Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Αυτονόμηση στη θέρμανση: Ενα γράμμα στην ΠΟΜΙΔΑ
26/06/2017

Παρότι δεν δημοσιεύουμε επιστολές στην ιστοσελίδα μας, εν τούτοις κάνουμε μια εξαίρεση για ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα, δημοσιεύοντας επιστολή ενός ιδιοκτήτη - διαχειριστή πολυκατοικίας για το θέμα της αυθαίρετης αυτονόμησης στην κεντρική θέρμανση και τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Κύριε Πρόεδρε

Αν και δεν είμαι μέλος της ΠΟΜΙΔΑ, ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής πολυκατοικίας στην Αθήνα παρακολουθώ το τελευταία διάστημα τη δράση σας για το ζήτημα της αυτόνομης θέρμανσης και θα ήθελα να σας συγχαρώ, διότι είστε οι μόνοι που έχετε αναδείξει δημοσίως τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν οι ρυθμίσεις που προωθεί ο Υπουργός κ. Σταθάκης, με την υποστήριξη συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει.

Η ορθότητα των επιχειρημάτων της ΠΟΜΙΔΑ για το θέμα αποδεικνύεται από το συγκεκριμένο παράδειγμα της πολυκατοικίας μας. Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε κεντρική θέρμανση 24ωρης λειτουργίας με σύστημα αντιστάθμισης και όλοι οι ιδιοκτήτες που μένουμε στην πολυκατοικία είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από την ποιότητα (21-22 βαθμοί κελσίου) και το κόστος της θέρμανσης (κάτω από 500 ευρώ το χρόνο για ένα διαμέρισμα 100τμ, με πετρέλαιο). Πρόσφατα αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε φυσικό αέριο, που αναμένεται να μειώσει ακόμα περισσότερο το κόστος της κεντρικής θέρμανσης (κάτω από 400 ευρώ το χρόνο για 100τμ), ενώ με τη συμμετοχή όλων στις δαπάνες, το κόστος εγκατάστασης περιορίζεται σε περίπου 400 ευρώ ανά διαμέρισμα, συμπεριλαμβανομένης και της αντικατάστασης της καμινάδας.

Δυστυχώς όμως, ένας νέος ιδιοκτήτης διαμερίσματος, κάτοικος εξωτερικού, επικαλείται τις «νέες ρυθμίσεις» (δηλαδή την αυθαίρετη ερμηνεία της ΕΠΑ για τη ρύθμιση του Δεκεμβρίου και την κυοφορούμενη νέα τροπολογία Σταθάκη περί της οποίας η πρόσφατη επιστολή σας) για να αυτονομηθεί μονομερώς, παρά τον Κανονισμό και την αντίθεση όλων των υπολοίπων. Όπως πολύ σωστά αναφέρει η επιστολή σας στον κ. Υπουργό, με τη νέα ρύθμιση θα αναγκαστούμε οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα, να επιδοτούμε το διαμέρισμα που αυτονομείται, και το οποίο δεν θα θερμαίνεται, αφού ο ιδιοκτήτης του δεν θα κατοικεί μόνιμα εδώ, αλλά θα προκαλεί θερμικές απώλειες. Αν το παράδειγμα αυτό ακολουθήσουν και άλλοι ιδιοκτήτες, τότε σταδιακά η κεντρική θέρμανση θα καταστεί εξαιρετικά ακριβή και θα αποκοπούν και άλλοι, με αποτέλεσμα να αχρηστευθεί. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα αναγκαστούν να εγκαταστήσουν αυτόνομη, καταστρέφοντας πλήρως την πρόσοψη της πολυκατοικίας και δαπανώντας τεράστια ποσά χωρίς κανένα όφελος. Ιδίως για ορισμένα διαμερίσματα που είναι μικρά και εσωτερικά, ώστε η πρόσβαση του φυσικού αερίου είναι δύσκολη και δαπανηρή, το κόστος για την υποχρεωτικά επιβαλλόμενη αυτονόμηση μαζί με το εσωτερικό υδραυλικό σύστημα που μεταφέρει το ζεστό νερό στα καλοριφέρ, μπορεί να φθάσει έως και το 50% της συνολικής αξίας του κάθε διαμερίσματος! Για να μπορέσουμε δηλαδή να παραμείνουμε στα σπίτια μας και να θερμαινόμαστε όπως τώρα θα πρέπει να “ξανααγοράσουμε” το σπίτι μας! Παραβιάζεται έτσι ένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα που έχει κατοχυρωθεί στον Κανονισμό της πολυκατοικίας. Επίσης, άνθρωποι που θα μπορούσαν να θερμαίνονται με φυσικό αέριο στην κεντρική θέρμανση θα αναγκαστούν να καταφύγουν στα air condition, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στην υγεία τους, στα οικονομικά τους και στο περιβάλλον.

Όπως είναι φανερό, ορισμένοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν την πραγματική διάσταση αυτών των προβλημάτων, επειδή έχουν στο μυαλό τους τον μεγάλο αριθμό κτιρίων που σήμερα δεν θερμαίνονται καθόλου. Τι γίνεται όμως με τις πολυκατοικίες όπου οι σχέσεις των συνιδιοκτητών ήταν αρμονικές, είχαν γίνει επενδύσεις για αποδοτικότερη θέρμανση (αντιστάθμιση, φυσικό αέριο) και η θέρμανση παραμένει μέχρι σήμερα ικανοποιητική και φθηνή; Ουσιαστικά η ρύθμιση Σταθάκη είναι ισοπεδωτική και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας, αλλά και την αξία της ιδιοκτησίας τους. Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την αισθητική κακοποίηση των πολυκατοικιών με τους καυστήρες στα μπαλκόνια και τις δεκάδες σωληνώσεις να «έρπουν» στις προσόψεις των πολυκατοικιών.

Θα ήθελα επίσης να σας παρακαλέσω, σε περίπτωση που σχεδιάζετε τη συλλογή υπογραφών κατά της προωθούμενης ρύθμισης Σταθάκη, ή υπέρ των δίκαιων και εμπεριστατωμένων προτάσεών σας για τη θέρμανση των κτιρίων, να μην παραλείψετε να με ενημερώσετε προκειμένου να μπορέσουν να υπογράψουν και οι συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας μας.

Εύχομαι η διαμαρτυρία σας να αποδώσει καρπούς και να μην επικρατήσει για μια ακόμα φορά η αυθαιρεσία και τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, εις βάρος της ποιότητας ζωής και της ιδιοκτησίας των απλών πολιτών.

Ν.Κ., Αθήνα

πίσω στα νέα