Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation

 

Η "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ" είναι η νέα στήλη μας που σας κρατά συνεχώς ενήμερους για όλα τα προβλήματα, αλλά και τις προσπάθειες της ΠΟΜΙΔΑ για την επίλυσή τους! Γιατί τίποτε δεν γίνεται μόνο του!!! Για άμεση εγγραφή πιέστε εδώΓια ερωτήματα μελών εδώ με τους κωδικούς σας. Για σχόλια-προτάσεις εδώ. 

* "BLACK FRIDAY" ΣΤΗΝ ΠΟΜΙΔΑ!!! ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ 2021: 25€ & ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΜΕΧΡΙ 20 + 10% !

H «Ενωσις Iδιοκτητών Ελλάδος», κεντρικό σωματείο της ΠΟΜΙΔΑ, ανακοινώνει ότι στα πλαίσια των εφετεινών " Black Friday" και “Cyber Week”, προσφέρει και εφέτος τη δυνατότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων να γίνουν μέλη της, και στα μέλη της να ανανεώσουν τη συνδρομή τους για το έτος 2021 με μόνον 25€ (αντί 40€), και να καταβάλουν τις συνδρομές επομένων ετών με μόνον 20€ ετησίως, μέχρι και τη Δευτέρα, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, μέσω της επιλογής  "ΕΓΓΡΑΦΗ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ" της ιστοσελίδας μας www.pomida.gr !

Για να επωφεληθείτε και σεις, μπείτε στη σελίδα μας «ΕΓΓΡΑΦΗ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ» και πατήστε: ΕΔΩ για πληρωμή με την κάρτα σας ή ΕΔΩ για πληρωμή με τραπεζική μεταφορά ή κατάθεση και κλικάρετε στην τρίτη επιλογή, στα δεξιά της Φόρμας Πληρωμής, με τίτλο "Συμμετέχετε στο πρόγραμμα ασφάλισης ή παροχής ρεύματος", που θα σας επιτρέψει να πληρώσετε αμέσως την συνδρομή 2021 με μόνον 25€, αλλά και ταυτόχρονα τις συνδρομές επομένων ετών με μόνον 20€ ετησίως! 

Ταυτόχρονα μπορείτε να επωφεληθείτε και από τις προσφορές “Black Friday”  ΑΝΥΤΙΜΕ της INTERAMERICAN που ισχύουν μέχρι και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου συνδυαστικά με τις ειδικές περαιτέρω εκπτώσεις για τα μέλη ΠΟΜΙΔΑ:

Για την Ασφάλιση Κατοικιών 20% + 10% επιπλέον έκπτωση ΠΟΜΙΔΑ!

Για την Ασφάλιση Αυτοκινήτων 10% + 5% επιπλέον έκπτωση ΠΟΜΙΔΑ!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι εκπτώσεις αυτές θα είναι μόνιμες, δηλαδή θα ισχύουν και επί όσα επόμενα χρόνια συνεχιστεί η ασφάλιση της κατοικίας ή του αυτοκινήτου!!! Οδηγίες για τα μέλη μας μέσα από την επιλογή "ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ" της ιστοσελίδας μας. Μη χάσετε τις εξαιρετικές αυτές προσφορές της ΠΟΜΙΔΑ και της ΑΝΥΤΙΜΕ για τα μέλη μας!!!  

 * NOMOΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΝ. Ριζικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, το οποίο περιέχει πλήθος θετικών διατάξεων για αυθαίρετα, μεταφορά συντελεστή δόμησης, ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και δικαστική διεκδίκηση ακινήτων που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο, πολλές από τις οποίες ανταποκρίνονται σε επίμονα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία με το νομοσχέδιο καθίσταται και μέλος του νέου Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας. Επίσης σημειώνουμε ότι με το άρθρο 81 του νομοσχεδίου επιλύονται σημαντικότατα προβλήματα που αφορούν τους συνιδιοκτήτες οριζοντίων ιδιοκτησιών σε πολυκατοικίες με μικροαυθαιρεσίες, οι οποίες μέχρι παρεμπόδιζαν τη μεταβίβαση των ακινήτων αυτών, και τα οποία είχαν τεθεί επίμονα στο ΥΠΕΝ προς επίλυση. Δείτε περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ Η ΛΙΣΤΑ ΚΑΔ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. Ανοιξαν οι δηλώσεις COVID Noεμβρίου δεδομένου ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με αριθμό Α.1251/2020 με την οποία προσδιορίζονται οι ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων που δικαιούνται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο 2020. Η λίστα των ΚΑΔ βασίζεται στη διευρυμένη λίστα Απριλίου και αφορά μόνον το μήνα Νοέμβριο. Δείτε την πλήρη λίστα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ COVID. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της ΑΑΔΕ  Α.1253/2020  "Τροποποίηση της ΠΟΛ.1162/2018 (Β'3579) απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε." με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για επιμήκυνση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων COVID  κατά 40 ημέρες, ήτοι μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα που αφορά η μείωση. Ετσι η προθεσμία των δηλώσεων COVID  εξομοιώνεται με την κλασσική προθεσμία υποβολής των μισθωτηρίων, των τροποποιήσεων και των δηλώσεων λύσης μισθώσεων. Ταυτόχρονα με την ίδια απόφαση η προθεσμία υποβολής για τις δηλώσεις Covid παρατάθηκε έως την 31.12.2020, ενώ ήδη άνοιξαν οι δηλώσεις COVID Νοεμβρίου. Περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* AΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ & ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ θα είναι το 50% της επιστροφής ενοικίου από το Νοέμβριο και μετά, με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, δήλωσε στο Σκάι και το Γιώργο Αυτιά το Σάββατο 21.11 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, αποδεχόμενος το σχετικό επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ. 

* ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΩΙΝΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ 10-2 ! Με αυξημένο σε τετράωρο πλέον το καθημερινό πρωινό τηλεφωνικό ενημερωτικό πρόγραμμα 10-2 μ.μ. μισθώσεων και γενικής ενημέρωσης μελών λειτουργεί το Γραφείο Ενημερώσεως της ΠΟΜΙΔΑ (επιπλέον του κλασσικού απογευματινού 2-4 μμ.) και που έχοντας προσαρμόσει τη λειτουργία του στις σημερινές υγειονομικές συνθήκες, εξασφαλίζει την πλήρη εξυπηρέτησή σας τηλεφωνικά, από το σπίτι σας, ή μέσω διαδικτύου. Περισσότερα και το πλήρες πρόγραμμα ενημέρωσης εδώ

* ΜE THN ΑΠΟΦΑΣΗ Ε. 2184/2020 του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, δίνονται σημαντικές "Διευκρινίσεις για ζητήματα που άπτονται της υποβολής της «Δήλωσης Covid» για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020", για τη διόρθωση λαθών των δηλώσεων της περιόδου αυτής, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών και η συμψηφιστική επιστροφή των ποσών που δικαιούνται οι εκμισθωτές ακινήτων. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί εκμισθωτές δεν βλέπουν ακόμη να υλοποιείται η επιστροφή των ποσών αυτών στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISNET. Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης στα νέα της ιστοσελίδας μας.

*ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ  στο ΦΕΚ 227/Α΄18.11.2020 ο ΝΟΜΟΣ 4753/2020, με τα άρθρα 33 και 34 του οποίου επιβάλλεται αναγκαστική μείωση ενοικίων κατά 40% που θα ισχύσει  ΑΠΟ το μήνα Νοέμβριο, που σημαίνει ότι θα παρατείνεται και κατά τους προσεχείς μήνες της πανδημίας. Στη ρύθμιση προβλέπεται ότι θα επιστρέφεται στους εκμισθωτές το 50% της απώλειας μισθωμάτων, αυτό δηλαδή που εξ αρχής είχε διεκδικήσει η ΠΟΜΙΔΑ ως ανώτερο εφικτό στόχο, χωρίς να αναφέρεται ότι το επιστρεπτέο ποσό θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο, ούτε ότι η επιστροφή θα αφορά και τους εκμισθωτές - κάθε είδους νομικά πρόσωπα. Η διάταξη προβλέπει ότι οι λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση. Περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΑΔΕ με θέμα τις αναγκαίες αλλαγές στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων COVID απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ, ζητώντας παρατάσεις σε όλες τις σχετικές προθεσμίες, γιατί όπως αναφέρει ατην επιστολή της "ο έλεγχος και η εκκαθάριση των δηλώσεων ούτως ή άλλως είναι χρονοβόρος, και συνεπώς δεν υπάρχει ούτε δικαιολογητικός λόγος θέσης προθεσμιών ασφυκτικού χαρακτήρα τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και τους φοροτεχνικούς τους, ούτε είναι επιτρεπτό ηθικά να ισχύουν αποκλειστικές προθεσμίες, τις οποίες όποιος τις χάσει, χάνει και την αποζημίωσή του!" Περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* NEA ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΜΙΔΑ προς ΥΠΟΙΚ: Επιστροφές μισθωμάτων COVID: Καταβολή ως προϋπόθεση μείωσης, ακατάσχετο και ευεργετικά μέτρα για φυσικά & νομικά πρόσωπα. Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής  στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* AAΔΕ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ COVID ΜΕΧΡΙ 15.12. Με την απόφαση με αριθμό Α.1243/2020 απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή "Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1162/2018 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Β΄ 3579)" δόθηκε προθεσμία μέχρι την Τρίτη, 15η Δεκεμβρίου 2020  για τη διόρθωση λαθών και παραλείψεων σε «Δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας. Περισσότερα στα νέα της ιστοσελίδας μας.

* ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 50% ΜΕΙΩΣΕΩΝ: Ως "Δώρο Χριστουγέννων" φαίνεται ότι θα καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων, στην καλύτερη περίπτωση, τα ποσά των επιστροφών της μισής απώλειάς τους από την περικοπή του 40% των μισθωμάτων. Διαβάστε εδώ περισσότερα και τις νέες προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ.

*ΕΝΟΙΚΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: -40% υποχρεωτικά για όλους, με άμεση καταβολή στους ιδιοκτήτες του 50% της μείωσης! Δείτε περισσότερα εδώ.

* ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΜΙΔΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΙΚ: Να ισχύσει και για τα νομικά πρόσωπα η επιστροφή του 12% της περικοπής μισθωμάτων λόγω COVID. Διαβάστε το κείμενο εδώ.

* ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ -40% σε "διευρυμένες" κατηγορίες δραστηριοτήτων για το μήνα Νοέμβριο. Δείτε εδώ τα νέα μέτρα με τη "διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου" (σχεδόν οι πάντες πλην φαρμακείων και σουπερ μάρκετ...), την εντονότατη επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε άμεσα η ΠΟΜΙΔΑ προς το κυβερνητικό επιτελείο, και τις διαμαρτυρίες της ΠΟΜΙΔΑ στα ΜΜΕ.

*ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ με λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο κατάρτισης και δήλωσης των συμφωνιών προαιρετικών μειώσεων των επαγγελματικών μισθωμάτων κατά τουλάχιστον 30% στην εφαρμογή TAXISNET της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το νόμο 4722/2020 και τις αποφάσεις Α.1213/2020 και Α. 1230/2020 του ΥΠΟΙΚ, με τις οποίες υλοποιήθηκε η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για φοροεπιδοτούμενες προαιρετικές μειώσεις μισθωμάτων, που είναι ο μοναδικός τρόπος να τεθεί οριστικό τέρμα στις αναγκαστικές μειώσεις.

Τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ μπορούν να εισέλθουν άμεσα  με τους κωδικούς τους στη σελίδα μελών της ΠΟΜΙΔΑ (Τμήμα Υποδειγμάτων Μισθωτηρίων Εγγράφων) και να διαβάσουν και να εκτυπώσουν την Ενημερωτική Εγκύκλιο με τις λεπτομερείς οδηγίες μας για την ορθή κατάρτιση των προαιρετικών συμφωνιών μείωσης μισθώματος,

* ANAKOINΩΣΗ ΑΑΔΕ ΓΙΑ TIΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ COVID. Περίπου 200.000 φορολογουμένοι εκμισθωτές ακινήτων έλαβαν εκπτώσεις  συνολικού ύψους σχεδόν 34.000.000 €. Αλλοι 200.000 με λανθασμένες δηλώσεις θα λάβουν άμεσα μηνύματα με οδηγίες για να διορθώσουν τα λάθη τους και να λάβουν και αυτοί την νόμιμη έκπτωση. Περισσότερα εδώ.

*ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ (ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ) ΠΟΜΙΔΑ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, θα διεξαχθεί την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου και ώρα 12-2, από την Πάτρα (Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ) με παρουσία κοινού ανάλογα με τις τότε υγειονομικές συνθήκες και συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά και άλλων σημαντικών ομιλητών. Περισσότερα εδώ.   

* ΔHΛΩΣΕΙΣ COVID ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1230/2020 τoυ Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή που οποία αφορά τον καθορισμό του τρόπου, χρόνου, καθώς και κάθε άλλου ειδικότερου θέματος για την υποβολή της «Δήλωσης COVID» στις περιπτώσεις που έχει επέλθει προαιρετική μείωση μισθώματος τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%). Η ως άνω δήλωση, αρχική ή τροποποιητική, υποβάλλεται μέχρι την 20ή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση, με εξαίρεση τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020 για τους οποίους δίνεται προθεσμία υποβολής καθορίζεται μέχρι και την 20η Νοεμβρίου 2020. Περισσότερα εδώ.

* ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ, ενώ δημοσιεύτηκε & ΚΥΑ που επιλύει διάφορα επί μέρους θέματα σχετικά με τις αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων, υπεκμισθώσεις, προκαταβολές και μισθώσεις δημόσιου τομέα, Διαβάστε τα όλα εδώ.  Επίσης άνοιξε στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ και το πεδίο για τις αναγκαστικές και προαιρετικές δηλώσεις COVID μηνός Οκτωβρίου. 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΜΙΔΑ ΣΤΟ YOUTUBE, για όλα τα θέματα της επικαιρότητας διεξήχθη την Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020  αποκλειστικά για την ενημέρωση των μελών της ΠΟΜΙΔΑ σε όλα τα τρέχοντα θέματα . Το βίντεο του σεμιναρίου είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο για παρακολούθηση από τα μέλη μας μέσα από το Youtube. Το σχετικό link είναι αναρτημένο στη Σελίδα Μελών της ιστοσελίδας μας, όπου τα μέλη μας έχουν άμεση πρόσβαση με τους κωδικούς τους. 

* ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΙΚ: ΜΟΝΟΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ! Η πρόσφατη επιστολή ΠΟΜΙΔΑ-ΕΣΑ προς το ΥΠΟΙΚ να διευκρινίσει το ταχύτερο δυνατόν ποιοί ΚΑΔ θα υπαχθούν στο καθεστώς της προαιρετικής μείωσης μισθωμάτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να  πάρουν σύντομα τις αποφάσεις τους, αλλά κυρίως τα αλλεπάλληλα διαβήματα και η επιμονή της ΠΟΜΙΔΑ να τερματιστούν οι αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων, και να επεκταθούν οι προαιρετικές, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο. Με απόφαση του ΥΠΟΙΚ οι μέχρι τώρα πέντε κατηγορίες δραστηριοτήτων (εστίαση, τουρισμός, μεταφορές, πολιτισμός, αθλητισμός) για τις οποίες προβλέπονταν υποχρεωτικές μειώσεις, φαίνεται ότι έχουν όλες προστεθεί στην κατηγορία που προβλέπει τη φορολογική συμψηφιστική επιστροφή του 12% του αρχικού ενοικίου, στις προαιρετικές μειώσεις ενοικίων κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, για το μήνα Οκτώβριο 2020.  Ετσι η μείωση μισθωμάτων εξαρτάται πλέον από τη συνεννόηση και συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή. Δείτε ολόκληρη την απόφαση με τους νέους ΚΑΔ εδώ: 

* EΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΜΙΔΑ-ΕΣΑ προς ΥΠΟΙΚ με αιτήματα: Να ανακοινωθούν άμεσα οι ρυθμίσεις για τα ενοίκια Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 και να υπαχθούν και τα νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές στις διατάξεις των προαιρετικών μειώσεων! Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

*ΠΕΜΠΤΗ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΠΑΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ UIPI ! Ομόφωνα επανεξελέγη την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020, για πέμπτη συνεχόμενη τετραετή θητεία ως Πρόεδρος της International Union of Property Owners – Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, από τους εκπροσώπους των εθνικών οργανώσεων ιδιοκτητών ακινήτων 28 ευρωπαικών χωρών. Δείτε περισσότερα εδώ.

* ΠAΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΜΙΔΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ άσκησε η ΠΟΜΙΔΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας  και κατά της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν εναντίον της η «Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων», το «Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας», και εν συνεχεία οκτώ ακόμη οργανώσεις. Στην παρέμβασή της υπέρ της απόφασης αυτής, η οποία έδωσε το δικαίωμα στους πολίτες να προσκομίσουν τους νόμιμους ιδιοκτησιακούς τίτλους τους για να ληφθούν υπόψη κατά την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, ζητά την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης για τους λόγους που αναφέρονται εδώ. Το σοβαρότατο αυτό θέμα αφορά τεράστιο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων σε όλη τη χώρα με ακίνητα που πρέπει να εξαιρεθούν νόμιμα από τους δασικούς χάρτες λόγω προγενεστέρων εγκύρων νομίμων ενεργειών της διοίκησης, π.χ. οικοδομικών αδειών προ του 1975, παραχωρητηρίων του Δημοσίου κλπ.  

*ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ & ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ είχε ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ με κατεπείγουσα επιστολή της προς τους Υπουργούς ΥΠΕΣ κ. Παν. Θεοδωρικάκο και ΥΠΕΝ κ. Κωστή Χατζηδάκη, χωρίς επίσημη ανταπόκριση. Ομως η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ παραμένει ανοικτή και εξακολουθεί να δέχεται κανονικά δηλώσεις δεδομένου ότι αυτό επιτρέπεται ρητά για τα θύματα του Ιανού στην Καρδίτσα κλπ., όπως είχε ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ. Επίσης ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΝ με την οποία επιτρέπει την καθυστερημένη κατάθεση στην πλατφόρμα των αυθαιρέτων σε όσους ειχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον αλλά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την δήλωσή τους, ενώ θα αναθεωρήσει και τα χαρακτηριστικά της κατηγορίας αυθαιρέτων 5 που λανθασμένα περιλάμβαναν μικρές ουσιαστικά παραβάσεις, κάτι που υπήρξε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ. Δείτε εδώ το κείμενο της επιστολής της ΠΟΜΙΔΑ προς τους δύο υπουργούς. 

* ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΚΑΤΑ 30% ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1213/2020 του Υπ.Οικονομικών με την οποία προσδιορίζονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής τουλάχιστον του 30% του συνολικού μισθώματος για το μήνα Σεπτέμβριο 2020, εφόσον επέλθει συμφωνία μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή και αναρτηθεί στη σχετική εφαρμογή του Taxisnet. Οπως είχε ορθά προβλέψει η ΠΟΜΙΔΑ, η φοροεπιδοτούμενη προαιρετική μείωση ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% αφορά τις μισθώσεις του λιανεμπορίου, η οποία είναι βέβαιο ότι θα ισχύσει για ολόκληρο το τετράμηνο έως και τον Δεκέμβριο 2020. Δείτε εδώ πως καταρτίζονται οι συμφωνίες προαιρετικής μείωσης των ενοικίων.

* ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ 40% ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ. Ταυτόχρονα δημοσιεύθηκε και η απόφαση Α.1214/2020 του Υπ.Οικονομικών με την οποία προσδιορίζονται οι ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων που δικαιούνται την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020. Περιλαμβάνουν κυρίως επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, την εστίαση, τις μεταφορές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, και οι μειώσεις επεκτείνονται στις μισθώσεις κύριας κατοικίας των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών που τελούν σε αναστολή κατά τον Σεπτέμβριο κλπ. Δείτε εδώ τα κείμενα των παραπάνω αποφάσεων με όλους τους ΚΑΔ.

* ΑΝΑΡΤΗΣΗ - ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΦΙΑ. Αναρτήθηκαν στο TAXISNET τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2020.  Δείτε εδώ τις σωστές οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ για την ανάγνωση και εκτύπωση του εκκαθαριστικού σας. Ηδη στην "Προσωποποιημένη Πληροφόρηση" της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, εμφανίζεται στη μερίδα κάθε φορολογουμένου το ποσό της οφειλής του όπως προκύπτει από το εκκαθαριστικό, μειωμένο κατά κάθε έκπτωση που δικαιούται εφόσον έχει καταστεί δυνατή η εκκαθάρισή της.  Πηγές της ΑΑΔΕ συνιστούν στους φορολογουμένους, που πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, να δουν πρώτα το ποσό των οφειλών τους εκτός ρύθμισης στην "Προσωποποιημένη Πληροφόρηση" πριν κάνουν την οποιαδήποτε πληρωμή.

* ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ COVID - ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΝΦΙΑ 2020. Η ΠΟΜΙΔΑ συνιστά στους ιδιοκτήτες να μην αδημονούν αν δεν εμφανίζεται το ποσό της επιστροφής που δικαιούνται, αφενός γιατί ο έλεγχος των δηλώσεων COVID και λοιπών επιστροφών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, και αφετέρου γιατί λόγω της καθυστερημένης ανάρτησής των εκκαθαριστικών η προθεσμία πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων ΕΝΦΙΑ έχει μετατεθεί για την 31η Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση. Κάθε ποσό που εκκαθαρίζεται ως συμψηφιστική επιστροφή του 30% της μείωσης ενοικίων λόγω COVID-19 (πρόταση-επιτυχία ΠΟΜΙΔΑ), μειώνει στην "Προσωποποιημένη Πληροφόρηση" του φορολογούμενου, το οφειλόμενο ποσό είτε πρώτα στο φόρο εισοδήματος, και αν αυτός έχει καταβληθεί, στον ΕΝΦΙΑ 2020. Σε κάθε περίπτωση ο συμψηφισμός θα μπορεί να υλοποιηθεί με την πληρωμή της διπλής δόσης ΕΝΦΙΑ Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου στο τέλος Οκτωβρίου. 

* ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΑΔΕ. Με την απόφαση με αριθμό Α.1209/24.9.2020 του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, μετά και από επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ και αιτήματα άλλων φορέων, παρατάθηκαν οι  προθεσμίες διαφόρων κατηγοριών ηλεκτρονικών δηλώσεων για τα μισθωτήρια συμβόλαια,  για δηλώσεις COVID (περικοπής ενοικίων) και για δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής. Δείτε την ανάλυση του Ορέστη Σειμένη.

* 90% ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ‘’ΙΑΝΟΥ’’ ! Μόνο το 10% των κτηρίων τα οποία υπέστησαν σφοδρές ζημιές από τον ‘’Ιανό’’ ήταν ασφαλισμένα και ήδη οι ιδιοκτήτες των περισσοτέρων εξ΄αυτών έχουν λάβει προκαταβολές για την αποκατάστασή τους ή και ολοσχερή εξόφληση από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενώ οι Ελληνες δίνουν τα πάντα για να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία, στη συνέχεια την εγκαταλείπουν στην τύχη της, αδιαφορώντας για το μοναδικό –και σκανδαλωδώς οικονομικό- εργαλείο που υπάρχει για την προστασία της: την ασφάλισή της! Η ΠΟΜΙΔΑ ήδη από το 2004 έχει προνοήσει, προσφέροντας στα μέλη της το ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης ΠΟΜΙΔΑ-INTERAMERICAN που τους προστατεύει από όλους τους κινδύνους οι οποίοι απειλούν ένα ακίνητο, αλλά και τη δυνατότητα προνομιακής online ασφάλισης κατοικίας μέσω της πλατφόρμας ΑΝΥΤΙΜΕ. Το κόστος για ένα σπίτι 100 τμ ξεκινάει από 49€ το χρόνο για μια πληθώρα καλύψεων και κλιμακώνεται αναλόγως των προσθηκών που θα επιλεγούν. Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά παλιά και νέα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ. Πληροφορίες και προσφορές : www.pomida.gr και www.k-2.gr. Εmail: insurance@pomida.gr 

*ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Συνεχίζεται η άτυπη διαβούλευση περί την ουσιαστική κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, με την οποία απαξιώνονται χωρίς αποζημίωση οι ιδιωτικές περιουσίες. Στα πλαίσια αυτά έγινε τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπουργών και φορέων υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, την Παρασκευή, 18.9, και στην οποία συμμετέσχε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. Ο κ. Παραδιάς ζήτησε την απόσυρση όλων των σχετικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που αιφνιδιάζουν τους πολίτες και την ισχύ των σημερινών διατάξεων έως ότου οριστικοποιηθούν οι ειδικότερες προυποθέσεις και περιορισμοί σε κάθε περιοχή της χώρας, όπως ακριβώς πρότεινε στη σύσκεψη και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός.

*ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και των εισοδημάτων από ενοίκια του 2020 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μετά από έντονες αντιδράσεις της ΠΟΜΙΔΑ. Περισσότερα στη σχετική είδηση.

*ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. Στις 1.10.2020 έληξε η προανάρτηση των κτηματολογικών εγγραφών στο Δήμο Αθηναίων. Οπως ανακοινώθηκε αρμοδίως θα γίνονται σιωτηρά δεκτές διορθώσεις μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr  με τους κωδικούς τους του TAXISNET και να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων των ιδιοκτησιών τους, κάνοντας εύκολα κάθε αναγκαία διόρθωση.

*ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ. Στις 31.12.2020 λήγει η προθεσμία για την δικαστική διόρθωση των λανθασμένων πρώτων εγγραφών σε όλα τα παλαιά κτηματολογικά προγράμματα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν για οποιοδήποτε λόγο τις περιουσίες τους, να τις χάνουν οριστικά! Το Δημόσιο ζητάει να παραταθεί η προθεσμία για να συνεχίσει να διεκδικεί μαζικά και χωρίς τίτλους τις ιδιωτικές περιουσίες σε όλη τη χώρα...!!! Η ΠΟΜΙΔΑ διαμαρτυρήθηκε για τη συνεχιζόμενη αυτή αβεβαιότητα των πολιτών για τις περιουσίες τους και ζήτησε ετήσια παράταση, και εν πάση περιπτώσει, όποια παράταση δοθεί στο Δημόσιο, να ισχύσει και για κάθε ενδιαφερόμενο ιδιώτη.  Επίσης ζήτησε και πάλι την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων, με χρονικό περιορισμό των αξιώσεων του δημοσίου.