Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Παραδιάς στο EPSILON7: Η μείωση ΕΝΦΙΑ 30% να ισχύσει για όλους!
06/11/2019

«Συγχωροχάρτι» μόνο για φέτος δίνει στην κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων για το γεγονός ότι η μείωση του 30% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν ίσχυσε για όλους.  Ο Πρόεδρος της      Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. κ. Στράτος Παραδιάς τονίζει στο Epsilon7 ότι ναι μεν η μείωση έγινε νωρίτερα από το αναμενόμενο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως από την επόμενη χρονιά δεν θα πρέπει να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για ίση μείωση και στις μεγαλύτερες περιουσίες, καθώς αυτές έχουν ήδη «τιμωρηθεί» για να καταβάλλουν χαμηλότερο φόρο οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Όταν έρχεσαι και σχεδιάζεις μία ελάφρυνση φορολογική δεν μπορείς να έρχεσαι να τιμωρείς για δεύτερη φορά μία κατηγορία φορολογουμένων, εξαιρώντας τους, ή υποχρεώνοντάς τους σε μία πολύ μικρότερη μείωση».

Ο κ. Παραδιάς χαρακτηρίζει ως «καταδικασμένο να αποτύχει» το μέτρο της έκπτωσης 40% του κόστους των εργασιών για λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς υποστηρίζει πως δεν θα ανατρέψει το υπάρχον καθεστώς του «μαύρου» χρήματος στις εργασίες αυτές. Για το λόγο αυτό η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. προτείνει η επιστροφή φόρου να μη γίνεται σε μετρητά αλλά με δυνατότητα συμψηφισμού με τους φόρους που πρέπει να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εντός τριετίας. Επιπλέον ζητά η αναστολή του Φ.Π.Α. 24% στις αγοραπωλησίες ακινήτων να ισχύσει όχι μόνο στα καινούρια αλλά και στα παλαιότερα, αδιάθετα, ακίνητα.

Ο Πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε λύση στο μπλεγμένο σαν «κουβάρι» ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα εκτός σχεδίου ακίνητα, όπου το κράτος εμφανίζεται να διεκδικεί μεγάλες εκτάσεις από τους νόμιμους ιδιοκτήτες, ζητώντας τους να προσκομίσουν τίτλους από το...1885. Η διέξοδος φαίνεται πως προβλέπεται σε νομοσχέδιο που ήδη ετοιμάζεται και το οποίο θα κινείται – με αυστηρότερες προϋποθέσεις – στην κατεύθυνση της λύσης που έδωσε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. το 2003 στο αντίστοιχο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τα εντός σχεδίου ακίνητα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης

πίσω στα νέα