Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
40ό Συνέδριο ΠΟΜΙΔΑ: Εξαγγελίες για αντικειμενικές αξίες, ΕΝΦΙΑ και Κτηματολόγιο
29/01/2023

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους ιδιοκτητών ακινήτων από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπων της κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, της αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων πραγματοποιήθηκε σήμερα το επετειακό 40ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων στο Αμφιθέατρο Διοικητή Θ. Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας,

Στο πλαίσιο του συνεδρίου εκπρόσωποι της κυβέρνησης έκαναν σημαντικές εξαγγελίες για τη φορολογία ακινήτων, τις αντικειμενικές αξίες, το Κτηματολόγιο, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις, το σύστημα taxis, κ.α. Οι ομιλίες των Υπουργών κ.κ. Χρήστου Σταικούρα και Κωστή Χατζηδάκη παρατίθενται στο τέλος της ανάρτησης.

Το εφετινό συνέδριο συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), 80 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ελλάδος και 40 χρόνων από την ίδρυση της ΠΟΜΙΔΑ.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI κ. Στράτος Παραδιάς τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στα 40 χρόνια που πέρασαν ασχοληθήκαμε με δεκάδες προβλήματα που απασχόλησαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, για πολλά από τα οποία αξιωθήκαμε να πρωτοστατήσουμε στην επίλυσή τους, με τη βοήθεια άξιων και αποτελεσματικών εκπροσώπων όλου σχεδόν του πολιτικού φάσματος, που μπόρεσαν να διακρίνουν ότι αυτό που τους προτείναμε δεν αποσκοπούσε μόνον στο καλό των μελών μας, αλλά ταυτόχρονα και στο γενικότερο κοινωνικό καλό. Είναι τεράστια η ικανοποίησή μας για το ότι η ΠΟΜΙΔΑ αποτελεί σήμερα τον υπεύθυνο θεσμικό φορέα που εκπροσωπεί στη χώρα μας την μικρή και μεσαία ιδιωτική ακίνητη περιουσία, και στην πραγματικότητα τη ραχοκοκκαλιά της λεγόμενης «μεσαίας τάξης της», αναγνωρισμένο και με συγκεκριμένα νομοθετήματα, αλλά πάνω απ’ όλα από την παρουσία όλων σας και εφέτος στην ετήσια εκδήλωσή μας

Κύριος πολιτικός στόχος της ΠΟΜΙΔΑ ήταν αφενός η εμπέδωση κλίματος αλληλοκατανόησης και συνεργασίας μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, ως δύο αλληλοεμπλεκομένων κοινωνικών ομάδων που διαχρονικά η μία έχει την ανάγκη της άλλης, σε μια χώρα που στερείται κοινωνικής κατοικίας, και αφετέρου η μελέτη και διατύπωση προς την εξουσία, μετριοπαθών, ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων επίλυσης των προβλημάτων που συνεχώς αναφύονται. Έτσι η ΠΟΜΙΔΑ κέρδισε την εμπιστοσύνη του πολιτικού προσωπικού της χώρας, του Τύπου, και πιστεύουμε, σημαντικού μέρους της κοινωνίας μας».

Ο κ. Παραδιάς παρουσίασε εξάλλου συνοπτικό απολογισμό με τα 20 σημαντικότερα επιτεύγματα της της ΠΟΜΙΔΑ κατά 40ετή δράση της αλλά και τα 20 σοβαρότερα εκκρεμή αιτήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες και την κοινωνία (παρατίθενται στο τέλος του Δελτίου Τύπου).

Κατά τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο συνέδριο επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε με το παραπάνω τις προεκλογικές εξαγγελίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του αφορολόγητου για γονικές παροχές – δωρεές ενώ προχώρησε στην αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων και του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα. Σημείωσε ότι οι Δήμοι έχουν προθεσμία έως 6 Φεβρουαρίου να υποβάλουν προτάσεις για διόρθωση των αντικειμενικών αξιών προσθέτοντας ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. «Συνεχίζεται η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στο υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Επίσης, θα έχει ολοκληρωθεί, έως το τέλος του 2023, η ψηφιοποίηση των ζωνών του συστήματος, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών», ανέφερε. Εξήγγειλε επίσης ότι μετά το νομοσχέδιο για τα κατεχόμενα δημόσια ακίνητα, την επόμενη 4ετία θα γίνει νομοθετική παρέμβαση για τον αιγιαλό.

-Ο κ.Τρύφων Αλεξιάδης, τ. Αν. Υπουργός Οικονομικών, εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της ρύθμισης που έχει ήδη ψηφιστεί, για τη δυνατότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο με την εκχώρηση ακινήτου. Υπενθύμισε ακόμη ότι επί της προηγούμενης κυβέρνησης νομοθετήθηκαν οι 120 δόσεις για πληρωμή οφειλών ενώ δόθηκε πάγια λύση για τα ανείσπρακτα μισθώματα.

κ. Απόστολος Πάνας, Βουλευτής Χαλκιδικής, εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής εθνικού σχεδίου για την οικονομία ενώ υπενθύμισε ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η σταδιακή απελευθέρωση των μισθώσεων και επιλύθηκε το δασικό για τα εντός σχεδίου ακίνητα.

- Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίασε τη νέα στεγαστική πολιτική και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη της ιδιοκτησίας και την αύξηση της προσφοράς στέγης. «Εμείς θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται με παραγωγή στέγης και όχι με περιορισμούς που οδηγούν τελικά σε περαιτέρω όξυνση του προβλήματος. Αρνηθήκαμε να θεσπίσουμε διοικητικά μέτρα, πλαφόν, αναγκαστικές παρατάσεις και ενοικιοστάσια περασμένων δεκαετιών που δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει η αγορά και να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων», τόνισε. Υπενθύμισε εξάλλου σειρά δράσεων που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στους τομείς ευθύνης του όπως τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που ξεκίνησαν το 2009 την πρόσφατη αναγνώριση των νόμιμων ιδιωτικών δικαιωμάτων και την πρόοδο στους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο και την απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων που έγινε το 2014.

- Ο κ. Χάρης Θεοχάρης, τέως Υπουργός Τουρισμού, Κοινοβ. Εκπρόσωπος Ν.Δ. τόνισε ότι η αγορά ακινήτων είναι κεντρικός πυλώνας στήριξης της κοινωνίας και ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται πρέπει να είναι ισορροπημένα ώστε να μην οδηγούν την αγορά σε υπερθέρμανση.

Σε χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης , ανέφερε ότι ενώ στο διεθνές περιβάλλον αναμένεται στασιμότητα, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική γιατί η οικονομία παραμένει σε ανοδική πορεία, οι αγορές ακινήτων γίνονται κατά κύριο λόγο με ίδιους πόρους και όχι με δάνεια, υπάρχει τεράστια ζήτηση από το εξωτερικό και υπάρχουν επίσης τεράστια περιθώρια για αναπλάσεις και έργα μεγάλης κλίμακας.

-Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι και εφέτος, όπως έγινε πέρυσι, θα εκδοθούν νωρίτερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ώστε ο φόρος να μπορεί να αποπληρωθεί σε περισσότερες δόσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, μέσω της πλατφόρμας MyProperty υπεβλήθησαν πέρυσι 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. με διαδικασία που διαρκεί μία ημέρα. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ακόμα μεγαλύτερη ψηφιοποίηση των συναλλαγών με αυτόματη ενημέρωση των μεταβολών στο Ε9, κατάργηση πιστοποιητικών που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας χωρίς να προσφέρουν κάτι καθώς και βελτίωση της πλατφόρμας δήλωσης των μισθώσεων και συνολικά της ακίνητης περιουσίας.

-Ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε ότι η κρίση της πανδημίας μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία ανάπτυξης του κλάδου των ακινήτων ο οποίος θα πρέπει να προσανατολιστεί σε ακίνητα υψηλής απόδοσης.

-Ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Εκπρόσωπος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος 3Β, ανέφερε ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακυρώνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ενώ σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την ΠΟΜΙΔΑ σε όλα τα δίκαια αιτήματά της που αφορούν τα δημοτικά τέλη, και ελπίζει ότι σύντομα θα υιοθετηθούν και από το αρμόδιο υπουργείο.

κ. Δημήτριος Σταθάκης, Πρόεδρος του Κτηματολογίου ανακοίνωσε ότι το Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στο Δήμο της Αθήνας καθώς και ότι ξεκινά το έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου των υποθηκοφυλακείων που θα διαρκέσει τρία χρόνια. Στο τέλος του 2023 όπως είπε, θα έχουμε το 90 % των δικαιωμάτων στη φάση της ανάρτησης ενώ προχωρά το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων και το άνοιγμα κτηματολογικών γραφείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η αξία των συναλλαγών επί ακινήτων φθάνει στα 8 δισεκ. ευρώ ετησίως.

- Ο  κ. Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα υπογράμμισε την οριζόντια μείωση κατά 5 % των Δημοτικών τελών καθώς και την παρέμβαση για συγκράτηση των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες όπως είπε μεταξύ άλλων αποθαρρύνουν και νέα ζευγάρια να παραμείνουν στην πρωτεύουσα.

-Ο κ. Βασίλης Κορομάντζος, Αντιδήμαρχος Αθηναίων σημείωσε την επίλυση του προβλήματος του πιστοποιητικού ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων της πρωτεύουσας, με τον μηχανισμό που δημιούργησε ο Δήμος.

-Ο κ. Γιώργος Ρούσκας, Πρόεδρος των Συμβολαιογράφων επεσήμανε τις μεγάλες δυσκολίες στις συναλλαγές λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και καθυστερήσεων στην ανταπόκριση υπηρεσιών του Δημοσίου όπως το Κτηματολόγιο και οι ΔΟΥ, σε αιτήματα των πολιτών και των επαγγελματιών.

-Ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, Πρόεδρος Μεσιτών Αθήνας πρότεινε τη δημιουργία υπουργείου για την ακίνητη ιδιοκτησία ώστε να πάψει ο κερματισμός των αρμοδιοτήτων ενώ υπογράμμισε επίσης τις γραφειοκρατικές δυσκολίες από την Πολεοδομία και την Αρχαιολογία.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 40ΕΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ

ΟΙ 20 ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!

 1. 1980, 1992, 2007: Κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
 2. 1984-1994: Απελευθέρωση Μισθώσεων Κατοικιών από ποινικοποίηση και συνεχείς παρατάσεις
 3. 1994-2014: Απελευθέρωση των Εμπορικών Μισθώσεων από τις συνεχείς παρατάσεις τους
 4. 1997-2012: Καθιέρωση της διαδικασίας Διαταγής Απόδοσης Μισθίου για μη πληρωμή ενοικίων
 5. 2003: Απαλλαγή των εντός σχεδίου ακινήτων από τις διεκδικήσεις του Δημοσίου
 6. 2005: Απαλλαγή των μη ηλεκτροδοτουμένων από δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού
 7. 2006: Μείωση του Φόρου Γονικών Παροχών σε 1% και 2020: αφορολόγητο όριο 800.000 €
 8. 2008: Πλήρης κατάργηση του Συμπληρ. Φόρου Ενοικίων & 2014 του Χαρτοσήμου κατοικιών
 9. 2009-2013: Θεσμοθέτηση της διαδικασίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων
 10. 2012: Κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών
 11. 2014: Μείωση του συντελεστή Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων από 13% σε 3%
 12. 2015: Οριστική κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης της ιδιοκατοίκησης
 13. 2016: Νομοθετική δυνατότητα αναβολής φορολόγησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων
 14. 2016: Νομοθετική αναγνώριση της δυνατότητας σύναψης βραχυχρόνιων μισθώσεων
 15. 2017-19: Κατάργηση περιοδικών επιθεωρήσεων ταυτότητας κτιρίου, ταυτότητα διαμερίσματος
 16. 2020: Απαλλαγή αδήλωτων εμβαδών από αναδρομικές οφειλές δημοτ. τελών έως 31.12.2019
 17. 2020: Αναθεώρηση δασικών χαρτών με δήλωση των νόμιμων ιδιωτικών δικαιωμάτων
 18. 2020: Αυτοδίκαιη άρση των πολυετών πολεοδομικών δεσμεύσεων από τους Ο.Τ.Α. κλπ.
 19. 2020-21: Αποζημιώσεις 900.000.000 ευρώ για τη μείωση των μισθωμάτων λόγω COVID
 20. 2022: Επίλυση του ζητήματος των ανοικτών θέσεων στάθμευσης στις πυλωτές πολυκατοικιών

ΤΑ 20 ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ

Υπουργείο Οικονομικών

 1. Κατάργηση κάθε μορφής συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ
 2. Μείωση όλων των συντελεστών της κλίμακας φόρου εισοδήματος μισθωμάτων κατά 10%
 3. Έκπτωση των δαπανών συντήρησης-επισκευής και ασφάλισης των κτιρίων
 4. Επιδότηση 40% στο κόστος υλικών και εργασιών για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Υπουργείο Εσωτερικών

 1. Δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων επιφανειών με ευνοϊκούς όρους και κλιμακωτά πρόστιμα
 2. Αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών με τη διακοπή ρευματοδότησης κενών
 3. Πενταετής παραγραφή αξιώσεων των Δήμων αντί τις ισχύουσας εικοσαετίας
 4. Καθορισμός ανωτάτου ορίου προστίμων σε ποσοστό 50% της βασικής οφειλής

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 1. Μονομερής τροποποίηση συστάσεων οριζοντίων ιδιοκτησιών επί διαφορών με γειτονικές
 2. Δυνατότητα διόρθωσης διαφορών έως 2% χωρίς τροποποίηση οριζοντίων ιδιοκτησιών
 3. Μονομερής κατάργηση του δικαιώματος υψούν με ενσωμάτωση σε άλλες ιδιοκτησίες
 4. Αποκατάσταση της οικοδομησιμότητας των εκτός σχεδίου μικρών γεωτεμαχίων

Κτηματολόγιο

 1. Κατάργηση του «αμάχητου τεκμηρίου» υπέρ του Δημοσίου στα εκτός σχεδίου ακίνητα
 2. Επιτάχυνση της διαδικασίας μεταγραφών εμπραγμάτων δικαιοπραξιών στο Κτηματολόγιο
 3. Κατάργηση του αναλογικού τέλους 1 ο/οο επί της αξίας κτηματογραφουμένων ακινήτων
 4. Αναγνώριση των ιδιωτικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στους δασικούς χάρτες

Λοιπά θέματα

 1. Διατηρητέα: Επιδότηση της ανακαίνισης  - λειτουργία της μεταφοράς συντελεστή δόμησης
 2. Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Απόρριψη των συντεχνιακών πιέσεων για περιοριστικά μέτρα
 3. Εμπορικά μισθώματα: Τερματισμός του «πλαφόν» 3% που εγκυμονεί Ενοικιοστάσιο
 4. Ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και καταβολής των υπολοίπων αποζημιώσεων COVID.

 

Η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να ευχαριστήσω την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων για την πρόσκληση να χαιρετίσω, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, το σημερινό, 40ό Πανελλήνιο Συνέδριό της.

Συνέδριο που έχει επετειακό χαρακτήρα, και το οποίο μου δίνει την αφορμή να συγχαρώ τη διοίκηση και τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ για τη διαχρονικά γόνιμη συνεισφορά τους, στην κοινή προσπάθεια, για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων.

Μου δίνει όμως και την ευκαιρία να αναπτύξω, κωδικοποιημένα, προτάσεις και πολιτικές θέσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

Κυβέρνηση που κατανόησε, εξαρχής, τον ρόλο και τη σημασία της αγοράς ακινήτων στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και στην ενδυνάμωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας.

Γι’ αυτό τον λόγο, συμπεριέλαβε στον στρατηγικό σχεδιασμό της την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και δυναμικού σχεδίου για την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς, αλλά και την ολική αναδιαμόρφωσή της.

Σχέδιο που περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα:

1ον. Υλοποιήσαμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών και θεσπίσαμε φορολογικά κίνητρα.

 • Μειώσαμε μόνιμα τον ΕΝΦΙΑ, μεσο-σταθμικά κατά 35%, με συνολικό όφελος 920 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα. Και προχωρήσαμε στην κατάργησή του σε μικρά ακριτικά νησιά.
 • Νομοθετήσαμε την παράταση της αναστολής, έως το τέλος του 2024, του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.
 • Αναστείλαμε τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
 • Θεσπίσαμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων.
 • Καταργήσαμε τον φόρο γονικών παροχών/δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.
 • Καθιερώσαμε φορολογικά κίνητρα για αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας και να επενδύσουν, μεταξύ άλλων, στην αγορά ακινήτων.
 • Εξορθολογήσαμε τον τρόπο φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων, όπως είναι οι Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, υπό όρους συγκρίσιμους με το αντίστοιχο πλαίσιο των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.

2ον. Προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αγορά ακινήτων.

 • Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. Με αυτή, το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, διορθώθηκαν αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνθηκε η φορολογητέα βάση και κατέστη εφικτή η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας.
 • Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διαμόρφωση των τελευταίων αντικειμενικών αξιών δεν υπέβαλε γνώμη – αν και κλήθηκε – η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, ενώ υπήρξαν και - περιορισμένης κλίμακας - επιφυλάξεις σε πολύ λίγες περιοχές, αποφασίσαμε να δοθεί δυνατότητα σε όσους Δήμους επιθυμούν, έως τις 6 Φεβρουαρίου, να υποβάλουν τεκμηριωμένη γνώμη. Εν συνεχεία, όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια – προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου – διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ. Ενώ συνεχίζεται η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στο υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Επίσης, θα έχει ολοκληρωθεί, έως το τέλος του 2023, η ψηφιοποίηση των ζωνών του συστήματος, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών.
 • Δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης (valuemaps) του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, ο οποίος είναι διαθέσιμος στους πολίτες, μέσω του gov.gr. Μάλιστα, η εφαρμογή αυτή απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία καλύτερης εφαρμοσμένης ιδέας στα βραβεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2022.
 • Εκσυγχρονίσαμε τις διαδικασίες για τη μεταβίβαση ακινήτων, ώστε αυτές να γίνονται ηλεκτρονικά και να αποφεύγονται καθυστερήσεις. Βεβαίως, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, απαιτείται περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου η αγορά να γίνει πιο φιλική προς τους επενδυτές, ειδικά σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, όπως είναι η σημερινή.
 • Θεσπίσαμε σαφείς και διαφανείς κανόνες σύστασης και λειτουργίας family offices για τη διαχείριση των χρηματικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, μέσω των οποίων ενισχύεται η αγορά ακινήτων στη χώρα μας.
 • Χορηγήσαμε κίνητρο προσαυξημένης έκπτωσης κατά 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση και της αγοράς ακίνητων.

3ον. Θέσαμε τα θεμέλια ώστε να «ξεκολλήσουν» μεγάλα επενδυτικά έργα και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση – κατά τον βέλτιστο τρόπο και με συγκεκριμένα κριτήρια – της δημόσιας περιουσίας.

Κάτι που θα οδηγήσει σε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες αφού, πέρα από την είσπραξη του κατάλληλου τιμήματος, η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων του Δημόσιου και στην κοινωνική συνοχή.

Συγκεκριμένα, και σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ:

 • Καταφέραμε, επιδεικνύοντας προσήλωση στον στόχο, να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία μεταβίβασης της «Ελληνικόν Α.Ε.». Ξεπεράσαμε αρκετά εμπόδια και λύσαμε δύσκολα ζητήματα, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του μεγάλου επενδυτικού έργου, με θετικό αποτύπωμα για την Ελλάδα, εντός και εκτός συνόρων.Επιλύσαμε, μάλιστα, με νομοθετική διάταξη, το ζήτημα της κατανομής των κοινωφελών χώρων και χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας που εμπίπτουν εντός του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά στους όμορους δήμους, δηλαδή στους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης. Η παραχώρηση αυτών των χώρων γίνεται για την αξιοποίησή τους με κοινωφελείς δραστηριότητες, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
 • Ολοκληρώσαμε μία εκ των μεγαλύτερων – σε αντίτιμο – αποκρατικοποιήσεων στη χώρα, με την πώληση του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών.
 • Ολοκληρώσαμε τη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της «Εγνατίας Οδού» και βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.
 • Ολοκληρώσαμε τη διαγωνιστική διαδικασία, με την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, για τους λιμένες Καβάλας και Ηγουμενίτσας, προχωράμε την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου για τον λιμένα Ηρακλείου και αναμένεται η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον λιμένα Βόλου.
 • Ολοκληρώσαμε την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, προχωράμε την παραχώρηση των τουριστικών λιμένων Πύλου και Αργοστολίου, καθώς και τη δημιουργία νέας μαρίνας στην Κέρκυρα.
 • Αξιοποιούμε εκτάσεις και ακίνητα του Δημοσίου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, όπως είναι οι Γούρνες στον Νομό Ηρακλείου, το Golf – Βόρειο Αφάντου στη Ρόδο και το ακίνητο στην Ηρακλείτσα Καβάλας.
 • Προχωράμε στην ανάδειξη και αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου της χώρας, έχοντας ολοκληρώσει τη μεταβίβαση του «Ξενία» και των ιαματικών πηγών στα Λουτρά Κύθνου, την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή για τη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, και προχωράμε τις διαδικασίες για την εκκίνηση του διαγωνισμού για τις ιαματικές πηγές στις Θερμοπύλες, στον Κονιαβίτη και στην Υπάτη, στη Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

4ον. Επιλύουμε χρόνια προβλήματα που αφορούν την αγορά ακινήτων.

Με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου επιχειρείται η επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχόμενων δημόσιων ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της διαδικασίας εξαγοράς των ακινήτων αυτών από πρόσωπα που τα κατέχουν, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του σχεδίου νόμου.

Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνται σκοποί δημοσίου συμφέροντος, όπως η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η αποκατάσταση προσώπων που διατηρούν στα ακίνητα αυτά την κατοικία τους ή τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Οι ως άνω δημόσιοι σκοποί βαίνουν παράλληλα με τον δημόσιο σκοπό της - επ’ ωφελεία του Δημοσίου - αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας αυτού.

Κατ’ αποτέλεσμα, προωθείται η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η τουριστική, βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει στη διαχείρισή του και την «ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου», στην οποία περιλαμβάνονται τα δημόσια και τα ανταλλάξιμα κτήματα.

Λόγω της μεγάλης της έκτασης, που καθιστά δυσχερή την αποτελεσματική της προστασία, η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου αποτέλεσε, από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, αντικείμενο ιδιωτικών καταλήψεων, χωρίς το Δημόσιο να καταφέρει να την προστατεύσει.

Η πραγματικότητα αυτή έγινε από πολύ νωρίς αντιληπτή, και για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης καταπάτησης, η Ελληνική Πολιτεία έχει εκδώσει κατά καιρούς νόμους με τους οποίους δόθηκαν κίνητρα για την παραχώρηση των κατεχομένων ακινήτων στους κατόχους αυτών (π.χ. α.ν.2145/1939, ν.3800/1957, α.ν.263/1968, ν.357/1976, ν.719/1977).

Όμως, λόγω των ανελαστικών προϋποθέσεων που έθεταν οι παραπάνω νόμοι, το πρόβλημα των κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου δεν επιλύθηκε, και ο επιδιωκόμενος σκοπός επιτεύχθηκε μόνο κατά ένα μικρό μέρος.

Από την τελευταία καταγραφή, που έγινε από το Υπουργείο Οικονομικών το 2004, προέκυψε ότι σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων Δημόσιων και Ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί και αντικατοπτρίζει διαχρονικά την αντικειμενική δυσκολία περιφρούρησης της δημόσιας περιουσίας.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο έρχεται να επιλύσει ακριβώς αυτό το κοινωνικό πρόβλημα και να ορίσει, με ασφάλεια και σαφήνεια, συγκεκριμένες προϋποθέσεις εξαγοράς των ακινήτων αυτών, έτσι ώστε τα εν λόγω ακίνητα να αποδοθούν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Και κάτι ακόμη: οι προϋποθέσεις εξαγοράς που τίθενται σχετικά με την κατοχή ακινήτου για 30 έτη με τίτλο και κτίσμα με ημερομηνία ανέγερσης μέχρι 31.12.1991 ή κατοχή για 40 έτη χωρίς τίτλο και κτίσμα που αποτελεί κύρια και μοναδική κατοικία, τόπο άσκησης αγροτικής ή βιομηχανικής/τουριστικής δραστηριότητας και κτίσμα με ημερομηνία ανέγερσης μέχρι 31.12.1981, είναι αυστηρές και διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει μία γενική τακτοποίηση αυθαίρετων κατόχων με την μαζική απονομή τίτλων κυριότητας σε καταπατητές.

Ο σκοπός του νόμου είναι κοινωνικός και έχει καθαρά αποκαταστατικό χαρακτήρα: να αποδοθούν ακίνητα που ικανοποιούν τις στεγαστικές ή επαγγελματικές ανάγκες των ιδιωτών στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, με επίκληση συγκεκριμένων στοιχείων και δικαιολογητικών, και μέσω μίας σαφούς διαδικασίας αυστηρού ελέγχου εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων.

Εξάλλου, τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο, το οποίο, στη βάση - πολλές φορές - αβέβαιων στοιχείων, διεκδικεί δικαστικά ή μέσω των εγγραφών στο κτηματολόγιο τα ακίνητα αυτά για τυπικούς λόγους, και επωμίζεται ένα δυσβάταχτο διοικητικό βάρος για την επιβολή κυρώσεων και προστίμων.

Αποτέλεσμα; ούτε το ακίνητο αξιοποιείται, ούτε το πρόστιμο πληρώνεται, ούτε ο ιδιώτης που διαμένει σε αυτό ή το χρησιμοποιεί αποβάλλεται.

5ον. Υλοποιούμε πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της στέγασης, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους και τα νέα ζευγάρια.

Με μέτρα, όπως είναι:

 • Η χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια,
 • η κοινωνική αντιπαροχή,
 • το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω / Εξοικονομώ» για κενά σπίτια,
 • η πολεοδομική χρήση «Κοινωνική Κατοικία».

Στόχοι της στεγαστικής πολιτικής είναι η μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, η ενίσχυση σε νέους και νέα ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση, η αναβάθμιση παλαιών ακινήτων, η στήριξη της οικοδομής και της ιδιοκτησίας, και – έμμεσα – η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Κυρίες και Κύριοι,

Όλα όσα προανέφερα αποτελούν τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για τη στήριξη, την τόνωση και την ανάδειξη της ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Η αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής αντικατοπτρίζεται στη βελτίωση μίας σειράς δεικτών, στους οποίους αποτυπώνεται η θετική δυναμική της αγοράς οικιστικών ακινήτων το 2022, καθώς και η βελτίωση της θέσης της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού για ακίνητα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η οικοδομική δραστηριότητα, παρά το δυσμενές περιβάλλον, καταγράφει μία μικρή αύξηση του αριθμού και του όγκου των νέων οικοδομικών αδειών σε σχέση με το 2021, έτος μεγάλης ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα παρουσιάζουν σταθερά αυξητική τάση, έχοντας ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα.

Επιπρόσθετα, οι επενδύσεις σε κατοικίες συνέχισαν να ενισχύονται - με υψηλό ετήσιο ρυθμό - το 2022, και οι επιχειρηματικές προσδοκίες για την κατασκευή κατοικιών, όπως αποτυπώνονται στον σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ, ενισχύθηκαν σε σχέση με το 2021.

Συμπληρωματικά, θέλω να ευχαριστήσω, για ακόμη μία φορά, τους εκμισθωτές ακινήτων οι οποίοι επωμίστηκαν ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, μέσω της υιοθέτησης του μέτρου της αναστολής καταβολής των ενοικίων στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, τους στήριξε έμπρακτα, προχωρώντας στην καταβολή αποζημίωσης που φτάνει τα 865 εκατ. ευρώ, είτε μέσω συμψηφισμού με νέες φορολογικές οφειλές, είτε – κυρίως –μέσω άμεσης καταβολής χρηματικού ποσού.

Ωστόσο, παρά τη δυναμική την οποία διατηρεί η ελληνική αγορά ακινήτων, βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και τη συνεπακόλουθη αύξηση τιμών υλικών.

Από την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν την αγορά ακινήτων και θα προωθήσουν την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Στην προσπάθεια αυτή, ουσιαστικό ρόλο θα παίξει η ορθολογική και εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη και θα συνεισφέρουν καθοριστικά στη στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε κλάδους και τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Αυτή η πολιτική μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά, σταθερά και σε μακροχρόνια βάση έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, να μειώσει το ύψος του χρέους και να συνεισφέρει – σημαντικά – στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Η ομιλία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη είχε ως εξής:

-Στη χώρα μας, ουσιαστικά η στέγαση είχε αφεθεί όλα αυτά τα χρόνια αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία των ιδιοκτητών ακινήτων. Η οποία μπορεί να κάνει πολλά, αλλά δεν μπορεί να επαφίεται σε αυτήν η κοινωνική πολιτική που είναι υποχρέωση της Πολιτείας.

Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια το κράτος επαναδραστηριοποιείται στον τομέα της στέγασης με το πρόγραμμα “Σπίτι μου” που θεσμοθετήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

-Το στεγαστικό δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό πρόβλημα, πολύ οξύτερο από τη χώρα μας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

-Η εύκολη λύση θα ήταν να επιλέξουμε την αναγκαστική παράταση της διάρκειας των μισθώσεων. Εχει γίνει κατ΄επανάληψη στο παρελθόν, και τις καταστρεπτικές της συνέπειες της έχει βιώσει οδυνηρά η κοινωνία μας. Όμως η κυβέρνησή μας επέλεξε να κινηθεί με σχέδιο και οργάνωση προκειμένου να επιλεγούν οι βέλτιστες και πλέον αποτελεσματικές λύσεις με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία.

-Εμείς θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται με παραγωγή στέγης και όχι με περιορισμούς που οδηγούν τελικά σε περαιτέρω μείωση της προσφοράς και μεγαλύτερη έλλειψη. Γι αυτό σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε προγράμματα από τα οποία ωφελούνται όχι μόνο οι ενοικιαστές και οι υποψήφιοι αγοραστές των ακινήτων αλλά και οι ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους και να τα διαθέσουν στην αγορά με όρους αμοιβαίου οφέλους.

-Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο ή το τίμημα της αγοράς, και ιδιαίτερα τους νέους, να αποκτήσουν ποιοτική στέγη, είτε ιδιόκτητη, είτε ενοικιαζόμενη.

-Σας αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα από τα προγράμματα από τα οποία μπορούν να ωφεληθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων:

Πρώτον, τα χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για την  απόκτηση πρώτης κατοικίας από νέους με χαμηλά εισοδήματα. Τα δάνεια θα δοθούν για την αγορά υφιστάμενων κατοικιών, αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και με παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών.

Δεύτερον, το  πρόγραμμα Κάλυψη μέσω του οποίου θα φιλοξενούνται σε ιδιωτικές κατοικίες νέοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται κατ’ αρχήν στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα, το οποίο όπως γνωρίζετε έχει ολοκληρωθεί. Όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν στο νέο πρόγραμμα, συνεχίζοντας να εισπράττουν το ενοίκιο από το κράτος.

Τρίτον, η δράση  Ανακαινίζω - Νοικιάζω που απευθύνεται άμεσα στους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην ένταξη των κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους. Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, και το πρόγραμμα παρέχει επιδότηση 40 % της δαπάνης επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ, με προϋπόθεση την  εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Νομοθετήσαμε επίσης την Κοινωνική Αντιπαροχή που αποτελεί διαδεδομένη πρακτική στην Ευρώπη, μέσω της οποίας ιδιώτες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν κτίρια κατοικιών με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση τους για ορισμένο χρονικό διάστημα και παράλληλη υποχρέωση να εκμισθώνουν ένα μέρος τους σε προσιτές τιμές. Η δράση αυτή έχει επίσης έμμεσα οφέλη για τους ιδιοκτήτες στο βαθμό που θα οδηγήσει στην αξιοποίηση και αναβάθμιση περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και σε τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Στόχος μας δεν είναι ανταγωνιστεί το κράτος τους ιδιοκτήτες, αλλά να μειώσουμε την πίεση στη μισθωτική αγορά και να βοηθήσουμε ευάλωτους συμπολίτες μας ή νέους που δυσκολεύονται να κάνουν το ξεκίνημα της οικογενειακής τους ζωής, να αποκτήσουν προσιτή και ποιοτική στέγη.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ σε δράσεις και πολιτικές που υλοποιήθηκαν εκ μέρους μου τα προηγούμενα χρόνια μετά από διάλογο και συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ.

Αναφέρομαι ενδεικτικά στα προγράμματα «Εξοικονομώ» που ξεκινήσαμε το 2009 και αποτελούν σήμερα κεντρικό πυλώνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την εξοικονόμηση ενέργειας, την πρόσφατη αναγνώριση των νόμιμων ιδιωτικών δικαιωμάτων και την πρόοδο στους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο, και βέβαια, ιδιαίτερα σημαντικό, την απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων που έγινε το 2014.

Όπως επίσης σε σειρά πρωτοβουλιών αυτής της κυβέρνησης, που στήριξαν αποφασιστικά την ακίνητη ιδιοκτησία τα τελευταία 4 χρόνια. Αναφέρομαι στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του φόρου και την αύξηση του αφορολόγητου για γονικές παροχές, την κάλυψη των ενοικίων κατά την περίοδο της πανδημίας με ποσό της τάξης των 900 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο πνεύμα θα συνεχίσουμε την επόμενη τετραετία με την εντολή των πολιτών, αναγνωρίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η ραχοκοκκαλιά της μεσαίας τάξης, αυτής που κρατάει όρθια τη χώρα μας!

πίσω στα νέα