Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Απεβίωσε ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος
08/06/2021

Απεβίωσε τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, και ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της σύγχρονης Ευρώπης, ο Ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Aθήνα το 1930. Σπούδασε Kλασσική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και Φιλοσοφία στο Παρίσι, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας (1958), και παρακολούθησε μαθήματα μουσικής και μουσικολογίας. Tο 1958 εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aιξ της Mασσαλίας, το 1965 τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1969 στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, του οποίου διετέλεσε πρύτανης το 1977. Δίδαξε σε ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Υπήρξε διακεκριμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1984.

Οι έρευνές του στους τομείς της Συστηματικής Φιλοσοφίας και της Ιστορίας της Φιλοσοφίας τον οδήγησαν στη θεμελίωση και στη διεθνή καθιέρωση πέντε νέων φιλοσοφικών κλάδων: 1. της Καιρολογίας (ο ίδιος ήταν διεθνώς γνωστός ως «ο φιλόσοφος της καιρικότητος»), 2. της Φιλοσοφίας της Τέχνης (με ανανεωμένη σημασία του όρου), 3. της Φιλοσοφίας του Ελληνικού Πολιτισμού, 4. της Ιστορίας της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, 5. της Φιλοσοφίας του Κοσμοχώρου. Ως πρόεδρος του Iδρύματος Eρεύνης και Eκδόσεων Nεοελληνικής Φιλοσοφίας (1975) δημιούργησε το Corpus Philosophorum Graecorum Recentiorum (CPGR). Ίδρυσε και διηύθυνε το φιλοσοφικό περιοδικό «Διοτίμα» και ήταν επόπτης του Kέντρου Eρεύνης της Eλληνικής Φιλοσοφίας της Aκαδημίας Αθηνών. Υπήρξε επίτιμος διδάκτορας πολλών πανεπιστημίων, τιμήθηκε με πολλαπλές διακρίσεις και ήταν επίτιμο, τακτικό ή αντεπιστέλλον μέλος πολλών εθνικών ή διεθνών ακαδημιών του εξωτερικού. Τα έργα του, που καλύπτουν πολλές δεκάδες τόμων, έχουν εκδοθεί κατά το ήμισυ στο εξωτερικό και εξ αυτών πλείστα έχουν μεταφρασθεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

Πλούσιο είναι και το συνθετικό του έργο, καθώς ως μουσουργός έχει παρουσιάσει σειρά συνθέσεων κλασικής μουσικής

Στον Έλληνα ακαδημαϊκό, καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μουσουργό Ευάγγελο Μουτσόπουλο απονεμήθηκε στη Βιέννη το διεθνές «Βραβείο Χέρντερ», που φέρει το όνομα του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου, συγγραφέα και ανθρωπιστή Γιόχαν Γκότφριντ φον Χέρντερ (1744 – 1803) και απονέμεται από το 1964, σε  προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών από χώρες της ανατολικής και νοτιανατολικής Ευρώπης, των οποίων το έργο συμβάλλει στη διατήρηση και την ενότητα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ηταν Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ από το 1990 έως και το 2019, και πάντοτε παρών στα συνέδρια και τις κρίσιμες στιγμές των αγώνων της.  Ηταν ιστορική η ομιλία του προς τους εκπροσώπους των οργανώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων - μελών της UIPI, για την από καταβολής κόσμου σημασία της ιδιοκτησίας για τον άνθρωπο και την ύπαρξή του, που αποτυπώνεται στο ότι σε όλες τις σύγχρονες γλώσσες, τα δύο ισότιμα βοηθητικά ρήματα είναι το "είναι" και το "έχειν", τα οποία συμπροσδιορίζουν τον αγώνα και την πορεία της ζωής κάθε ανθρώπου.    

Η Εξόδιος Ακολουθία του Ευάγγελου Μουτσόπουλου τελέστηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών το Σάββατο 12.6.2021

Ας ειναι αιωνία η μνήμη του!!!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΙΔΑ

Ο Πρόεδρος

Στράτος Ι. Παραδιάς

πίσω στα νέα