Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΠΟΜΙΔΑ: Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τη στέγαση φοιτητών σε ιδιωτικές κατοικίες.
05/07/2021

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Προς τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργο Γεωργαντά

Ενταύθα                                                                                                                            Αθήνα, 5.7.2021

 

ΘΕΜΑ: Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τη στέγαση φοιτητών σε ιδιωτικές κατοικίες.

 

         Αξιότιμοι κα και κοι Υπουργοί

 

          Κάθε καλοκαίρι, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, γινόμαστε μάρτυρες (και ενίοτε θύματα) ενός ετήσια επαναλαμβανόμενου σκηνικού, εκείνου των πρωτοετών φοιτητών και των οικογενειών τους, που αναζητούν εναγωνίως κατοικία σε μια άλλη και συνήθως άγνωστη πόλη, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ, μέσα από ενοικιαστήρια κολλημένα έξω και γύρω-γύρω από αυτά.

        Οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες είναι γνωστό ότι δεν επαρκούν, γι΄αυτό και το βάρος της επίλυσης του προβλήματος της στέγασης των φοιτητών το σήκωσε η ιδιωτική πρωτοβουλία. Δυστυχώς τα Πανεπιστήμια της χώρας μας, (πλην του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων) ουδόλως έχουν ενδιαφερθεί να δημιουργήσουν γραφεία στέγασης των πρωτοετών φοιτητών στον ιδιωτικό τομέα, ή έστω μιας ελάχιστης ψηφιακής υποδομής που να επιτρέπει την συνάντηση της προσφοράς και της ζήτησης φοιτητικής στέγης, προς εξυπηρέτηση και των δύο πλευρών. Αυτό συμβαίνει διότι οι διοικούντες τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας ουδέποτε συνειδητοποίησαν ότι η εξεύρεση κατοικίας για τη στέγαση τουλάχιστον των πρωτοετών φοιτητών τους από άλλες πόλεις σε ιδιωτικές κατοικίες, θα έπρεπε να είναι πρωταρχική υποχρέωση και μέριμνά τους, όπως σε όλη την Ευρώπη.

      Για να τερματιστεί το διαχρονικό αυτό καθεστώς ταλαιπωρίας των φοιτητών και των οικογενειών τους, όπως και η απαράδεκτη αφισορρύπανση έξω από τα ΑΕΙ της χώρας, σας προτείνουμε να δημιουργηθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ένα απλά παραμετροποιημένο  λογισμικό ψηφιακής πλατφόρμας προσφοράς και ζήτησης φοιτητικής κατοικίας, που θα λειτουργεί είτε στο portal  του κάθε Πανεπιστημίου, είτε κεντρικά στο Gov.gr. Στην πλατφόρμα αυτή οι ιδιοκτήτες κατοικιών διαθέσιμων για εκμίσθωση σε φοιτητές θα δηλώνουν εγκαίρως τις προσφερόμενες κατοικίες τους ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και οι γονείς τους, αλλά και οι εκμισθωτές των κατοικιών αυτών, πολλοί από τους οποίους το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν χωρίς μισθωτή λόγω της πανδημίας. Αυτό θα είναι μια θεσμική προσφορά στη νεολαία μας, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία!

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία

                                                               Με εξαιρετική εκτίμηση

                                               Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΙΔΑ

                      Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γ. Γραμματεύς

                Στράτος Ι. Παραδιάς                                                            Τάσος Γ. Βάππας

       Δικηγόρος Α.Π. - Πρόεδρος UIPI                                             Δικηγόρος Α.Π. - υ.Δ.Ν.

πίσω στα νέα