Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ!!!
01/04/2019

Συχνά πίσω από τα ψέματα της πρωταπριλιάς κρύβονται μεγάλες αλήθειες της ζωής! Αυτό ισχύει για τη σημερινή μας ανακοίνωση αναφορικά με τα δήθεν νέα μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικίας. Η ανακοίνωση ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα (όπως θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς αν πρόσεχε - μεταξύ άλλων- ότι η κινητοποίηση της ΠΟΜΙΔΑ κατά των νέων μέτρων προγραμματίζεται για τις ... 31 Απριλίου!) Η αλήθεια πίσω από το κατ' έθιμον ψέμα είναι ότι πράγματι ετοιμάζονται μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, λες και κάποιοι έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους όχι μόνο να εξαντλήσουν φορολογικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων - κάτι που έχει ήδη συμβεί - αλλά και να τους στερήσουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα εισοδήματά τους για να μπορούν να πληρώνουν αυτούς τους φόρους, επιφέροντας ταυτόχρονα καίριο πλήγμα σε ένα νέο θεσμό που έχει ήδη αρχίσει να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Καλό μήνα σε όλους με λιγότερα fake news και κυρίως λιγότερους φόρους... 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΜΙΔΑ, 1.4.2019

Mετά την Μαδρίτη και η Αθήνα περνά σε επιβολή κανόνων που θα καταστρέψουν κυριολεκτικά το θεσμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η διυπουργική Επιτροπή (Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού), μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, φαίνεται να καταλήγει σε νέους σημαντικούς περιορισμούς σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, για να περιορίσει δραστικά την αύξηση του τουρισμού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Οι υπό διαμόρφωση εισηγήσεις της επιτροπής περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα: 

Α. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ:

1.    Σε ακτίνα 1250 μέτρων από την Ακρόπολη και το Μουσείο της, ώστε να συμπεριληφθεί ολόκληρο το Κουκάκι και η συνοικία Φιλοπάππου.

2.    Σε ολόκληρο το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, στο Κέντρο, τα Λαδάδικα και την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ώστε να μην διαταράσσεται η οικονομική (εμπορική και βιοτεχνική) ζωή και δραστηριότητα των πόλεων και να μην ενοχλούνται οι καταστηματάρχες.

3.    Σε ακτίνα 500 μέτρων από αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και γενικά τουριστικά αξιοθέατα, δημόσιες και ιδιωτικές πλαζ και κολυμβητήρια, λιμάνια, σταθμούς μετρό,  ηλεκτρικού και τραμ, ώστε να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με άλλα καταλύματα.

4.    Για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών ετησίως. Μετά το διάστημα αυτό θα μπορούν να διατίθενται μόνον δωρεάν σε ανέργους, συνταξιούχους, φοιτητές και κατόχους διεθνούς ή εθνικής κάρτας απορίας (green card).

Β. ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ (HOSTS).

Οι διαχειριστές καταλυμάτων (hosts) θα πρέπει να είναι κάτοχοι Πανεπιστημιακού πτυχίου ή ΤΕΙ, τριών ξένων γλωσσών, και να διαθέτουν πιστοποιημένη γνώση Skype Business ή τουλάχιστον Microsoft Outlook και Gmail. H αναγνώριση της ιδιότητας του superhost θα προυποθέτει επαρκή γνώση (γραφής και ανάγνωσης) της κινεζικής γλώσσας.

Γ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

Για να αναβαθμιστεί το επίπεδο των καταλυμάτων, αυτά θα πρέπει να διαθέτουν οπωσδήποτε τρία σετ πανωσέντονα-κατωσέντονα, χράμια, βελέντζες και φλοκάτες δαπέδου με δωρεάν ξύλα τζακιού κατά τη χειμερινή περίοδο, και κουνουπιέρες κατά τη θερινή, με δωρεάν χορήγηση αντικουνουπικών (φιδάκι κλπ.). Επίσης καθαριστικά, σαπωνοειδή και αιθέρια έλαια εντριβών (μασάζ).

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ. Οι σύλλογοι των ιδιοκτητών και διαχειριστών βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγγέλουν την πλήρη έλλειψη διαλόγου κατά την συζήτηση και κατάρτιση των παραπάνω απαράδεκτων προτάσεων, και ετοιμάζουν μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή, το απόγευμα της 31ης Απριλίου, και επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στο προεδρείο της. 

πίσω στα νέα