρθρο αυτό ορίζεται ρητά ότι "Το ποσό που καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (...ως επιστροφή από περικοπή μισθώματος από  το Νοέμβριο 2020 και εφεξής) δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.". Περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* "BLACK FRIDAY": Τελείωσε η προσφορά της συνδρομής της ΠΟΜΙΔΑ. Ομως μέχρι την Κυριακή 6.12 θα εξακολουθήσει να ισχύουν οι προσφορές “Black Friday”  ΑΝΥΤΙΜΕ της INTERAMERICAN ως εξής: Για την Ασφάλιση Κατοικιών 20% + 10% επιπλέον έκπτωση ΠΟΜΙΔΑ! Για την Ασφάλιση Αυτοκινήτων 10% + 5% επιπλέον έκπτωση ΠΟΜΙΔΑ! ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι εκπτώσεις αυτές θα είναι μόνιμες, δηλαδή θα ισχύουν και επί όσα επόμενα χρόνια συνεχιστεί η ασφάλιση της κατοικίας ή του αυτοκινήτου !!! Οδηγίες για τα μέλη μας μέσα από την επιλογή "ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ" της ιστοσελίδας μας. Μη χάσετε την εξαιρετική αυτή προσφορά της ΑΝΥΤΙΜΕ για τα μέλη μας!!!  

* NOMOΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΝ. Ριζικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που ψηφίστηκε στη Βουλή, το οποίο περιέχει πλήθος θετικών διατάξεων για αυθαίρετα, μεταφορά συντελεστή δόμησης, ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και δικαστική διεκδίκηση ακινήτων που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο, πολλές από τις οποίες ανταποκρίνονται σε επίμονα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία με το νομοσχέδιο καθίσταται και μέλος του νέου Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας. Επίσης σημειώνουμε ότι με το άρθρο 81 του νομοσχεδίου επιλύονται σημαντικότατα προβλήματα που αφορούν τους συνιδιοκτήτες οριζοντίων ιδιοκτησιών σε πολυκατοικίες με μικροαυθαιρεσίες, οι οποίες μέχρι παρεμπόδιζαν τη μεταβίβαση των ακινήτων αυτών, και τα οποία είχαν τεθεί επίμονα στο ΥΠΕΝ προς επίλυση. Δείτε περισσότερα στα νέα και στη στήλη των άρθρων της ιστοσελίδας μας.

* ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ Η ΛΙΣΤΑ ΚΑΔ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. Ανοιξαν οι δηλώσεις COVID Noεμβρίου δεδομένου ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με αριθμό Α.1251/2020 με την οποία προσδιορίζονται οι ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων που δικαιούνται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο 2020. Η λίστα των ΚΑΔ βασίζεται στη διευρυμένη λίστα Απριλίου και αφορά μόνον το μήνα Νοέμβριο. Δείτε την πλήρη λίστα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ COVID. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της ΑΑΔΕ  Α.1253/2020  "Τροποποίηση της ΠΟΛ.1162/2018 (Β'3579) απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε." με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για επιμήκυνση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων COVID  κατά 40 ημέρες, ήτοι μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα που αφορά η μείωση. Ετσι η προθεσμία των δηλώσεων COVID  εξομοιώνεται με την κλασσική προθεσμία υποβολής των μισθωτηρίων, των τροποποιήσεων και των δηλώσεων λύσης μισθώσεων. Ταυτόχρονα με την ίδια απόφαση η προθεσμία υποβολής για τις δηλώσεις Covid παρατάθηκε έως την 31.12.2020, ενώ ήδη άνοιξαν οι δηλώσεις COVID Νοεμβρίου. Περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* ΜE THN ΑΠΟΦΑΣΗ Ε. 2184/2020 του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, δίνονται σημαντικές "Διευκρινίσεις για ζητήματα που άπτονται της υποβολής της «Δήλωσης Covid» για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020", για τη διόρθωση λαθών των δηλώσεων της περιόδου αυτής, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών και η συμψηφιστική επιστροφή των ποσών που δικαιούνται οι εκμισθωτές ακινήτων. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί εκμισθωτές δεν βλέπουν ακόμη να υλοποιείται η επιστροφή των ποσών αυτών στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISNET. Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης στα νέα της ιστοσελίδας μας.

*ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ  στο ΦΕΚ 227/Α΄18.11.2020 ο ΝΟΜΟΣ 4753/2020, με τα άρθρα 33 και 34 του οποίου επιβάλλεται αναγκαστική μείωση ενοικίων κατά 40% που θα ισχύσει  ΑΠΟ το μήνα Νοέμβριο, που σημαίνει ότι θα παρατείνεται και κατά τους προσεχείς μήνες της πανδημίας. Στη ρύθμιση προβλέπεται ότι θα επιστρέφεται στους εκμισθωτές το 50% της απώλειας μισθωμάτων, αυτό δηλαδή που εξ αρχής είχε διεκδικήσει η ΠΟΜΙΔΑ ως ανώτερο εφικτό στόχο, χωρίς να αναφέρεται ότι το επιστρεπτέο ποσό θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο (Σ. αυτό ήδη έγινε με μεταγενέστερη ρύθμιση), ούτε ότι η επιστροφή θα αφορά και τους εκμισθωτές - κάθε είδους νομικά πρόσωπα. Η διάταξη προβλέπει ότι οι λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση. Περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΑΔΕ με θέμα τις αναγκαίες αλλαγές στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων COVID απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ, ζητώντας παρατάσεις σε όλες τις σχετικές προθεσμίες, γιατί όπως αναφέρει ατην επιστολή της "ο έλεγχος και η εκκαθάριση των δηλώσεων ούτως ή άλλως είναι χρονοβόρος, και συνεπώς δεν υπάρχει ούτε δικαιολογητικός λόγος θέσης προθεσμιών ασφυκτικού χαρακτήρα τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και τους φοροτεχνικούς τους, ούτε είναι επιτρεπτό ηθικά να ισχύουν αποκλειστικές προθεσμίες, τις οποίες όποιος τις χάσει, χάνει και την αποζημίωσή του!" Περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* NEA ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΜΙΔΑ προς ΥΠΟΙΚ: Επιστροφές μισθωμάτων COVID: Καταβολή ως προϋπόθεση μείωσης, ακατάσχετο και ευεργετικά μέτρα για φυσικά & νομικά πρόσωπα. Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής  στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* AAΔΕ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ COVID ΜΕΧΡΙ 15.12. Με την απόφαση με αριθμό Α.1243/2020 απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή "Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1162/2018 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Β΄ 3579)" δόθηκε προθεσμία μέχρι την Τρίτη, 15η Δεκεμβρίου 2020  για τη διόρθωση λαθών και παραλείψεων σε «Δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας. Περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 50% ΜΕΙΩΣΕΩΝ: Ως "Δώρο Χριστουγέννων" φαίνεται ότι θα καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων, στην καλύτερη περίπτωση, τα ποσά των επιστροφών της μισής απώλειάς τους από την περικοπή του 40% των μισθωμάτων. Διαβάστε εδώ περισσότερα και τις νέες προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ.

*ΕΝΟΙΚΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: -40% υποχρεωτικά για όλους, με άμεση καταβολή στους ιδιοκτήτες του 50% της μείωσης! Δείτε περισσότερα εδώ.

* ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΜΙΔΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΙΚ: Να ισχύσει και για τα νομικά πρόσωπα η επιστροφή του 12% της περικοπής μισθωμάτων λόγω COVID. Διαβάστε το κείμενο εδώ.

* ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ -40% σε "διευρυμένες" κατηγορίες δραστηριοτήτων για το μήνα Νοέμβριο. Δείτε εδώ τα νέα μέτρα με τη "διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου" (σχεδόν οι πάντες πλην φαρμακείων και σουπερ μάρκετ...), την εντονότατη επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε άμεσα η ΠΟΜΙΔΑ προς το κυβερνητικό επιτελείο, και τις διαμαρτυρίες της ΠΟΜΙΔΑ στα ΜΜΕ.

*ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ με λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο κατάρτισης και δήλωσης των συμφωνιών προαιρετικών μειώσεων των επαγγελματικών μισθωμάτων κατά τουλάχιστον 30% στην εφαρμογή TAXISNET της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το νόμο 4722/2020 και τις αποφάσεις Α.1213/2020 και Α. 1230/2020 του ΥΠΟΙΚ, με τις οποίες υλοποιήθηκε η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για φοροεπιδοτούμενες προαιρετικές μειώσεις μισθωμάτων, που είναι ο μοναδικός τρόπος να τεθεί οριστικό τέρμα στις αναγκαστικές μειώσεις.

Τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ μπορούν να εισέλθουν άμεσα  με τους κωδικούς τους στη σελίδα μελών της ΠΟΜΙΔΑ (Τμήμα Υποδειγμάτων Μισθωτηρίων Εγγράφων) και να διαβάσουν και να εκτυπώσουν την Ενημερωτική Εγκύκλιο με τις λεπτομερείς οδηγίες μας για την ορθή κατάρτιση των προαιρετικών συμφωνιών μείωσης μισθώματος,

* ANAKOINΩΣΗ ΑΑΔΕ ΓΙΑ TIΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ COVID. Περίπου 200.000 φορολογουμένοι εκμισθωτές ακινήτων έλαβαν εκπτώσεις  συνολικού ύψους σχεδόν 34.000.000 €. Αλλοι 200.000 με λανθασμένες δηλώσεις θα λάβουν άμεσα μηνύματα με οδηγίες για να διορθώσουν τα λάθη τους και να λάβουν και αυτοί την νόμιμη έκπτωση. Περισσότερα εδώ.

*ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ (ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ) ΠΟΜΙΔΑ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, θα διεξαχθεί την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου και ώρα 12-2, από την Πάτρα (Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ) με παρουσία κοινού ανάλογα με τις τότε υγειονομικές συνθήκες και συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά και άλλων σημαντικών ομιλητών. Περισσότερα εδώ.   

* ΔHΛΩΣΕΙΣ COVID ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1230/2020 τoυ Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή που οποία αφορά τον καθορισμό του τρόπου, χρόνου, καθώς και κάθε άλλου ειδικότερου θέματος για την υποβολή της «Δήλωσης COVID» στις περιπτώσεις που έχει επέλθει προαιρετική μείωση μισθώματος τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%). Η ως άνω δήλωση, αρχική ή τροποποιητική, υποβάλλεται μέχρι την 20ή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση, με εξαίρεση τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020 για τους οποίους δίνεται προθεσμία υποβολής καθορίζεται μέχρι και την 20η Νοεμβρίου 2020. Περισσότερα εδώ.

* ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ, ενώ δημοσιεύτηκε & ΚΥΑ που επιλύει διάφορα επί μέρους θέματα σχετικά με τις αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων, υπεκμισθώσεις, προκαταβολές και μισθώσεις δημόσιου τομέα, Διαβάστε τα όλα εδώ.  Επίσης άνοιξε στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ και το πεδίο για τις αναγκαστικές και προαιρετικές δηλώσεις COVID μηνός Οκτωβρίου. 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΜΙΔΑ ΣΤΟ YOUTUBE, για όλα τα θέματα της επικαιρότητας διεξήχθη την Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020  αποκλειστικά για την ενημέρωση των μελών της ΠΟΜΙΔΑ σε όλα τα τρέχοντα θέματα . Το βίντεο του σεμιναρίου είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο για παρακολούθηση από τα μέλη μας μέσα από το Youtube. Το σχετικό link είναι αναρτημένο στη Σελίδα Μελών της ιστοσελίδας μας, όπου τα μέλη μας έχουν άμεση πρόσβαση με τους κωδικούς τους. 

* ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΙΚ: ΜΟΝΟΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ! Η πρόσφατη επιστολή ΠΟΜΙΔΑ-ΕΣΑ προς το ΥΠΟΙΚ να διευκρινίσει το ταχύτερο δυνατόν ποιοί ΚΑΔ θα υπαχθούν στο καθεστώς της προαιρετικής μείωσης μισθωμάτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να  πάρουν σύντομα τις αποφάσεις τους, αλλά κυρίως τα αλλεπάλληλα διαβήματα και η επιμονή της ΠΟΜΙΔΑ να τερματιστούν οι αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων, και να επεκταθούν οι προαιρετικές, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο. Με απόφαση του ΥΠΟΙΚ οι μέχρι τώρα πέντε κατηγορίες δραστηριοτήτων (εστίαση, τουρισμός, μεταφορές, πολιτισμός, αθλητισμός) για τις οποίες προβλέπονταν υποχρεωτικές μειώσεις, φαίνεται ότι έχουν όλες προστεθεί στην κατηγορία που προβλέπει τη φορολογική συμψηφιστική επιστροφή του 12% του αρχικού ενοικίου, στις προαιρετικές μειώσεις ενοικίων κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, για το μήνα Οκτώβριο 2020.  Ετσι η μείωση μισθωμάτων εξαρτάται πλέον από τη συνεννόηση και συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή. Δείτε ολόκληρη την απόφαση με τους νέους ΚΑΔ εδώ: 

* EΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΜΙΔΑ-ΕΣΑ προς ΥΠΟΙΚ με αιτήματα: Να ανακοινωθούν άμεσα οι ρυθμίσεις για τα ενοίκια Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 και να υπαχθούν και τα νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές στις διατάξεις των προαιρετικών μειώσεων! Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

*ΠΕΜΠΤΗ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΠΑΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ UIPI ! Ομόφωνα επανεξελέγη την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020, για πέμπτη συνεχόμενη τετραετή θητεία ως Πρόεδρος της International Union of Property Owners – Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, από τους εκπροσώπους των εθνικών οργανώσεων ιδιοκτητών ακινήτων 28 ευρωπαικών χωρών. Δείτε περισσότερα εδώ.

* ΠAΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΜΙΔΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ άσκησε η ΠΟΜΙΔΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας  και κατά της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν εναντίον της η «Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων», το «Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας», και εν συνεχεία οκτώ ακόμη οργανώσεις. Στην παρέμβασή της υπέρ της απόφασης αυτής, η οποία έδωσε το δικαίωμα στους πολίτες να προσκομίσουν τους νόμιμους ιδιοκτησιακούς τίτλους τους για να ληφθούν υπόψη κατά την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, ζητά την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης για τους λόγους που αναφέρονται εδώ. Το σοβαρότατο αυτό θέμα αφορά τεράστιο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων σε όλη τη χώρα με ακίνητα που πρέπει να εξαιρεθούν νόμιμα από τους δασικούς χάρτες λόγω προγενεστέρων εγκύρων νομίμων ενεργειών της διοίκησης, π.χ. οικοδομικών αδειών προ του 1975, παραχωρητηρίων του Δημοσίου κλπ.  

*ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ & ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ είχε ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ με κατεπείγουσα επιστολή της προς τους Υπουργούς ΥΠΕΣ κ. Παν. Θεοδωρικάκο και ΥΠΕΝ κ. Κωστή Χατζηδάκη, χωρίς επίσημη ανταπόκριση. Ομως η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ παραμένει ανοικτή και εξακολουθεί να δέχεται κανονικά δηλώσεις δεδομένου ότι αυτό επιτρέπεται ρητά για τα θύματα του Ιανού στην Καρδίτσα κλπ., όπως είχε ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ. Επίσης ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΝ με την οποία επιτρέπει την καθυστερημένη κατάθεση στην πλατφόρμα των αυθαιρέτων σε όσους ειχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον αλλά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την δήλωσή τους, ενώ θα αναθεωρήσει και τα χαρακτηριστικά της κατηγορίας αυθαιρέτων 5 που λανθασμένα περιλάμβαναν μικρές ουσιαστικά παραβάσεις, κάτι που υπήρξε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ. Δείτε εδώ το κείμενο της επιστολής της ΠΟΜΙΔΑ προς τους δύο υπουργούς. 

* ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΚΑΤΑ 30% ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1213/2020 του Υπ.Οικονομικών με την οποία προσδιορίζονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής τουλάχιστον του 30% του συνολικού μισθώματος για το μήνα Σεπτέμβριο 2020, εφόσον επέλθει συμφωνία μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή και αναρτηθεί στη σχετική εφαρμογή του Taxisnet. Οπως είχε ορθά προβλέψει η ΠΟΜΙΔΑ, η φοροεπιδοτούμενη προαιρετική μείωση ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% αφορά τις μισθώσεις του λιανεμπορίου, η οποία είναι βέβαιο ότι θα ισχύσει για ολόκληρο το τετράμηνο έως και τον Δεκέμβριο 2020. Δείτε εδώ πως καταρτίζονται οι συμφωνίες προαιρετικής μείωσης των ενοικίων.

* ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ 40% ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ. Ταυτόχρονα δημοσιεύθηκε και η απόφαση Α.1214/2020 του Υπ.Οικονομικών με την οποία προσδιορίζονται οι ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων που δικαιούνται την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020. Περιλαμβάνουν κυρίως επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, την εστίαση, τις μεταφορές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, και οι μειώσεις επεκτείνονται στις μισθώσεις κύριας κατοικίας των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών που τελούν σε αναστολή κατά τον Σεπτέμβριο κλπ. Δείτε εδώ τα κείμενα των παραπάνω αποφάσεων με όλους τους ΚΑΔ.

* ΑΝΑΡΤΗΣΗ - ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΦΙΑ. Αναρτήθηκαν στο TAXISNET τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2020.  Δείτε εδώ τις σωστές οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ για την ανάγνωση και εκτύπωση του εκκαθαριστικού σας. Ηδη στην "Προσωποποιημένη Πληροφόρηση" της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, εμφανίζεται στη μερίδα κάθε φορολογουμένου το ποσό της οφειλής του όπως προκύπτει από το εκκαθαριστικό, μειωμένο κατά κάθε έκπτωση που δικαιούται εφόσον έχει καταστεί δυνατή η εκκαθάρισή της.  Πηγές της ΑΑΔΕ συνιστούν στους φορολογουμένους, που πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, να δουν πρώτα το ποσό των οφειλών τους εκτός ρύθμισης στην "Προσωποποιημένη Πληροφόρηση" πριν κάνουν την οποιαδήποτε πληρωμή.

* ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ COVID - ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΝΦΙΑ 2020. Η ΠΟΜΙΔΑ συνιστά στους ιδιοκτήτες να μην αδημονούν αν δεν εμφανίζεται το ποσό της επιστροφής που δικαιούνται, αφενός γιατί ο έλεγχος των δηλώσεων COVID και λοιπών επιστροφών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, και αφετέρου γιατί λόγω της καθυστερημένης ανάρτησής των εκκαθαριστικών η προθεσμία πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων ΕΝΦΙΑ έχει μετατεθεί για την 31η Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση. Κάθε ποσό που εκκαθαρίζεται ως συμψηφιστική επιστροφή του 30% της μείωσης ενοικίων λόγω COVID-19 (πρόταση-επιτυχία ΠΟΜΙΔΑ), μειώνει στην "Προσωποποιημένη Πληροφόρηση" του φορολογούμενου, το οφειλόμενο ποσό είτε πρώτα στο φόρο εισοδήματος, και αν αυτός έχει καταβληθεί, στον ΕΝΦΙΑ 2020. Σε κάθε περίπτωση ο συμψηφισμός θα μπορεί να υλοποιηθεί με την πληρωμή της διπλής δόσης ΕΝΦΙΑ Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου στο τέλος Οκτωβρίου. 

* ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΑΔΕ. Με την απόφαση με αριθμό Α.1209/24.9.2020 του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, μετά και από επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ και αιτήματα άλλων φορέων, παρατάθηκαν οι  προθεσμίες διαφόρων κατηγοριών ηλεκτρονικών δηλώσεων για τα μισθωτήρια συμβόλαια,  για δηλώσεις COVID (περικοπής ενοικίων) και για δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής. Δείτε την ανάλυση του Ορέστη Σειμένη.

* 90% ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ‘’ΙΑΝΟΥ’’ ! Μόνο το 10% των κτηρίων τα οποία υπέστησαν σφοδρές ζημιές από τον ‘’Ιανό’’ ήταν ασφαλισμένα και ήδη οι ιδιοκτήτες των περισσοτέρων εξ΄αυτών έχουν λάβει προκαταβολές για την αποκατάστασή τους ή και ολοσχερή εξόφληση από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενώ οι Ελληνες δίνουν τα πάντα για να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία, στη συνέχεια την εγκαταλείπουν στην τύχη της, αδιαφορώντας για το μοναδικό –και σκανδαλωδώς οικονομικό- εργαλείο που υπάρχει για την προστασία της: την ασφάλισή της! Η ΠΟΜΙΔΑ ήδη από το 2004 έχει προνοήσει, προσφέροντας στα μέλη της το ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης ΠΟΜΙΔΑ-INTERAMERICAN που τους προστατεύει από όλους τους κινδύνους οι οποίοι απειλούν ένα ακίνητο, αλλά και τη δυνατότητα προνομιακής online ασφάλισης κατοικίας μέσω της πλατφόρμας ΑΝΥΤΙΜΕ. Το κόστος για ένα σπίτι 100 τμ ξεκινάει από 49€ το χρόνο για μια πληθώρα καλύψεων και κλιμακώνεται αναλόγως των προσθηκών που θα επιλεγούν. Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά παλιά και νέα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ. Πληροφορίες και προσφορές : www.pomida.gr και www.k-2.gr. Εmail: insurance@pomida.gr 

*ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Συνεχίζεται η άτυπη διαβούλευση περί την ουσιαστική κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, με την οποία απαξιώνονται χωρίς αποζημίωση οι ιδιωτικές περιουσίες. Στα πλαίσια αυτά έγινε τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπουργών και φορέων υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, την Παρασκευή, 18.9, και στην οποία συμμετέσχε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. Ο κ. Παραδιάς ζήτησε την απόσυρση όλων των σχετικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που αιφνιδιάζουν τους πολίτες και την ισχύ των σημερινών διατάξεων έως ότου οριστικοποιηθούν οι ειδικότερες προυποθέσεις και περιορισμοί σε κάθε περιοχή της χώρας, όπως ακριβώς πρότεινε στη σύσκεψη και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός.

*ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και των εισοδημάτων από ενοίκια του 2020 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μετά από έντονες αντιδράσεις της ΠΟΜΙΔΑ. Περισσότερα στη σχετική είδηση.

*ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. Στις 1.10.2020 έληξε η προανάρτηση των κτηματολογικών εγγραφών στο Δήμο Αθηναίων. Οπως ανακοινώθηκε αρμοδίως θα γίνονται σιωτηρά δεκτές διορθώσεις μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr  με τους κωδικούς τους του TAXISNET και να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων των ιδιοκτησιών τους, κάνοντας εύκολα κάθε αναγκαία διόρθωση.

*ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ. Στις 31.12.2020 λήγει η προθεσμία για την δικαστική διόρθωση των λανθασμένων πρώτων εγγραφών σε όλα τα παλαιά κτηματολογικά προγράμματα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν για οποιοδήποτε λόγο τις περιουσίες τους, να τις χάνουν οριστικά! Το Δημόσιο ζητάει να παραταθεί η προθεσμία για να συνεχίσει να διεκδικεί μαζικά και χωρίς τίτλους τις ιδιωτικές περιουσίες σε όλη τη χώρα...!!! Η ΠΟΜΙΔΑ διαμαρτυρήθηκε για τη συνεχιζόμενη αυτή αβεβαιότητα των πολιτών για τις περιουσίες τους και ζήτησε ετήσια παράταση, και εν πάση περιπτώσει, όποια παράταση δοθεί στο Δημόσιο, να ισχύσει και για κάθε ενδιαφερόμενο ιδιώτη.  Επίσης ζήτησε και πάλι την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων, με χρονικό περιορισμό των αξιώσεων του δημοσίου.