Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Ερώτηση Βασ. Σπανάκη: Να δοθεί παράταση της δήλωσης κενών ακινήτων στους Δήμους
14/12/2019

Ετήσια παράταση της προθεσμίας δήλωσης για τα Κενά και Μη Ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα στους Δήμους, ώστε να απαλλαγούν από τα Δημοτικά τέλη Καθαριότητας & Φωτισμού, ζητάει με κατεπείγουσα Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Β3΄Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης, ο οποίος δήλωσε σχετικά τα εξής:

« Η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες Κενών και Μη Ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων για να τα δηλώσουν στους Δήμους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν έχει υποβάλει τέτοια δήλωση, πιστεύοντας ότι η διακοπή του ρεύματος αυτομάτως διακόπτει και τη χρέωση Δημοτικών τελών Καθαριότητας και Φωτισμού. Οι ιδιοκτήτες αυτοί όταν ζητήσουν βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, για κάποια μεταβίβαση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκες χρεώσεις στις οποίες θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν. Για το λόγο αυτό ζήτησα από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο να δοθεί παράταση ενός έτους και παράλληλα να βρεθεί τρόπος ενημέρωσης των Δήμων από το ΔΕΔΔΗΕ και την ΑΑΔΕ για τα Κενά και Μη Ηλεκτροδοτούμενα Ακίνητα, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται και να μην χρεώνονται αδίκως οι πολίτες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

 τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Θέμα:

Παράταση της προθεσμίας για τη δήλωση από τους ιδιοκτήτες, των Κενών και Μη Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων στους Δήμους, προς απαλλαγή από Δημοτικά τέλη Καθαριότητας & Φωτισμού»

Οι ιδιοκτήτες Κενών και Μη Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων είχαν εκ του νόμου (3345/2005, Άρθρο 5) το δικαίωμα να απαλλάσσονται από τη χρέωση Δημοτικών Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού, εφόσον δηλώσουν στον οικείο Δήμο ότι υπήρχε αχρησία του ακινήτου τους και διακοπή ρεύματος. Η Δήλωση των Κενών και Μη Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων ήταν απαραίτητη τόσο για την απαλλαγή τους, όσο και για να γνωρίζει ο κάθε Δήμος της χώρας τα συνολικά μέτρα που πρέπει να επιβάλλει Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Σημειώνεται ότι στα ακίνητα αυτά επιβάλλεται ΕΝΦΙΑ και σε πολλές περιοχές δυσβάσταχτος και ταυτόχρονα χιλιάδες ιδιοκτήτες χρεώνονται με συχνά υπερβολικά Δημοτικά Τέλη πολλών ετών, και με τσουχτερά πρόστιμα, ενώ αυτά δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται.

Με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις δόθηκε αποκλειστική προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων η οποία εκπνέει σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την 31η Δεκεμβρίου 2019, όμως ένας τεράστιος αριθμός ιδιοκτητών σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, με κενά ακίνητα, δεν έχει υποβάλει τέτοια δήλωση, πιστεύοντας ότι η διακοπή του ρεύματος αυτομάτως διακόπτει και τη χρέωση δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί όταν ζητήσουν βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, για κάποια μεταβίβαση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκες χρεώσεις Δημοτικών Τελών στις οποίες θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν. 

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ενημερώνει τους οικείους Δήμους για την διακοπή ρευματοδότησης των ακινήτων, παρότι έχει νομική υποχρέωση, ούτε υπάρχει η απαιτούμενη συνεργασία των Δήμων με την ΑΑΔΕ προκειμένου να διασταυρωθούν τα δηλωμένα στους Δήμους εμβαδά ακινήτων με τις φορολογικές δηλώσεις (Ε2 και Ε9) του κάθε ιδιοκτήτη.

Δεδομένου ότι η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητάει την παράταση της προθεσμίας Δήλωσης των Κενών και Μη Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων στους οικείους Δήμους για ένα έτος, ήτοι μέχρι 31.12.2020. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε παράταση της προθεσμίας δήλωσης των Κενών και Μη Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων στους οικείους Δήμους, ώστε να μην χαθεί το δικαίωμα απαλλαγής από τη χρέωση Δημοτικών Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού, για χιλιάδες ιδιοκτήτες;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να υπάρχει στενή συνεργασία και σχετική ενημέρωση των Δήμων από τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΑΑΔΕ έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται και να μην χρεώνονται αδίκως οι πολίτες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης

πίσω στα νέα