Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
34o Συνέδριο ΠΟΜΙΔΑ, 28.1.17, με Μητσοτάκη, Φάμελλο, Λεβέντη, Καμίνη, Πατούλη...
29/01/2017

Η μείωση του συνολικού βάρους του ΕΝΦΙΑ στους πολίτες και η διεύρυνση της φορολογικής του βάσης, αντί της κάθε χρόνο επιτεινόμενης οικονομικής εξόντωσης των ιδιοκτητών που θεωρούνται ως δήθεν «πλούσιοι» επειδή η αξία της περιουσίας τους αποτιμάται με τις αντικειμενικές τιμές του… 2007, είναι το βασικό αίτημα των συνέδρων της ΠΟΜΙΔΑ από όλη τη χώρα, που συμμετείχαν στις εργασίες του 34ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο συνέδριο παρέστησαν επίσης από πλευράς κυβέρνησης και κομμάτων ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης,  ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κώστας Πανταζής.

Από πλευράς αυτοδιοίκησης  ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο  Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, και από πλευράς φορέων, ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Ρούσκας, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Στασινός, ο κ. Χρήστος Κλειώσης ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλοι εκπρόσωποι οργανώσεων και συγγενών φορέων.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και ενόψει της εξαγγελίας του για μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς επεσήμανε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στοχοποιηθεί φορολογικά και σήμερα εκ των πραγμάτων έχουν καταστεί η πλέον «ευάλωτη» κοινωνική ομάδα, αφού αναγκάζεται να πληρώνει τεράστια ποσά φόρου, τα οποία επαυξάνονται κάθε χρόνο, με αποκορύφωμα την επαπειλούμενη μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε δημευτικό ΦΑΠ που θα διπλασιάσει μεσοσταθμικά τα βάρη των ήδη βαρύτατα φορολογουμένων.  Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να περιλαμβάνει ως πρώτο βήμα την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος είναι ο κύριος υπαίτιος για τον αφανισμό της μεσαίας ιδιοκτησίας, έχει επιπλέον μηδενίσει κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον στην κτηματαγορά, και στην ουσία δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ισοσταθμιστεί συντομότατα από έσοδα από συναλλαγές επί των ακινήτων και την αναθέρμανση της οικοδομοεπισκευαστικής δραστηριότητας. 

Απευθυνόμενος προς την Αναπλ. Υπουργό κο Σωκράτη Φάμελλο, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών χαιρέτισε τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΝ κ. Γιώργου Σταθάκη ότι η εξοικονόμηση ενέργειας τοποθετείται στις κορυφαίες προτεραιότητες του υπουργείου, και ότι σύντομα θα επανεκκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον». Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν είναι νοητό η Κοινοτική και η εθνική νομοθεσία να επιβάλουν διαρκώς νέες υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες των υφισταμένων κτιρίων, που συνεπάγονται αβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις καθώς και αύξηση της γραφειοκρατίας, αδιαφορώντας πως μπορεί αυτές ποτέ να υλοποιηθούν από τους γονατισμένους από τη φορολογία ιδιοκτήτες, σε απαξιωμένα από τη φορολογία κτίρια. Και τόνισε ότι η ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, και όχι η ανέγερση νέων, είναι ο τομέας της οικοδομής από τον οποίο μπορεί να προκύψει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, εφόσον όμως το κράτος συνδράμει τους ιδιοκτήτες οικονομικά και με μείωση του διοικητικού φόρτου.

Αναφερόμενος επίσης ιδιαίτερα στην πρόσφατη αμφιλεγόμενη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ τόνισε ότι η διάταξη αυτή, όπως προκύπτει από το περιεχόμενό της και όλη τη διαδικασία ψήφισής της,  χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε διαβούλευση με την ΠΟΜΙΔΑ, ΔΕΝ απαλλάσσει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες από την συμμετοχή τους στα κοινόχρηστα θέρμανσης, ΔΕΝ τους δίνει δικαίωμα επέμβασης στους κοινόχρηστους χώρους και γενικότερα ΔΕΝ προσδιορίζει τι μπορεί να θεωρηθεί ως αυτόνομη θέρμανση. Επεσήμανε ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει καταρτίσει και έχει υποβάλει στην ηγεσία του ΥΠΕΝ αναλυτική πρόταση για τη θέσπιση αυτονομίας θέρμανσης στα διαμερίσματα πολυκατοικιών με τρόπο νομικά ασφαλή, κοινωνικά δίκαιο και τεχνικά αποδεκτό και κάλεσε τον κ. Φάμελλο να προχωρήσει σε αναδιατύπωση της διάταξης με βάση τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ. Ειδικότερα είπε ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος διάδοσης της χρήσης του φυσικού αερίου είναι να καταστεί εκ του νόμου υποχρεωτική η σύνδεση της κεντρικής θέρμανσης κάθε κτιρίου με αγωγό διερχόμενο μπροστά του, με συγχρηματοδότηση του κόστους των νέων συνδέσεων και του απαιτούμενου εξοπλισμού (καυστήρες κλπ.). Όπου η Γεν. Συνέλευση αρνηθεί τη σύνδεση αυτή, τότε κάθε συνιδιοκτήτης θα μπορεί ελεύθερα να συνδεθεί μόνος του.

Άλλα θέματα στα οποία έγινα αναφορά στο Συνέδριο:

ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ: Θα είναι αφορμή για δίκαιη κατανομή, ή για επιβολή ακόμη μεγαλύτερων βαρών?

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ: Η ρύθμιση που νομοθετήθηκε αποτελεί «στραγγαλισμό εν τη γενέσει» του νέου θεσμού και προτροπή σε αδιαφανείς δραστηριότητες και φοροδιαφυγή!

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Η σπουδή των κρατικών υπηρεσιών να δηλώνουν ακόμη και ολόκληρους δήμους ως δήθεν δασικές εκτάσεις και δημόσια περιουσία, κινδυνεύει να μετατρέψει το Εθνικό Κτηματολόγιο και ιδιαίτερα το μηχανισμό των δασικών χαρτών, σε μηχανισμό όχι καταγραφής, αλλά κυριολεκτικά αρπαγής της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ: Η διαφαινόμενη αξίωση του ΥΠΕΚΑ για επέκταση των πιστοποιητικών μηχανικών ακόμη και στις αποδοχές κληρονομιάς, θα φουντώσει το νέο και ολέθριο κίνημα του «ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ»!. Το εγχώριας έμπνευσης εφεύρημα της «Ταυτότητας Κτιρίου» με τις συνεχείς επιθεωρήσεις όλων των κτιρίων της χώρας, επ΄αμοιβή, θα μετατρέψει ολόκληρο σχεδόν τον ελληνικό λαό σε αενάως «φόρου υποτελή» σε όσους θα διεξάγουν τις επιθεωρήσεις αυτές.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: Η πολιτεία οφείλει να λύσει δύο θέματα που έχουν τεράστια κοινωνική διάσταση: 1.Αναδρομική απαλλαγή από δημοτικά τέλη σε κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα, όταν προσκομίζονται και οι δηλώσεις εισοδήματος Ε2 που αποδεικνύουν ότι ήταν πράγματι κενά.

2. Αυτόματη πρόσθεση των εμβαδών των νομιμοποιουμένων χώρων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, χωρίς όμως επιβολή αναδρομικών τελών και & προστίμων.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ: Το Κράτος οφείλει να υλοποιήσει τη συνταγματική επιταγή της υποβοήθησης των ιδιοκτητών να τα εκσυγχρονίσουν και όχι να τους πνίγει με συνεχή γραφειοκρατία.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ. Ο ασφαλιστικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Νίκος Κεχαγιάογλου ανακοίνωσε νέο ασυναγώνιστο πρόγραμμα ασφάλισης κτιρίων των μελών της ΠΟΜΙΔΑ με χαμηλότερες χρεώσεις, αυξημένες παροχές και ειδική προσφορά με έκπτωση 30 % στα ασφάλιστρα σεισμού.

 

πίσω στα νέα