Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HELIOS: Πρόσκληση για εκμίσθωση κατοικιών σε πρόσφυγες, σε ολόκληρη την Ελλάδα
01/11/2019
Πρόσκληση σε ιδιοκτήτες διαθέσιμων διαμερισμάτων και κατοικιών σε όλη την Ελληνική επικράτεια για την εκμίσθωση τους σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες, απο την ΜΚΟ Catholic Relief Services (CRS).

Η Μ.Κ.Ο. Catholic Relief Services στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος HELIOS, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ), αναζητά προς μίσθωση διαμερίσματα και μονοκατοικίες σε όλη την Ελλάδα με προδιαγραφές φιλοξενίας από 1 έως 6 άτομα+ αναλογικά με το μεγεθός τους, σε καλή κατάσταση, άμεσα διαθέσιμα.

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα υπάρξει επιτόπια εκτίμηση και αξιολόγηση από ειδικευμένη ομάδα της Catholic Relief Services προκειμένου να εισηγηθούν την μίσθωση των ακινήτων

 Το πρόγραμμα HELIOS, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιείται από τέσσερις μεγάλες οργανώσεις με συντονιστή το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είναι το πρώτο πρόγραμμα ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων με πανελλαδική εμβέλεια.

Στόχος του προγράμματος είναι:

•             Η ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και η αυτονόμηση τους

•             Η στήριξή τους στην αναζήτηση της κατοικίας τους

•             Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και άλλων δεξιοτήτων

•             Η εργασιακή συμβουλευτική

 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν λάβει άδεια παραμονής στη χώρα μας, και οι οποίοι έχουν σκοπό να μείνουν στην Ελλάδα και να ξεκινήσουν τη ζωή τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Διαθέτουν όλα τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα προκειμένου να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα καθώς και για να μπορέσουν να ενοικιάσουν ένα σπίτι. Διαθέτουν επίσης προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό.

 Τρόπος λειτουργίας του προγράμματος:

•             Από μια δεξαμενή διαθέσιμων διαμερισμάτων οι ωφελούμενοι του προγράμματος επιλέγουν ένα διαμέρισμα ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειάς τους, την εγγύτητα στην εργασία τους,  το σχολείο των παιδιών τους και γενικότερα με βάση τις δυνατότητές τους.

•             Οι ωφελούμενοι υπογράφουν οι ίδιοι στο όνομά τους το συμβόλαιο μίσθωσης.

•             Οι ωφελούμενοι παρακολουθούν μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και λαμβάνουν επιδότηση για το ενοίκιό τους βάσει του μεγέθους του νοικοκυριού τους.

•             Αν δεν εργάζονται ήδη, οι ωφελούμενοι συνεργάζονται με εργασιακούς συμβούλους για τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν αυτόνομα τη ζωή τους εδώ.

Χαρακτηριστικά του προγράμματος:

•             Οι φορείς υλοποίησης υποστηρίζουν την όλη διαδικασία αναζήτησης διαμερίσματος, αρχικής επικοινωνίας με ιδιοκτήτες, διεξαγωγής των μαθημάτων, ωστόσο δεν εμπλέκονται στην υπογραφή των συμβολαίων μίσθωσης.

•             Η πληρωμή του μισθώματος καθώς και οι όποιες συμφωνίες γίνονται μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων (ιδιοκτήτη και ενοικιαστή).

•             Όλες οι διαδικασίες χρειάζεται να είναι νόμιμες και τα συμβόλαια μίσθωσης να αναρτώνται στο taxisnet, προκειμένου οι ωφελούμενοι να μπορούν να λάβουν την επιδότησή τους.

•             Κάθε αλλαγή στο συμβόλαιο μίσθωσης θα πρέπει να ανεβαίνει στο taxisnet.

•             Η πληρωμή του μισθίου θα πρέπει να γίνεται διατραπεζικά, ώστε να υπάρχει αποδεικτικό τραπεζικής συναλλαγής και ο ωφελούμενος να μπορεί να λάβει την επιδότηση του επόμενου μήνα.

Για περαιτέρω λεπτομέρειες καθώς και για οποιαδήποτε άλλη απορία ή διευκρίνιση σχετικά με το πρόγραμμα HELIOS, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ομάδα του προγράμματος στο heliosrent@crs.org και στα τηλέφωνα 6932655048, 6937427046, 6906956369.

πίσω στα νέα