Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
UIPI: Έκκληση για αλληλεγγύη των Ευρωπαίων ιδιοκτητών με την Ουκρανία
10/03/2022

Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων στα γραφεία της ΠΟΜΙΔΑ την Παρασκευή, 10.3.2022, με πρόταση του Προέδρου κ. Στράτου Παραδιά, εγκρίθηκε το εξής ομόφωνο ψήφισμα:   

Μετά τη ρωσική εισβολή, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν ήδη φύγει από την  Ουκρανία και αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Πολλοί έχουν ήδη βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Πολωνία αλλά και στη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Σε αυτές τις χώρες, πολλές οικογένειες έχουν ανοίξει τα σπίτια τους και έχουν παράσχει καταφύγια για αυτούς τους πρόσφυγες πολέμου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UIPI εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία της για τις δραματικές συνέπειες αυτού του πολέμου σε εκατομμύρια Ουκρανούς.

Γι΄αυτό καλούμε όλες τις εθνικές οργανώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που είναι μέλη μας και όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών στην Ευρώπη να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν τον ουκρανικό λαό με κάθε δυνατό τρόπο. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αποτελεσματικά και αποδοτικά, καλούμε επίσης τις αρμόδιες αρχές σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, να παράσχουν επειγόντως πληροφορίες και να διασφαλίσουν μηχανισμούς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να θέσουν τα ακίνητά τους στη διάθεση αυτών που έχουν ανάγκη.

Στην Ελλάδα μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για προσφορά στέγης και βοήθειας σε εκτοπισθέντα άτομα από την Ουκρανία συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που θα βρείτε στο σύνδεσμο https://migration.gov.gr/helpukraine/ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της UIPI

Ο Πρόεδρος, Στράτος Παραδιάς, Αθήνα

Ο Αντιπρόεδρος, Kai Warnecke, Βερολίνο

Η Γενική Γραμματεύς, Emmanuelle Causse, Βρυξέλλες 


ΤΡΟΠΟΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ:

Μέσω Ευρωπαΐκής Επιτρoπής 

Μέσω ΟΗΕ UNCHR

Μέσω του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Μέσω "Γιατρών του Κόσμου"

Μέσω "Ολοι Μαζί Μπορούμε"

Μέσω της Google


Σε λειτουργία η ηλεκτρονική φόρμα αιτήματος στέγασης για εκτοπισθέντες από την Ουκρανία

Τι απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης για τη μετακίνηση του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης.

Ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής φόρμας αιτήματος στέγασης που αφορά αποκλειστικά εκτοπισθέντα άτομα από την Ουκρανία. Η εν λόγω φόρμα είναι διαθέσιμη, εφεξής, σε ελληνική, αγγλική και ουκρανική γλώσσα στον ειδικό σύνδεσμο (https://migration.gov.gr/accomodation-ukraine/) στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στη φόρμα καταγράφονται τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος, καθώς και οι διαθέσιμοι τρόποι επικοινωνίας, από όσους επιθυμούν να αιτηθούν στέγασης στη χώρα μας. Αμέσως μετά την υποβολή του αιτήματος στέγασης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση του αιτούντος. 

Επισημαίνεται ότι λειτουργεί ειδική ιστοσελίδα ενημέρωσης (migration.gov.gr/ukraine), διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ukraine@migration.gov.gr) καθώς και τηλεφωνική γραμμή (213 162 9600, καθημερινά 07.00 - 22.00. Πληροφορίες μέσω τηλεφώνου σε αγγλικά, ουκρανικά, ελληνικά).


Πέντε χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: Οι πρόσφυγες ξεπέρασαν τα 2,8 εκατομμύρια

Χρήσιμες πληροφορίες για όσους αναζητούν βοήθεια δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου - Οι πληροφορίες παρέχονται σε τρεις γλώσσες

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στέκεται στο πλευρό των προσφύγων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Σε μία προσπάθεια να βοηθηθούν οι εκτοπισμένοι  που έχουν φτάσει στη χώρα, δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την υποδοχή, τη διαμονή, καθώς και την απόκτηση άδειας παραμονής τους σε τρεις γλώσσες - στην ελληνική, ουκρανική και αγγλική γλώσσα.
Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν με τους εξής τρόπους:
i) μέσω της πύλης ενημέρωσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου
ii) του τηλεφωνικού κέντρου – help desk (Δευτέρα έως Παρασκευή 7:00 -22:00, τηλ: +30 213 1629600)
iii) του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση ukraine@migration.gov.gr
iv) της πλατφόρμας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας “Help Ukraine“ για MKO, OTA, διεθνείς οργανισμούς και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Ειδικότερα, το τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου έχει δεχθεί περισσότερες από 1.300 κλήσεις, ενώ στην ηλεκτρονική διεύθυνση έχουν αποσταλεί πάνω από 250 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προς διευκόλυνση των Ουκρανών εκτοπισθέντων, καθώς και των οικείων τους που αναζητούν βοήθεια και συνδρομή πριν ή μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, έχουν συγκεντρωθεί, ομαδοποιηθεί και αναρτηθεί στον ειδικό σύνδεσμο της ιστοσελίδας του Υπουργείου συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω Q&A ενημερώνεται καθημερινά με πρόσθετο υλικό.

Ενδεικτικά, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω τις πέντε πιο συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις αυτών:

Με τι έγγραφα μπορώ να έρθω στην Ελλάδα μαζί με τα παιδιά μου αν έχω μόνο ταυτότητα και όχι διαβατήριο;

5531006Ουκρανοί πολίτες που δε φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα, μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα διαβατηριακού ελέγχου Προμαχώνα, (Σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας). Εκεί θα σας χορηγηθεί σχετικό έγγραφο από προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας. Αν έχετε μαζί σας τα παιδιά σας, θα πρέπει να επιδείξετε πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Σε περίπτωση που δεν έχετε στην κατοχή σας κανένα από αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να συμπληρώσετε και να καταθέσετε υπεύθυνη δήλωση με τον αριθμό των τέκνων, το όνομα, το επώνυμο, το φύλο και την ημερομηνία γέννησής τους.

Βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν έχω χρήματα για διαμονή και φαγητό. Πού μπορώ να διαμείνω άμεσα και να έχω πρόσβαση σε τροφή;

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων, όπου απαιτείται, υπάρχει δυνατότητα βραχυχρόνιας φιλοξενίας στην δομή φιλοξενίας της Σιντικής, για όσους το επιθυμούν.

Όσοι επιθυμείτε φιλοξενία για μεγαλύτερο διάστημα και μετά την ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας μπορείτε να καταθέσετε σχετικό αίτημα στο: ukraine@migration.gov.gr

Κατόπιν θα λάβετε στο e-mail σας ένα απαντητικό μήνυμα, το οποίο θα σας ζητά να καταγράψετε βασικές πληροφορίες (αριθμός μελών της οικογένειάς σας, ηλικίες, πόλη της Ελλάδας στην οποία βρίσκεστε, γλώσσα στην οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε) και να επισυνάψετε φωτογραφία της σελίδας του διαβατηρίου σας (ή άλλου ταυτοποιητικού εγγράφου) στην οποία φαίνονται τα προσωπικά σας στοιχεία, και η θεώρηση εισόδου σας στην Ελλάδα.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα σας διαθέσει χώρο στέγασης και σίτιση στις δομές φιλοξενίας που διαθέτει, άμεσα. Για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας στέγασή σας, παρακαλείσθε να καταγράφετε στο αίτημά σας, τον αριθμό των μελών της οικογένειάς, τα ονόματα, το φύλο και την ηλικία τους, καθώς και τυχόν ευαλωτότητες (σοβαρές ασθένειες, αναπηρία, εγκυμοσύνη).

Υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο για να παραμείνω στην Ελλάδα;

Η μέγιστη διάρκεια παραμονής από τη διέλευσή σας στα χερσαία ή εναέρια σύνορα (η Ελληνική Αστυνομία θα σφραγίζει το διαβατήριό σας με την ημερομηνία εισόδου) είναι 90 ημέρες (15 ημέρες με δικαίωμα ανανέωσης για άλλες 75 ημέρες). Ωστόσο, εντός του διαστήματος αυτού, έχετε δικαίωμα να αιτηθείτε καθεστώτος προσωρινής προστασίας ενός (1) έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με την Οδηγία 2001/55 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενσωματώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 80/2006 στην ελληνική νομοθεσία. Τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινωθούν τα σημεία στα οποία η Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα μπορεί να δέχεται τα αιτήματά σας και να σας αποδίδει το καθεστώς αυτό.

Ποια είναι η διαδικασία για απόκτηση άδειας σε παιδιά (ανίψια) από την Ουκρανία, για παραμονή στην Ελλάδα όσο χρειαστεί, με τους γονείς να παραμένουν στην Ουκρανία;

Αν τα παιδιά εισέλθουν στη χώρα ως ασυνόδευτα, τότε ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για ασυνόδευτους ανηλίκους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης (αν είναι απαραίτητο) και επιτροπείας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο: 0030 2132128888 (24ωρη γραμμή), να στείλετε e-mail στο ssuam.tracing@migration.gov.gr

Θέλω να δώσω ρούχα και να φιλοξενήσω πρόσφυγες

Μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για προσφορά βοήθειας σε εκτοπισθέντα άτομα από την Ουκρανία συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που θα βρείτε στο σύνδεσμο https://migration.gov.gr/helpukraine/ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

πίσω στα νέα