Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Συνέντευξη Παραδιά στη Zougla.gr: "Καρμανιόλα" η φορολογία στην Ελλάδα...
19/04/2017

Συνέντευξη προς τη δημοσιογράφο κα Άντζελα Πεΐτση της γνωστής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας www.zougla.gr έδωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς για τη φορολογία των ακινήτων στη σημερινή Ελλάδα. 

Ένα από τα πολλά ερωτήματα-παραμέτρους που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας ή δεν αναφέρονται στις συζητήσεις σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβληθούν νέα φορολογικά μέτρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το zougla.gr «άγγιξε» αυτήν την παράμετρο και απευθύνθηκε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ζητώντας την άποψη των ειδικών για το εν λόγω ζήτημα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα υπογράμμισε: «Είναι γνωστό πως κανείς δεν ξέρει ποια είναι τα νέα μέτρα που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης. Κανείς δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες. Ο φόβος, όμως, που είναι ενδημικός πια, είναι να συνεχίσουμε την πολιτική η οποία ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, δηλαδή της συνεχούς περαιτέρω επιβάρυνσης, μέχρι της τελικής εξόντωσης, όλου του εισοδήματος από τα ακίνητα -ό,τι έχει απομείνει από αυτό-, αλλά και της υπερφορολόγησης μέσα από τον ΕΝΦΙΑ».

«Ιδιαίτερα για τα ακίνητα εκείνα τα οποία είναι εντελώς απαξιωμένα από πλευράς κτηματαγοράς κι αυτά αφορούν σε οικόπεδα για τα οποία κανείς δεν ενδιαφέρεται. Επίσης, στην κατάργηση της έκπτωσης του 20% στα ξενοίκιαστα, οπότε οι ιδιοκτήτες των ξενοίκιαστων ακινήτων πληρώνουν το ίδιο με τους ιδιοκτήτες των νοικιασμένων» εξήγησε. 

«Είναι γνωστό πως δεν είναι ίδια η φοροδοτική ικανότητα ενός ιδιοκτήτη που έχει το κατάστημά του νοικιασμένο, με εκείνου ενός ξενοίκιαστου καταστήματος, από χρόνια» επεσήμανε ο κ. Παραδιάς. «Και γενικότερα μια φορολογική επαύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων, των ήδη επιβαρυμένων ιδιοκτητών ακινήτων. Όλα αυτά, χωρίς κανέναν έλεγχο και με απόλυτη υπερβολή ''του να τα πάρουμε όλα''. Το φορολογικό στην Ελλάδα εξελίσσεται σ’ ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί με τις αρχές της ''καρμανιόλας'', δηλαδή κόβει τα κεφάλια των πάντων» πρόσθεσε.

Οι συνέπειες του νόμου

Οι συνέπειες πλέον από τη μη καταβολή των φόρων και ιδιαίτερα του ΕΝΦΙΑ είναι «τρομακτικές», σύμφωνα με τον κ. Παραδιά. «Ιδιαίτερα σε μεγάλες περιπτώσεις γίνεται άσκηση ποινικής δίωξης, αν δεν μπορείς να πληρώσεις, σαν να είσαι κακούργος, καθώς και αποστολή εγγράφου από τον έφορο προς την αρχή ξεπλύματος βρόμικου χρήματος για άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος. Αυτά γίνονται, εάν δεν μπορείς να πληρώσεις μεγάλα ποσά ΕΝΦΙΑ, τα οποία βεβαιώνονται αυτόματα» δήλωσε.

Ενδεχόμενο νέων φόρων

Ερωτηθείς από το zougla.gr αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθεί εκ νέου ο ΕΝΦΙΑ ή να επιβληθεί νέος φόρος στα ακίνητα κι αν ναι, ποιος θα είναι αυτός, υπογράμμισε: «Αυτό το οποίο φοβόμαστε είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Να μετακυλιστεί ο φόρος από εκείνους που θα έχουν αφορολόγητο στους ήδη βεβαρημένους φορολογικά». Και εξήγησε: «Θα σας το περιγράψω ως εξής: να πάμε, δηλαδή, σε έναν φόρο που δεν θα ονομάζεται ΕΝΦΙΑ, αλλά θα ονομάζεται ''Φόρος Ακίνητης Περιουσίας''. Αυτός θα προβλέπει ένα μικρό αφορολόγητο για κάποιον ο οποίος π.χ. μαζί με τη γυναίκα του μπορεί να έχει ένα δυάρι ή μία υπόγεια γκαρσονιέρα στην Κυψέλη, στη Δραπετσώνα κ.λπ. κι αυτός να παραμείνει αφορολόγητος, δηλαδή να μην πληρώσει απολύτως τίποτα, ενώ θα πλήρωνε 100€ ή 150€ φόρο».

«Επειδή, όμως, ο αριθμός αυτών των φορολογουμένων είναι πολύ μεγάλος, αυτά τα ποσά, τα οποία θα χαριστούν σε αυτού του είδους τους οφειλέτες, να μετακυλιστούν σε εκείνους τους φορολογούμενους που έχουν ήδη μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις» τόνισε.

Ενδεικτικά είπε: «Δηλαδή, κάποιος που έχει 5.000€ ΕΝΦΙΑ, την επόμενη χρονιά θα κληθεί να πληρώσει 7.000€ ή 8.000€ ή 10.000€. Αδιαφορώντας εντελώς αν εκείνος που έχει ήδη μία μεγάλη φορολογική υποχρέωση μπορεί να ανταποκριθεί σε μία νέα, διπλάσια. Μετακυλίεται ο φόρος σ’ αυτούς που είναι ήδη επιβαρυμένοι».

«Εμείς ως ΠΟΜΙΔΑ εκπροσωπούμε φορολογούμενους, δεν εκπροσωπούμε τους αφορολόγητους ή αυτούς που θα ήθελαν να είναι αφορολόγητοι ή θα τους βόλευε να είναι αφορολόγητοι. Εκπροσωπούμε ανθρώπους που έχουν ήδη μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις και ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να γίνουν ακόμα πιο αφόρητες. Ακόμα πιο τεράστιες, ικανές να τους οδηγήσουν σε απόλυτη φτωχοποίηση και σε απόλυτη καταδίωξη από όλες τις αρχές του κράτους. Όχι μόνον από τις φορολογικές, αλλά ακόμα κι από τις αστυνομικές αρχές του κράτους, λες και είναι κακούργοι» δήλωσε.

Το ηχογραφημένο κείμενο της συνέντευξης είναι διαθέσιμο στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα www.zougla.gr και συγκεκριμένα εδώ.

πίσω στα νέα